Λευκωσία, Πάφος προεπιλέγηκαν υποψήφιες για Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2017


Την απόφαση ανακοίνωσε σήμερα κατά τη διάρκεια δημοσιογραφικής διάσκεψης στο Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού, η Κύπρια Επίτροπος, αρμόδια για θέματα Παιδείας, Πολιτισμού, Πολυγλωσσίας και Νεολαίας Ανδρούλλα Βασιλείου, η οποία συνεχάρη τόσο τις δύο πόλεις που επιλέχθηκαν, όσο και την Λεμεσό, που ήταν επίσης υποψήφια.

Η κ. Βασιλείου παρότρυνε παράλληλα τις δυο επιλεγείσες πόλεις να εργαστούν, ούτως ώστε να βελτιώσουν τις προτάσεις τους μέχρι τον Μάιο του 2013, που θα γίνει και η τελική επιλογή.

Μιλώντας προηγουμένως ο υπουργός Παιδείας Γιώργος Δημοσθένους είπε ότι όλες οι πόλεις μας έχουν να επωφεληθούν στη βάση της διεργασίας του διαγωνισμού. Και συνέχισε: «Ένα από τα βασικά κριτήρια αξιολόγησης όπως αυτά έχουν τεθεί από τη σχετική κοινοτική Απόφαση, είναι και η δυνατότητα του υποβληθέντος από τις πόλεις προγράμματος να είναι βιώσιμο και να αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της μακροπρόθεσμης πολιτιστικής και κοινωνικής ανάπτυξης της πόλης. Αυτή η παράμετρος είναι μια πολύ σημαντική πτυχή και θεωρούμε ότι οι τοπικές αρχές θα πρέπει να έχουν ενεργό ανάμειξη στην πολιτιστική διαδικασία με την ενίσχυση των ευκαιριών πρόσβασης στα πολιτιστικά αγαθά και την εμπλοκή της ευρύτερης κοινωνίας των πολιτών στο πολιτιστικό γίγνεσθαι. Στα πλαίσια αυτά, η πολιτιστική διαχείριση θα πρέπει να τεθεί σε ορθολογιστικότερη βάση σε όλα τα επίπεδα διακυβέρνησης».

Συνεχίζοντας ο κ. Δημοσθένους είπε ότι: «Το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού στην προσπάθειά του να στηρίξει το θεσμό της Ευρωπαϊκής Πολιτιστικής Πρωτεύουσας θα ενισχύσει οικονομικά την πόλη που θα λάβει το χρίσμα με το ποσό των 5 εκατομμυρίων ευρώ για τις λειτουργικές δαπάνες του προγράμματος. Μάλιστα, η χρηματοδότηση θα αρχίσει από το 2013. Θα υπάρχει, επίσης, η δυνατότητα η πόλη να λάβει επιπρόσθετη χρηματοδότηση από τα κοινοτικά διαρθρωτικά ταμεία, κυρίως σε ό,τι αφορά δράσεις που εμπίπτουν στα πλαίσια της αστικής ανάπτυξης και της κοινωνικής συνοχής




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










197