Με συμμετοχή 30 σχολείων Κύπρου, Ελλάδας άρχισε το 40ο Συμπόσιο Δικτύου Εταιρικών Σχολείων UNESCO


Με τη συμμετοχή 30 σχολείων από την Κύπρο και την Ελλάδα άρχισε σήμερα τις εργασίες του στο Α’ Λύκειο Πάφου το 40ο Συμπόσιο του Δικτύου Εταιρικών Σχολείων UNESCO. Το 40ο Συμπόσιο εταιρικών σχολείων ΟΥΝΕΣΚΟ πραγματοποιείται φέτος στην Πάφο, με την ευκαιρία της ανακήρυξης της πόλης ως Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης για το 2017. Έχει θέμα «Πάφος, 3200 χρόνια Ιστορίας και Πολιτισμού» και εντάσσεται στο πρόγραμμα «Σχολεία εν δράσει» της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας Πάφος 2017.

Καλωσορίζοντας τους παρευρισκόμενους εκπαιδευτικούς και μαθητές από την Ελλάδα και άλλες περιοχές της Κύπρου, στο διήμερο συμπόσιο, ο διευθυντής  του Α’ Λυκείου Πάφου Ανδρέας Ιωσήφ ανάφερε ότι «Το δίκτυο εταιρικών σχολείων της UNESCO έχει μια μακρά ιστορία εδώ στην Κύπρο, ακουμπώντας σχεδόν μισό αιώνα. Η στόχευση της ίδιας της UNESCO που αφορά τους νέους και τις μαθητικές κοινότητες, σ όλες σχεδόν τις χώρες, βοηθά στην αλληλοκατανόηση, την ενημέρωση, την προώθηση καλών πρακτικών και τη βελτίωση των σχολικών αποτελεσμάτων. Εμείς εδώ στην Κύπρο αξίζει να θυμηθούμε ότι η πρώτη και ομολογουμένως ουσιαστικότατη αξιολόγηση του εκπαιδευτικού μας συστήματος έγινε από την UNESCO το 1997, η οποία υπήρξε και συνεχίζει να είναι σημείο αναφοράς για όλες τις μετέπειτα προσπάθειες».

Τις εργασίες του Συμποσίου χαιρέτισαν επίσης εκ μέρους του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού ο  Κυπριανός Λούης , τον χαιρετισμό του οποίου ανέγνωσε ο κ. Στέλιος Θεοφίλου, Πρώτος Λειτουργός Εκπαίδευσης .

 Τις εργασίες του συνεδρίου χαιρέτησαν επίσης ο Μητροπολίτης Πάφου Γεώργιος, ο δήμαρχος Πάφου Φαίδωνας Φαίδωνος, ο πρόεδρος του Δ.Σ του Οργανισμού Πολιτιστικής πρωτεύουσας της Ευρώπης ΠΑΦΟΣ 2017

Χρίστος Πατσαλίδης, η Εθνική Συντονίστρια ASPnet Σχολείων UNESCO Ελλάδος Βέρα Δηλάρη, και ο ΕΜΕ, Πρόεδρο - Συντονιστής Εταιρικών Σχολείων UNESCO Κύπρου Παύλος Δαπόλας.

Σε δηλώσεις του o κ. Παύλος Δαπόλας ανάφερε ανάμεσα σε άλλα ότι σε συνεργασία με τον οργανισμό «Πάφος 17» και τα σχολεία «Εν Δράσει» διοργανώνεται το συμπόσιο με τη συμμετοχή 26 σχολείων από την Κύπρο (δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια) και με τέσσερα σχολεία από την Ελλάδα, οι οποίοι έχουν έλθει με την εθνική  συντονίστρια των ASPnet Ελλάδος Βέρα Δηλάρη.

Τα σχολεία που συμμετείχαν στο 40ο Συμπόσιο παρουσίασαν εργασίες σε σχέση με τις πτυχές της μακραίωνης ιστορίας και του πολιτισμού της Πάφου, κάνοντας μια περιδιάβαση στους μύθους και φτάνοντας στην ιστορία, από τα πιο αρχαία χρόνια ως τις κατακόμβες και τον Μεσαίωνα.

Το Μουσικό Λύκειο Πάφου, πλαισιωμένο από μια μεγάλη καλλιτεχνική ομάδα, υπό την καθοδήγηση της Σόφης και της Σύλβιας Χαμπιαουρίδου και του Μουσικού Σωκράτη Τερπίζη, παρουσίασε πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα με  αναπαράσταση του λουτρού της Αφροδίτης βασισμένη στους μελοποιημένους στίχους του ομηρικού ύμνου «Εις Αφροδίτην», παραδοσιακούς χορούς και τραγούδια.

Το Συμπόσιο τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού και της Κυπριακής Εθνικής Επιτροπής UNESCO.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










172