Με 30 ψήφους υπέρ, 20 κατά και 4 αποχές εγκρίθηκε ο Κρατικός Προϋπολογισμός για το 2014


Με 30 ψήφους υπέρ (ΔΗΣΥ, ΔΗΚΟ, ΕΥΡΩΚΟ και Ζαχαρίας Κουλίας ) και 20 Βουλευτές (ΑΚΕΛ, Κίνημα Οικολόγων - Περιβαλλοντιστών και Συμμαχία Πολιτών) να καταψηφίζουν, εγκρίθηκε αργά χθες από την Ολομέλεια της Βουλής ο Κρατικός Προϋπολογισμός για το έτος 2014. Αποχή τήρησαν 4 Βουλευτές από το ΚΣ ΕΔΕΚ.

Κατά την ψηφοφορία επί του Προϋπολογισμού, ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ, Νίκος Κατσουρίδης, δήλωσε ότι το κόμμα του καταψηφίζει όλα τα κονδύλια πλην αυτών για την Άμυνα, ενώ και ο Γιώργος Βαρνάβα από το ΚΣ ΕΔΕΚ δήλωσε ότι απέχουν για όλες τις πρόνοιες του Προϋπολογισμού πλην αυτών για την Άμυνα και την Εθνική Φρουρά.

Ο Προϋπολογισμός, όπως διαμορφώθηκε με τις τροπολογίες που υπερψηφίστηκαν στη Βουλή, περιλαμβάνει πρόνοιες για δαπάνες 7.749.182.000 ευρώ και για έσοδα 7.945.882.000 ευρώ, μαζί με τις διαφοροποιήσεις που προβλέπονται από τις κυβερνητικές τροπολογίες, οι οποίες εγκρίθηκαν άλλες ομόφωνα και άλλες κατά πλειοψηφία και ενσωματώθηκαν στον Προϋπολογισμό.

Ενώπιον της Ολομέλειας του νομοθετικού σώματος ετέθησαν απόψε 89 συνολικώς τροπολογίες, από τις οποίες οι 20 προέρχονταν από την εκτελεστική εξουσία και οι υπόλοιπες από κόμματα, είτε από κοινού είτε μεμονωμένα.

Από τις κυβερνητικές τροπολογίες, μερικές αφορούσαν κατάργηση ή μείωση επιδομάτων, άλλες συμπληρωματικές δαπάνες για έκτακτο ή ωρομίσθιο προσωπικό, πρόσθετες πιστώσεις για ολοκλήρωση έργων, για κίνητρα διάλυσης αλιευτικών σκαφών, για κατασκευή τεχνητών υφάλων, για αγορά υπηρεσιών, για την παραχώρηση πρόσθετων πιστώσεων 170.000 ευρώ για συντήρηση και βελτίωση του κτιρίου της Βουλής, καθώς και αγορά εκτυπωτών και φορητών υπολογιστών, καθώς και για παραχώρηση χορηγιών 25.000 ευρώ, συνολικώς, για όλες τις οργανώσεις προστασίας και ευημερίας ζώων.

Οι κομματικές τροπολογίες αφορούσαν κυρίως δεσμεύσεις κονδυλίων, με την πρόνοια να τεθούν ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής προτού αποδεσμευθούν τα σχετικά κονδύλια, υπήρξαν ωστόσο και αποκοπές σε μερικές περιπτώσεις.

Οι συνολικές δαπάνες, περιλαμβανομένων των χρηματοοικονομικών ροών, των δαπανών για τόκους και αποθεματικά και πληρωμές προηγούμενων ετών, όπως αρχικώς είχαν κατατεθεί στη Βουλή, προϋπολογίζονται για το 2014 στα €7.740 εκατομμύρια σε σύγκριση με €9.812  εκατομμύρια το 2013, παρουσιάζοντας μείωση κατά 21%.

Σύμφωνα με τα κατατεθέντα από τον Υπουργό Οικονομικών, στοιχεία, ο Προϋπολογισμός για το 2014 χαρακτηρίζεται από δραστική μείωση των δημοσίων δαπανών. 

Όπως ο ίδιος επεσήμανε, πρόκειται για τον πρώτο Προϋπολογισμό που υποβάλλει η παρούσα Κυβέρνηση, καθώς και για τον πρώτο Προϋπολογισμό που έχει υποβληθεί στην Τρόικα  για αξιολόγηση κατά πόσο συνάδει με τους δημοσιονομικούς στόχους του προγράμματος και κατά πόσο επιτυγχάνεται το ύψος της ελάχιστης ετήσιας διόρθωσης του πρωτογενούς δημοσιονομικού ισοζυγίου.  

Έτσι, ο Κρατικός Προϋπολογισμός για το 2014 και το Μεσοπρόθεσμο Δημοσιονομικό Πλαίσιο 2014-2016 αποτελούν προϋπολογισμούς δημοσιονομικής πειθαρχίας, στους οποίους έχουν περιορισθεί στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό οι λειτουργικές και οι μη παραγωγικές δαπάνες, ενώ έχουν αυξηθεί οι πιστώσεις για την αποπεράτωση των συγχρηματοδοτούμενων έργων από τον κρατικό προϋπολογισμό ενόψει της λήξης της προγραμματικής περιόδου 2007-2013.

 




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










143