Κραυγή απόγνωσης μιας φιλολόγου: Με θεωρούν εργαζόμενη με 35 ευρώ την εβδομάδα!


Το paideia-news.com δημοσιεύει την πιο κάτω επιστολή διαμαρτυρίας από τη Θεοδώρα Σωτηρίου, πτυχιούχο φιλόλογο η οποία, όπως αναφέρει, διδάσκει 90 λεπτά την εβδομάδα στα επιμορφωτικά κέντρα για ανήλικες:    

«Ακόμη μία προκήρυξη για τα μαθήματα ελληνικής γλώσσας σε ξενόγλωσσους ενήλικες έφτασε στα χέρια μου. Καιροί δύσκολοι, η ανεργία στο αποκορύφωμά της –λένε όλοι τάχα με συμπόνια-, μετράω 7 χρόνια άνεργη πτυχιούχος φιλόλογος, η προκήρυξη όπως ήταν φυσικό ήρθε ως μάννα εξ ουρανού. Τη χαρά όμως, γρήγορα –όπως πάντα- διαδέχτηκε η απογοήτευση, το αίσθημα αδικίας, ο θυμός.

Κάποιοι καθισμένοι στις αναπαυτικές τους καρέκλες πάλι πήρανε αποφάσεις «χωρίς περίσκεψιν, χωρίς αιδώ». Μία προκήρυξη με κενά που σε κάνει να αναρωτιέσαι αν την έχουν συντάξει άνθρωποι μορφωμένοι, άνθρωποι με ευσυνειδησία ή έστω άνθρωποι που διαθέτουν τον κοινό νου. Εύχομαι να την έχουν συντάξει άνθρωποι με όλα τα προαναφερθέντα χαρακτηριστικά -δυσεύρετα στις μέρες μας- οι οποίοι απλώς έχουν περιπέσει σε λάθη που θα προσπαθήσουν τουλάχιστον να τα διορθώσουν. Η τελευταία ημερομηνία υποβολής αιτήσεων έρχεται σε λιγότερο από 2 μέρες, γι΄ αυτό η ευχή μου μοιάζει αφελής και παιδιάστικη.

Στην προκήρυξη δίνονται από 3% - 10% μόρια σε όσους ήταν άνεργοι 1-6 μήνες κατά την ημερομηνία υποβολής της εκδήλωσης ενδιαφέροντος. Εγώ που δουλεύω 90 λεπτά την εβδομάδα στα επιμορφωτικά κέντρα για ανήλικες και πληρώνομαι 35ευρώ περίπου τη βδομάδα, δεν μπορώ να πάρω ούτε 1% γιατί είμαι «εργαζόμενη» και μπαίνω στην ίδια κατηγορία με άτομα που ήδη δουλεύουν με πλήρη απασχόληση στο εν λόγω πρόγραμμα εκμάθησης ελληνικής γλώσσας σε ενήλικες. Πόσο δύσκολο ήτανε άραγε να θέσουν ως κριτήριο ένα ανώτατο μηνιαίο μισθό για την εξασφάλιση των συγκεκριμένων μορίων; Όπως φαίνεται ήταν τρομερά δύσκολο. Ας δεχτώ ότι οι κύριοι που συνέταξαν την προκήρυξη και ο κύριος Ηλίας Μαρκάτζιης που προίσταται της επίβλεψης του εν λόγου προγράμματος, δε θεωρούν άνεργο κάποιον που πληρώνεται περί τα 100ευρώ το μήνα –η Ευρωπαϊκή ένωση εξάλλου θεωρεί ‘απασχολούμενο’ και όχι άνεργο αυτόν που δουλεύει έστω  μία ώρα την εβδομάδα-, αλλά πώς μπορώ να δεχτώ πως αυτοί οι άνθρωποι δεν ένιωσαν την ανάγκη να δώσουν έστω και 1% για όσους υποψήφιους λαμβάνουν μισθό κάτω των 500, κάτω των 300, κάτω των 200, κάτω των 150 ευρώ μηνιαίως και ως εκ τούτου έχουν ανάγκη την εν λόγω εργασία;

«Στερνή μου γνώση να σ’ είχα πρώτα», εφόσον θα μπορούσα να θυσιάσω τον «παχουλό μου  μισθό» για την εκμάθηση ελληνικής στα παιδιά που μου παρέχει σύμφωνα με την προκήρυξη 2 μόρια και να παραμείνω άνεργη εξασφαλίζοντας το 10%. Εφόσον άνεργη ήμουν για 6 μήνες πριν αρχίσω να διδάσκω 1 ώρα στα ξενόγλωσσα παιδιά και άνεργη θα είμαι σε 2 μήνες που θα τελειώσουν υποχρεωτικά τα μαθήματα των επιμορφωτικών.

Αν νομίζετε ότι τα κενά της προκήρυξης εξαντλούνται εδώ τότε θα σας στεναχωρήσω. Δίνονται 7.5% μόρια για κάθε έτος που δίδαξε κάποιος ξενόγλωσσους ενήλικες. Θα σας πω ψέματα, αν δεν ομολογήσω πως χάρηκα όταν διάβασα αυτό το κριτήριο.

-Δεν μπορείς να πάρεις τα 7.5% μόρια για αυτή τη χρονιά που δούλεψες στους ενήλικες, μου είπε ευγενικά η υπεύθυνος στα επιμορφωτικά κέντρα της πόλης μου.

-Μα γιατί; Τόλμησα –αγενώς ίσως- να ξεστομίσω.

- Έχεις διδάξει μόνο 48 περιόδους εκείνη τη χρονιά και η προκήρυξη λέει ρητά πως για να πάρεις τα μόρια πρέπει να έχεις διδάξει 50.

-Ναι, αλλά αφού τόσες περιόδους μας υποχρεώσατε να διδάξουμε και δεν είχα την επιλογή να διδάξω περισσότερες περιόδους.

Σιωπή στην άλλη άκρη του τηλεφώνου, μία σιωπή που τολμώ να μεταφράσω ως συμφωνία με τα όσα λέω. Η εντολή όμως έρχεται από πάνω, έρχεται όπως είπαμε από τους κύριους που καθισμένοι διάπλατα στις αναπαυτικές τους καρέκλες αποφασίζουν και διατάζουν.

Αν είχα διδάξει σε ενήλικες 50 περιόδους τότε θα δικαιούμουν 7.5%, εγώ όμως είχα διδάξει μόνο 48 -κατόπιν πάντοτε εντολών του Υπουργείου Παιδείας-. Αν είχα διδάξει σε παιδιά 48 περιόδους, τότε θα δικαιούμουν 2%. Εγώ όμως εφόσον το 2009 δε δίδαξα παιδιά αλλά ενήλικες, εφόσον δε δίδαξα 50 περιόδους αλλά 48, τότε δεν τηρώ κανένα από τα πιο πάνω κριτήρια, έτσι παίρνω 0%. Πόσο δύσκολο ρωτώ ξανά θα ήταν να σκεφτεί η επιτροπή ότι ένας χρόνος διδασκαλίας 48 περιόδων, δεν μπορεί να ακυρώνεται με αυτό τον τρόπο; Ας μας έδιναν  5%, ας μας έδιναν 3%, ας μας έδιναν τουλάχιστον 2%, το να δίνουν όμως 0% μας κάνει να αμφισβητούμε τους ανθρώπους, που σε καιρούς ανεργίας λαμβάνουν αποφάσεις και κλείνουν πόρτες μ΄ ἐλαφρᾲ τῇ καρδίᾳ

Γράφοντας αυτήν την επιστολή, δεν αναμένω σε καμία απάντηση αρμοδίων, δεν αναμένω σίγουρα σε καμία διορθωμένη προκήρυξη, αυτό που αναμένω είναι να φτάσει κάποτε ένας ψίθυρος σε αυτούς που συνέταξαν την προκήρυξη πως δεν έκαναν καλά τη δουλειά τους, δεν έκαναν καν τη δουλειά τους.

Θεοδώρα Σωτηρίου».




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










253