Κηδεύτηκε ο πρώην Υπουργός Παιδείας Χριστόφορος Χριστοφίδης


Στην κατάμεστη εκκλησία του Αγίου Λαζάρου στη Λάρνακα και στη παρουσία εκπροσώπων της Πολιτείας, της Εκκλησίας και της Κοινωνίας τελέστηκε στις δύο το μεσημέρι η κηδεία του πρώην Υπουργού Παιδείας Χριστόφορου Χριστοφίδη.

Η εξόδιος ακολουθία τελέστηκε προϊσταμένου του Επισκόπου Αρσινόης Νεκταρίου πλαισιούμενος από ιερείς αρκετών εκκλησιών της Λάρνακας.
Σε σύντομο επικήδειο λόγο του ο Επίσκοπος Νεκτάριος ανέφερε ότι «καταθέτουμε στεφάνι εκ μέρους του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου στη σορό του Χριστόφορου Χριστοφίδη ως δείγμα τιμής και σεβασμού για την όλη προσφορά του στην πατρίδα και ειδικότερα στην παιδεία του τόπου μας».
Σε επικήδειο λόγο του ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Κώστας Καδής, ο οποίος κατέθεσε στεφάνι εκ μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας, ανέφερε ότι «με βαθιά θλίψη αποχαιρετούμε σήμερα τον Χριστόφορο Χριστοφίδη ένα αξιόλογο άνθρωπο που έδωσε δυναμικά το παρών του στα κοινωνικά, πολιτικά, εκπαιδευτικά και πολιτιστικά δρώμενα του τόπου μας. Η δράση του ήταν πολύπλευρη και αξιοθαύμαστη, ενώ από το πλούσιο βιογραφικό του καταλαβαίνει κανείς ότι ήταν πνεύμα ανήσυχο που δεν επαναπαυόταν μέχρι τα υλοποιηθούν τα οράματα και οι στόχοι του. Υπήρξε μια πληθωρική προσωπικότητα, μεστή σε ποιότητα και προσφορά και εξέχουσα μορφή, ιδιαίτερα της πόλης της Λάρνακας».
Πρόσθεσε ότι «ο Χριστόφορος Χριστοφίδης ως Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού κατά την περίοδο 1990 – 1993 εργάστηκε με υψηλό αίσθημα ευθύνης και χάρη στις πρωτοβουλίες, τη διορατικότητα και τη μαχητικότητα του κατάφερε να αναβαθμίσει την Παιδεία. Επί Υπουργίας του ανεγέρθηκαν σχολεία όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης, ανανεώθηκε και εμπλουτίστηκε το περιεχόμενο της εκπαίδευσης, θεσμοθετήθηκαν οι ενιαίες απολυτήριες εξετάσεις, αναπτύχθηκε μια σειρά βελτιωτικών εκπαιδευτικών προγραμμάτων και ιδρύθηκε ο Ενιαίος Φορέας Ελληνικής Παροικιακής Εκπαίδευσης στην Αγγλία. Η ίδρυση και λειτουργία του Πανεπιστημίου Κύπρου το 1992 αποτέλεσε το επιστέγασμα των άοκνων προσπαθειών του να οδηγήσει την παιδεία μας σε ψηλότερα ποιοτικά μορφωτικά επίπεδα».
Επικήδειο λόγο εκφώνησε επίσης ο Πρόεδρος του Κινήματος Σοσιαλδημοκρατών ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος, ο οποίος ανέφερε ότι ο εκλιπών «ήταν πατριώτης, αγωνιστής, προασπιστής της δημοκρατικής και συνταγματικής νομιμότητας που εκφραζόταν στο πρόσωπο του νόμιμου Προέδρου Αρχιεπισκόπου Μακαρίου, με άδολο πατριωτισμό και ανθρωπιά και μετατράπηκε σε βασικό προασπιστή της Δημοκρατίας και της νομιμότητας».
Πρόσθεσε ότι «η αγάπη του Χριστόφορου Χριστοφίδη για την πολιτική ήταν δεδομένη. Υπηρέτησε τη Λάρνακα και τη πατρίδα μας από πολλές θέσεις, ως Υπουργός Παιδείας, Πρόεδρος της Σχολικής Εφορείας, μέλος της Κοινοτικής Συνέλευσης, Βουλευτής και ιδρυτικό στέλεχος της ΕΔΕΚ».
Καταθέτοντας το στεφάνι της οικογένειας η κόρη του εκλιπόντος Εριέτα Χριστοφίδου - Ρηγοπούλου ανέφερε ότι ο πατέρας της «πέτυχε το στόχο του, να φύγει με το μέτωπο ψηλά, συνεπής, έντιμος και προπαντός με τον κορυφαίο μοναδικό τίτλο 'καλός άνθρωπος'». Ταυτόχρονα εκ μέρους της οικογένειας, ευχαρίστησε την Πολιτεία, την Εκκλησία, τη Βουλή των Αντιπροσώπων, τον πρώην Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γιώργο Βασιλείου και τον κόσμο της Λάρνακας που με τη παρουσία τους τίμησαν τον πατέρα τους και συμμετείχαν στο πένθος τους.
Στεφάνια κατέθεσαν μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Συλλούρης, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος, ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γιώργος Βασιλείου, ο  Δήμαρχος Λάρνακας Ανδρέας Βύρας, η Φωτεινή Τάσσου Παπαδοπούλου, ο Πρόεδρος της  Σχολικής Εφορείας Λάρνακας, ο Πρόεδρος του ΕΒΕ Λάρνακας
Στεφάνια κατατέθηκαν επίσης μεταξύ άλλων εκ μέρους του Μητροπολίτη Κιτίου, του Γενικού Γραμματέα του ΑΚΕΛ, του Προέδρου του ΔΗΚΟ, της Συμμαχίας Πολιτών, του πρώην Προέδρου της Βουλής Βάσου Λυσσαρίδη και του Προέδρου του Ανωτάτου Δικαστηρίου.
Παρόντες στην εξόδιο ακολουθία ήταν ο Δήμαρχος Λάρνακας, βουλευτές, ο Πρώην Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Αντώνης Πασχαλίδης, πρώην βουλευτές, μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου Λάρνακας και πλήθος κόσμου.
Η ταφή του Χριστόφορου Χριστοφίδη έγινε στο κοιμητήριο Αγίου Γεωργίου στη Λάρνακα.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










560