Κίνητρα για ατεκνία στο φορολογικό μας σύστημα


ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ Α ΠΟΛΗ*

Ανεξάρτητα από το ύψος του ετήσιου εισοδήματος δύο φυσικών προσώπων, αυτός που έχει εξαρτώμενα τέκνα πρέπει να πληρώνει λιγότερο φόρο εισοδήματος από τον άγαμο και άτεκνο συμπολίτη του που έχει το ίδιο εισόδημα. Η βασική αυτή αρχή φορολογικού δικαίου, η οποία εφαρμοζόταν στον τόπο μας από την ίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας μέχρι την παραμονή της  ένταξης  μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, παραβιάζεται σήμερα με την επιδοματική πολιτική της Κυβέρνησης.

Μέχρι το 2002 κάθε οικογένεια έπαιρνε έκπτωση από το φορολογητέο της εισόδημα 500 λιρών για κάθε εξαρτώμενο μαθητή ή στρατιώτη, ενώ για κάθε φοιτητή η φορολογική έκπτωση ήταν 1500 λίρες. Αυτό το μέτρο ήταν εφαρμογή της φορολογικής δικαιοσύνης και κίνητρο για την ανανέωση του πληθυσμού μας, εφόσον οι οικογενειάρχες πλήρωναν λιγότερο φόρο εισοδήματος από τους άγαμους.  Από το 2003 η έκπτωση αντικαταστάθηκε με επίδομα τέκνου, το οποίο έπαιρναν όλες οι οικογένειες ανεξάρτητα από το ύψος του εισοδήματος τους. Η κυβέρνηση Τάσσου Παπαδόπουλου είχε τη σοφία να διαχωρίσει φορολογικά τους άγαμους από τους έγγαμους οικογενειάρχες. Ο οικογενειάρχης  που με το δικό του μόχθο και έξοδα παράγει το ανθρώπινο κεφάλαιο μιας χώρας, δηλαδή τους μελλοντικούς της πολίτες,  είναι απόλυτα δίκαιο να πληρώνει λιγότερο φόρο εισοδήματος  από τον άγαμο που δαπανά τα λεφτά του μόνο για τη δική του ευημερία.   

Δυστυχώς η σημερινή κυβέρνηση σταμάτησε να δίνει επίδομα τέκνου σε όλες τις οικογένειες και το περιόρισε μόνο σε αυτές με ακαθάριστο εισόδημα μέχρι € 59 000 το χρόνο. Μια οικογένεια της οποίας οι δύο γονείς έχουν ακαθάριστο εισόδημα 30 000 το χρόνο ο καθένας  και τέσσερα παιδιά πληρώνουν τον ίδιο φόρο εισοδήματος με δύο άτεκνους ενήλικες που αν και συζούν  δεν κάνουν παιδιά και χρησιμοποιούν τα χρήματα τους μόνο για τη προσωπική τους καλοπέραση.

Το μήνυμα που δίνει ο φόρος εισοδήματος και κατ’ επέκταση το κράτος στους πολίτες είναι να μην κάνουν παιδιά. Την ίδια ώρα που οι έποικοι αυξάνονται συνέχεια στα κατεχόμενα και γεννοβολούν,  εμείς δίνουμε κίνητρα στους πολίτες να μείνουν άτεκνοι.  Βλέπετε το κεφάλαιο δεν έχει πατρίδα. Εφόσον οι εργοδότες μπορούν να εισάγουν φτηνό εργατικό από το εξωτερικό δεν τους ενδιαφέρει αν οι Έλληνες της Κύπρου δεν αναπαράγονται. Θα πληρώσουμε πολύ ακριβά αυτή τη μωρία. Η υπογεννητικότητα θα οδηγήσει στο βιολογικό αφανισμό του κυπριακού Ελληνισμού. Για την κοντόφθαλμη αυτή πολιτική μπορεί να πει κανείς τη βιβλική ρήση  «Μωραίνει Κύριος ον Βούλεται απολέσαι »

Καλώ την ΠΟΕΔ σε συνεργασία με τις άλλες συντεχνίες να ζητήσουν από τη κυβέρνηση να επαναφέρει τις εκπτώσεις φόρου εισοδήματος για τέκνα σχολικής ηλικίας και φοιτητές.

* Μέλος ΔΣ ΑΚΙΔΑ 2014 - 2017




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










170