Κυπριακή Προεδρία: Συνάντηση ανώτερων αξιωματούχων της ΕΕ για τον πολιτισμό


Η συνάντηση είχε ως θέμα την «Πολιτιστική Διακυβέρνηση στην εποχή της παγκοσμιοποίησης: Καλύτερη διακυβέρνηση για τον πολιτιστικό και δημιουργικό τομέα» και πραγματοποιήθηκε χθες και σήμερα 28 και 29 Αυγούστου 2012 στο Διεθνές Συνεδριακό Κέντρο «Φιλοξενία» στη Λευκωσία.

Οι συμμετέχοντες έκαναν ευρεία εκτίμηση της σημερινής κατάστασης στον τομέα της πολιτιστικής διακυβέρνησης, εστιάζοντας ιδιαίτερα στη σφαιρική συμβολή και την προώθηση της πολιτιστικής πολυμορφίας και του διαπολιτισμικού διαλόγου ως καταλυτών για την επίτευξη της αειφόρου και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξης. Είχαν επίσης την ευκαιρία να συζητήσουν σειρά θεμάτων που σχετίζονται με την προώθηση πολιτιστικής έρευνας ως καταλύτη για το σχεδιασμό και την ανάπτυξη των πολιτιστικών πολιτικών.

Η συνάντηση εμπλουτίστηκε με την παρουσίαση τριών μελετών περίπτωσης, οι οποίες αφορούσαν (α) τη διαχείριση των Διαρθρωτικών Ταμείων για επενδύσεις στον τομέα του πολιτισμού στην Πολωνία, (β) τη στρατηγική της δημιουργικής οικονομίας της Μάλτας και (γ) την καθιέρωση της Πολιτιστικής διακυβέρνησης δια μέσου της ανάλυσης και αξιοποίησης των πολιτιστικών στατιστικών στην Ευρώπη με παρουσίαση του σχετικού προγράμματος ESSnetCulture, του Ευρωπαϊκού Στατιστικού Συστήματος για τον πολιτισμό.

Τα αποτελέσματα της εν λόγω Συνάντησης θα τροφοδοτήσουν τα σχετικά συμπεράσματα του Συμβουλίου Υπουργών για το θέμα της Πολιτιστικής Διακυβέρνησης, υλοποιώντας, έτσι τις προτεραιότητες της Κυπριακής Προεδρίας στα θέματα Πολιτισμού για προώθηση ζητημάτων, όπως η ενίσχυση και η ενδυνάμωση της πολιτιστικής έρευνας στη βάση ολιστικών προσεγγίσεων σε ζητήματα Πολιτιστικής Διακυβέρνησης.

Πολιτισμός: «Ένα απαραίτητο κοινωνικό αγαθό»

Σε χαιρετισμό του κατά την έναρξη των εργασιών της συνάντησης ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού της Κύπρου κ. Γιώργος Δημοσθένους σημείωσε τη σημασία που έχουν αποκτήσει τα θέματα Πολιτισμού, ιδιαίτερα στη σημερινή οικονομική κατάσταση, τόσο για τόνωση της οικονομίας, αλλά ιδιαίτερα για τον άνθρωπο. Ο κ. Δημοσθένους τόνισε ότι ο πολιτισμός «είναι πηγή για σύγχρονη δημιουργία και μέσο ανάπτυξης πολιτικής και κοινωνικής συνείδησης και αποτελεί ως εκ τούτου απαραίτητο κοινωνικό αγαθό. Ως αποτέλεσμα», συνέχισε, «η πνευματική καλλιέργεια του συνόλου των πολιτών μας, πρέπει να αποτελέσει σημαντικό άξονα των προτεραιοτήτων μας, έχοντας κύριο στόχο μας την αναβάθμιση και ανάπτυξη των αξιών και αρχών που δίνουν περιεχόμενο, όραμα και προοπτική στους λαούς μας».

Σε χαιρετισμό του εκ μέρους της αρμόδιας Επιτρόπου, κας Αντρούλας Βασιλείου, ο Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο κ .Γεώργιος Μαρκοπουλιώτης, αφού τόνισε το μεγάλο ενδιαφέρον της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το θέμα της Πολιτιστικής Διακυβέρνησης, συγχάρηκε την Κυπριακή Προεδρία για την απόφασή της να το επιλέξει ως μία από τις προτεραιότητές της.

 




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










148