Ινστιτούτο Κύπρου: Σχέδιο για κατασκευή οικισμών μηδενικής ενεργειακής κατανάλωσης στην Κύπρο


Το πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης ZERO Plus, αποτελεί την πλέον καινοτόμο ερευνητική προσπάθεια σε ευρωπαϊκό επίπεδο και αφορά στην κατασκευή οικισμών που παρουσιάζουν μηδενική ενεργειακή κατανάλωση.

Το πρωτοποριακό πρόγραμμα που περιλαμβάνει 21 ερευνητικά ιδρύματα, ανάμεσα τους και το Ινστιτούτο Κύπρου, καθώς και μεγάλες βιομηχανικές εταιρείες από οκτώ Ευρωπαϊκές χώρες, στοχεύει στον ολιστικό σχεδιασμό και την κατασκευή τεσσάρων οικισμών μηδενικής ενεργειακής κατανάλωσης στην Κύπρο, τη Βρετανία, τη Γαλλία και την Ιταλία.

Στους οικισμούς θα χρησιμοποιηθεί η πλέον εξελιγμένη ενεργειακή τεχνολογία σε παγκόσμιο επίπεδο, με στόχο αφενός το μηδενισμό της ενεργειακής κατανάλωσης, τη βέλτιστη περιβαλλοντική ποιότητα και την εξασφάλιση άριστων επιπέδων άνεσης στους οικισμούς.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι είναι η πρώτη φορά που κατασκευάζονται οικισμοί τέτοιου τεχνολογικού επιπέδου στον κόσμο και αποτελεί μεγάλη επιτυχία το γεγονός, ότι  ένας από αυτούς είναι στην Κύπρο.

Χρησιμοποιούνται εξελιγμένα και ευφυή συστήματα εξοικονόμησης ενέργειας για πρώτη φορά σε παγκόσμιο επίπεδο, ενώ υπάρχει πολύ μεγάλη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Ο σχεδιασμός στοχεύει επίσης, στη μείωση της θερμοκρασίας του εξωτερικού περιβάλλοντα χώρου κατά 2 βαθμούς στη διάρκεια του καλοκαιριού.

Στο ερευνητικό έργο ZERO Plus συμμετέχουν από πλευράς Κύπρου, η Εταιρεία Βασιλείου, καθώς και το Ινστιτούτο Κύπρου. Το όλο πρόγραμμα συντονίζεται από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο της Αθήνας.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










188