Κυβέρνηση και Υπ. Οικονομικών να τοποθετηθούν άμεσα για την Ιατρική Σχολή


ΤΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ ΜΑΛΑ*  

Η πλήρης σιωπή των τελευταίων ημερών από πλευράς Κυβέρνησης για το θέμα που έχει προκύψει για αναστολή λειτουργίας της Ιατρικής Σχολής στο Πανεπιστήμιο Κύπρου είναι ανησυχητική.  Πριν από λίγες μέρες ο Υπουργός Υγείας διαβεβαίωνε ότι η λειτουργία της Σχολής θα ξεκινήσει το Σεπτέμβριο, όπως είχε αποφασιστεί από την προηγούμενη κυβέρνηση.
Καμία όμως επίσημη ανακοίνωση από πλευράς Κυβέρνησης δεν έχει δημοσιοποιηθεί παρ’όλες τις συνεχής ανακοινώσεις από πολιτικά κόμματα, το Πανεπιστήμιο Κύπρου, αλλά και προσωπικότητες. Αυτό δημιουργεί σοβαρές αμφιβολίες ως προς την πραγματική πρόθεση της Κυβέρνησης. Το αρμόδιο Υπουργείο για την λειτουργία της Σχολής είναι το Υπουργείο Παιδείας και τον τελικό λόγο τον έχει το Υπουργείο Οικονομικών. Καλώ λοιπόν τους αρμόδιους Υπουργούς να τοποθετηθούν.
Το Υπουργείο Υγείας, σε αυτό το στάδιο, διαδραματίζει δευτερεύον ρόλο και η υποχρέωση του είναι να πείσει την Βουλή να ψηφίσει τροποποιητικό νομοσχέδιο, που ενέκρινε η προηγούμενη κυβέρνηση, για να επιτρέπεται στο Υπουργείο Υγείας να προσλαμβάνει ειδικούς γιατρούς με συμβόλαια, όπως ίσχυε μέχρι το τέλος του 2011. Σημειώνεται ότι οι κλινικοί ακαδημαϊκοί θα αμείβονται με ένα συμβόλαιο ακαδημαϊκού από το Πανεπιστήμιο Κύπρου, που θα καλύπτει τις διδακτικές τους δραστηριότητες, και με ένα συμβόλαιο ειδικού γιατρού από το Υπουργείο Υγείας για να καλύπτει τις ιατρικές τους υπηρεσίες στα κρατικά νοσοκομεία.
Η προηγούμενη Κυβέρνηση, τεκμηριώνοντας την τελική απόφαση της τον Ιούνιο του 2012 για τη δημιουργία της Ιατρικής Σχολής, προέβαλε τους εξής ενισχυτικούς λόγους:
1. Ότι θα αναβαθμιστούν οι Ιατρικές Υπηρεσίες προς τον πολίτη και θα εξοικονομηθούν χρήματα από την αγορά υπηρεσιών από το εξωτερικό που σήμερα δεν προσφέρονται στη Κύπρο.
2. Θα αναβαθμιστεί ποιοτικά η παραγωγή γνώσης και η καινοτομία στη χώρα μας και θα δημιουργηθούν συνθήκες προσέλκυσης χρηματοδοτήσεων για ερευνητικά προγράμματα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή αλλά και φαρμακευτικές εταιρείες, δημιουργώντας θέσεις εργασίας για νέους επιστήμονες.
3. Θα εξοικονομηθούν εθνικές δαπάνες για την εκπαίδευση γιατρών στο εξωτερικό.
Το 2012, το Υπουργείο Υγείας μετά την απόφαση για υλοποίηση της Ιατρικής Σχολής έθεσε σε εφαρμογή σχέδιο μετάκλησης ειδικών γιατρών, συμπεριλαμβανομένων και γιατρών που τώρα έχουν ενταχθεί στην Ιατρική Σχολή, για να τεκμηριώσει το επιχείρημα ότι μια τέτοια πολιτική θα εξοικονομήσει πολλά εκατομμύρια ευρώ από αγορά ιατρικών υπηρεσιών του εξωτερικού.  Οι ισολογισμοί του Υπουργείου Υγείας για το 2012 καταδεικνύουν ότι αυτή η πολιτική απέδωσε εκπληκτικό όφελος μόνο σε ένα χρόνο της τάξης των 19 εκατομμύρια ευρώ σε σχέση με τη δαπάνη του 2010 και 14 εκατομμύρια ευρώ σε σχέση με τη δαπάνη του 2011.  Αν το Υπουργείο Υγείας συνεχίσει την ίδια πολιτική, το 2013 θα εξοικονομηθούν ακόμη περισσότερα χρήματα σε σχέση με το 2012.  Αυτά τα δεδομένα από μόνα τους αιτιολογούν την αναγκαιότητα δημιουργίας της Ιατρικής Σχολής γιατί οι δαπάνες που έχουν εξοικονομηθεί είναι υπεραρκετές να καλύψουν τη λειτουργία της, η οποία δεν θα ξεπερνά τα 5 εκατομμύρια όταν θα προσληφθούν όλοι οι γιατροί. Αναστολή της λειτουργίας της θα κοστίσει στη οικονομία μας περισσότερα παρά λιγότερα χρήματα.
Σε μια περίοδο οικονομικής κρίσης και αναζήτησης άλλου οικονομικού μοντέλου για την χώρα μας,  η εμπειρία από άλλες χώρες μας έχει αποδείξει ότι οι οικονομίες που βασίζονται στη γνώση, στην καινοτομία, στην πολυδιάστατη εξωστρέφεια, στη μείωση εκροών προς το εξωτερικό, στην αύξηση των εξωτερικών εισροών και στην ποιοτική αναβάθμιση υπηρεσιών μπορούν να αντέξουν οικονομικές κρίσεις. Είναι προκλητικό η κυβέρνηση να αντιμετωπίζει τη δημιουργία της Σχολής μέσα από καθαρά δημοσιονομική προσέγγιση η οποία δυστυχώς στερείται στοιχειώδους τεκμηρίωσης και γνώσης.
Καλώ την Κυβέρνηση, και ειδικά τον Υπουργό Οικονομικών, να τοποθετηθεί άμεσα και ξεκάθαρα έτσι ώστε να αρθεί η αβεβαιότητα που αιωρείται τόσο για τους  υποψήφιους φοιτητές όσο και για το ακαδημαϊκό προσωπικό που έχει επιλεγεί για ίδρυση και οργάνωση της Σχολής. Καλώ επίσης όλες τις πολιτικές δυνάμεις να τοποθετηθούν για το θέμα, αφού όμως μελετήσουν με σοβαρότητα όλα τα επιχειρήματα.

*Τέως υπουργός Υγείας




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










213