Με ευρεία πλειοψηφία η Γερμανία άναψε πράσινο φως για το πακέτο διάσωσης της Κύπρου


Βερολίνο- Με ευρεία πλειοψηφία και χωρίς εκπλήξεις εγκρίθηκε την Πέμπτη από τη γερμανική βουλή το πακέτο διάσωσης της Κύπρου, με τον υπουργό Οικονομικών Β. Σόιμπλε να προειδοποιεί για το ενδεχόμενο μετάδοσης της κρίσης.

Συγκεκριμένα, από τους 602 βουλευτές, 487 ψήφισαν υπέρ, 102 κατά, ενώ 13 απείχαν από την ψηφοφορία.

Μαζί με το κυπριακό πακέτο εγκρίθηκε η επταετής παράταση για την αποπληρωμή των δανείων της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας, καθώς και η αύξηση του ποσοστού συμμετοχής της Γερμανίας στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) από 29,07% σε 29,13%, λόγω της αδυναμίας της Κύπρου να συνεχίσει να συνεισφέρει.

Κατά την ομιλία του, ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Β. Σόιμπλε, επανέλαβε ότι «το πρόβλημα της Κύπρου ήταν ο υπέρογκος τραπεζικός τομέας» και τόνισε ότι «δεν μπορεί να υπάρξει λύση χωρίς τη δραστική μείωσή του».

Επισήμανε ότι, τόσο η Κομισιόν όσο και η ΕΚΤ και το ΔΝΤ, διαβεβαιώνουν ότι η Κύπρος αποτελεί συστημική απειλή για άλλες χώρες της Ευρωζώνης, γεγονός το οποίο καθιστά την διάσωσή της αναγκαία.

«Εάν δεν βοηθήσουμε, η Κύπρος θα οδηγηθεί χωρίς αμφιβολία στη χρεοκοπία, θέτοντας σε κίνδυνο και άλλες χώρες, όπως την Ελλάδα», τόνισε.

Σε ό,τι αφορά τη γενικότερη κατάσταση στην Ευρωζώνη, ο γερμανός υπουργός Οικονομικών σημείωσε ότι η κατάσταση στην Ιρλανδία και στην Πορτογαλία αποδεικνύει ότι τα προγράμματα μεταρρυθμίσεων φέρνουν αποτελέσματα, ενώ πρόσθεσε ότι σταδιακά επανέρχεται και η αξιοπιστία των αγορών.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










125