Κουρσουμπά: Η έναρξη της σχολικής χρονιάς μια νέα διαδρομή στο χώρο της μάθησης, αναφέρει η


Η έναρξη της σχολικής χρονιάς προσφέρει «σε όλες και όλους σας τη δυνατότητα να ξεκινήσετε με ανανεωμένες τις σωματικές και πνευματικές σας δυνάμεις, μια νέα διαδρομή στο χώρο της μάθησης, της καλλιέργειας και της γνώσης», αναφέρει, σε μήνυμα της προς τα παιδιά Μέσης και Τεχνικής Εκπαίδευσης, με την ευκαιρία της έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς 2015 – 2016, η Επίτροπος Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού Λήδα Κουρσουμπά.
«Εύχομαι, αυτή η διαδρομή να είναι για σας ευχάριστη και παραγωγική. Να σας προσφέρει συγκινήσεις και να είναι πλούσια σε εμπειρίες και χαρές», προσθέτει.
Η κ. Κουρσουμπά αναφέρει, επίσης, ότι το σχολείο είναι, κατά κύριο λόγο, ο χώρος υλοποίησης του ανεκτίμητου δικαιώματός σας στην εκπαίδευση.
«Η πολιτεία έχει ευθύνη και υποχρέωση ώστε το σχολείο να λειτουργεί με γνώμονα το συμφέρον του παιδιού. Να είναι δημοκρατικό, ανοιχτό και συνάμα υποστηρικτικό σε κάθε παιδί. Πάνω απ’ όλα να είναι παιδοκεντρικό. Για να γίνει αυτό κατορθωτό χρειάζεται και η δική σας ενεργός συμμετοχή. Διατυπώστε ελεύθερα και με θάρρος την άποψή σας και διεκδικήστε, με τρόπο δημοκρατικό, το δικαίωμά σας αυτή να ακούγεται και να λαμβάνεται υπόψη. Ταυτόχρονα ενεργείτε πάντα με σεβασμό στα δικαιώματα των άλλων, συμβάλλοντας με τη συμπεριφορά, τις πράξεις, τη στάση και τα λόγια σας στη δημιουργία ενός σχολείου για παιδιά με δικαιώματα», προσθέτει.
Η κ. Κουρσουμπά καλεί τους μαθητές και μαθήτριες της Μέσης και Τεχνικής Εκπαίδευσης να αξιοποιήσουν τη σχολική τους χρονιά δημιουργικά και να αντλήσουν όσο το δυνατό περισσότερες γνώσεις και να μη χάσουν καμιά ευκαιρία να αναπτύξουν νέες και να εξασκήσουν ήδη αποκτημένες δεξιότητες.
«Μη σταθείτε όμως σε αυτά. Διατυπώστε ερωτήσεις,  αμφισβητήστε, κάνετε κριτική. Αναζητήστε όλα εκείνα που θα σας δώσουν τη δυνατότητα να διαμορφώσετε μια ολοκληρωμένη  προσωπικότητα, να σκέφτεστε κριτικά και να ενεργείτε με βάση τις πανανθρώπινες αξίες της συνεργασίας, της αλληλεγγύης και της κοινωνικής δικαιοσύνης”, αναφέρει.
Εξελίσσεται, σημειώνει η κ. Κουρσουμπά, στην περιοχή μας τεράστια ανθρωπιστική τραγωδία. Εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες, ανάμεσα τους οικογένειες με παιδιά, βρίσκονται σε ένα απεγνωσμένο ταξίδι φυγής από τις καταστροφικές συνέπειες ενός ακόμη πολέμου. Οφείλουμε, ως άτομα και ως χώρα, να σταθούμε δίπλα σε αυτούς τους ανθρώπους, που καταλήγουν στη χώρα μας, με όποιο τρόπο μπορούμε. Ταυτόχρονα, έχουμε ευθύνη να δεσμευτούμε σε μια συνεχή προσπάθεια με στόχο την ειρήνη και να εργαστούμε ενάντια σε κάθε τι που οδηγεί στον πόλεμο και την καταστροφή», συμπληρώνει.
Μήνυμα προς τα παιδιά Δημοτικής Εκπαίδευσης
Εξάλλου, σε μήνυμα της προς τα παιδιά Δημοτικής Εκπαίδευσης, με την ευκαιρία της έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς 2015 – 2016, την Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου, η κ. Κουρσουμπά αναφέρει ότι με την αρχή της σχολικής χρονιάς «ξεκινάτε, με νέες δυνάμεις, μια ακόμη διαδρομή στη μάθηση και τη γνώση».
«Εύχομαι, αυτή η διαδρομή να είναι για σας ευχάριστη και παραγωγική. Να σας προσφέρει συγκινήσεις και να είναι πλούσια σε εμπειρίες και χαρές. Στο σχολείο απολαμβάνετε το πολύτιμο δικαίωμά σας στην εκπαίδευση. Το κράτος έχει υποχρέωση να φροντίσει ώστε κάθε σχολείο να εξυπηρετεί το συμφέρον του παιδιού. Να είναι δημοκρατικό και, πάνω απ’ όλα, να είναι παιδοκεντρικό. Για να γίνει αυτό χρειάζεται και η δική σας συμμετοχή. Χρειάζεται να λέτε ελεύθερα την άποψή σας και να διεκδικείτε αυτή να ακούγεται και να λαμβάνεται υπόψη. Χρειάζεται, ακόμη, να σέβεστε τα δικαιώματα των άλλων και με τη  συμπεριφορά, τις πράξεις, τη στάση και τα λόγια σας να προσπαθείτε για τη δημιουργία ενός σχολείου για παιδιά με δικαιώματα», προσθέτει.
Τέλος, η κ. Κουρσπουμπά εύχεται σε όλους τους μαθητές και μαθήτριες Μέσης,  Τεχνικής και Δημοτικής Εκπαίδευσης καλή σχολική χρονιά.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










250