Μεγάλη επιτυχία σημείωσε το Εκπαιδευτικό πρόγραμμα ΙΑΕΣΤΕ με φοιτητές από 19 χώρες


Φέτος είναι η πρώτη χρονιά που το πρόγραμμα λειτούργησε υπό την εποπτεία του ΤΕΠΑΚ. Το IAESTE Κύπρου το 2012 καλωσόρισε 27 εκπαιδευόμενους φοιτητές από 19 χώρες (Αυστρία, Λευκορωσία, Βέλγιο, Κροατία, Τσεχία, Ελλάδα, Ινδία, Ισραήλ, Λίβανο, Πολωνία, Πορτογαλία, Ρωσία, Σλοβακία, Σλοβενία, Ισπανία, Ελβετία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Ηνωμένο Βασίλειο, και Ουκρανία), οι οποίοι εργοδοτήθηκαν από 16 ντόπιους εργοδότες στους τομείς της Αρχιτεκτονικής, Βιολογίας, Φαρμακευτικών Σπουδών, Πολίτικων Μηχανικών, Hospitality Management, και Πληροφορική.

Το IAESTE Κύπρου οφείλει το μεγαλύτερο μέρος της επιτυχίας του τους εργοδότες, οι οποίοι είναι: Συνεργατικό Ταμιευτήριο Λεμεσού, Συμβούλιο Αποχετεύσεως Λεμεσού – Αμαθούντας, Remedica Ltd, Medochemie, Συμβούλιο Υδατοπρομήθειας Λεμεσού, Hellenic Copper Mines Ltd, Πολυκλινική Υγεία, Συμβούλιο Αποχετεύσεως Λευκωσίας, Δήμος Λευκωσίας, Prime Tel PLC, CNE Technology Ltd, Ah. Loizou & Sons Ltd, Ξενοδοχείο Forest Park, Ξενοδοχείο Cynthiana, Δήμος Άγιου Αθανασίου, Κυπριακός Οργανισμός Αναπτύξεως Γης. Πιο συγκεκριμένα, κάθε θέση εργασίας που προσφέρεται από τους ντόπιους εργοδότες, επιτρέπει και προσφέρει σ’ ένα φοιτητή που σπουδάζει στην Κύπρο την ευκαιρία να καταρτιστεί επαγγελματικά στο εξωτερικό. Αυτό το καλοκαίρι, 12 φοιτητές από τα πανεπιστήμια, τα οποία είναι μέλη του προγράμματος IAESTE Κύπρου, έχουν εκπαιδευτεί σε 9 χώρες του εξωτερικού (Κροατία, Ελλάδα, Ισραήλ, Λίβανο, Πολώνια, Πορτογαλία, Ρωσία, Ηνωμένο Βασίλειο, και Ηνωμένες Πολιτείες τους Αμερικής). Οι φοιτητές έχουν εκπαιδευτεί στους τομείς της Επιστήμης Περιβάλλοντος, Πληροφορικής, Μηχανικής, Τεχνολογίας και Βιολογίας.

Στα πλαίσια της λειτουργίας του, στις 19 Ιουλίου 2012 το IAESTE Κύπρου οργάνωσε με μεγάλη επιτυχία «Πάρτι Υποδοχής Φοιτητών IAESTE». Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν και οι 27 φοιτητές από τους 19 χώρες, οι οποίοι είχαν πραγματοποιήσει την πρακτική τους άσκηση στην Κύπρο. Επίσης, παρόντες ήταν μέλη του ΔΣ του IAESTE Κύπρος, ο Εθνικός Γραμματέας Δρ Χαράλαμπος Χρυσοστόμου, ο Ταμίας κ. Χάρης Λεωνίδου από το Συνεργατικό Ταμιευτήριο Λεμεσού, το οποίο είναι ο μέγας χορηγός του προγράμματος, καθώς και εκπρόσωποι από το Πανεπιστήμιο Κύπρου, Πανεπιστήμιο Νεάπολις, το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, ΜΜΕ, και από την Ομάδα Εθελοντών IAESTE Κύπρου. Η εκδήλωση ξεκίνησε με καλωσόρισμα από τον Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβούλιου και Αντιπρύτανη Οικονομικού Προγραμματισμού και Ανάπτυξης του ΤΕΠΑΚ, Καθηγητή Ανδρέα Αναγιωτό. Η βραδιά συνεχίστηκε με σύντομες παρουσιάσεις και μια παραδοσιακή κυπριακή χορευτική παράσταση από τον Λαογραφικό Όμιλο Λεμεσού, τα μέλη του οποίου κάλεσαν αργότερα τους συμμετέχοντες και ειδικά τους φοιτητές IAESTE να μάθουν πώς να χορεύουν παραδοσιακούς κυπριακούς χορούς. Το πάρτι τελείωσε με δεξίωση και μουσική.

Έχοντας ως προτεραιότητα τον πολιτισμικό εμπλουτισμό, το IAESTE Κύπρου μαζί με την Ομάδα Εθελοντών οργάνωσε με μεγάλη επιτυχία εκδρομές/επισκέψεις σε αρχαιολογικά και πολιτισμικά μνημεία σε Πάφο, Λεμεσό, και Λευκωσία. Οι φοιτητές IAESTE, μεταξύ άλλων, επισκέφτηκαν το αρχαίο Αμφιθέατρο του Κουρίου, την Πέτρα του Ρωμιού, το Μεσαιωνικό Κάστρο της Πάφου, τους Τάφους των Βασιλέων, τα Λουτρά τους Αφροδίτης, το Τρόοδος, το Μοναστήρι του Κύκκου, και τον Άγιο Νικόλαο τους Στέγης στην Κακοπετριά.

Το IAESTE Κύπρου ευχαριστεί τους εργοδότες, τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, τους εθελοντές και τους φοιτητές για την παρουσία και τη στήριξή τους στο πρόγραμμα ΙΑΕSTE.

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμα IAESTE Κύπρου μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα www.cut.ac.cy/iaeste/.

 

Το πρόγραμμα IAESTE – Γενικά

 

Το IAESTE είναι ένας διεθνής, μη κερδοσκοπικός οργανισμός με σκοπό την παροχή ενός υψηλής ποιότητας προγράμματος πρακτικής κατάρτισης φοιτητών από 88 χώρες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα.

 

Με τον τρόπο αυτό ενισχύεται η τεχνική και επαγγελματική ανάπτυξη, αλλά και προωθείται η κατανόηση και συνεργασία μεταξύ των φοιτητών, ακαδημαϊκών ιδρυμάτων, των εργοδοτών και της ευρύτερης κοινότητας. Πιο αναλυτικά, στο πρόγραμμα IAESTE μπορούν να συμμετέχουν δευτεροετείς προπτυχιακοί φοιτητές, οι oποίοι προέρχονται από τους κλάδους των επιστήμων, της μηχανικής, της τεχνολογίας, και των εφαρμοσμένων τεχνών. Η περίοδος διαμονής και τοποθέτησης των φοιτητών στο εξωτερικό διαρκεί από 6 έως 12 εβδομάδες κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, αν και μακρύτερα χρονικά διαστήματα είναι περιστασιακά διαθέσιμα.

Το πρόγραμμα προσφέρει στους εργοδότες:

  • Ρύθμιση διαμονής για τους φοιτητές.
  • Την επιλογή φοιτητών υψηλού επίπεδου με τεχνολογικό και επιστημονικό υπόβαθρο, συμφώνα με τις απαιτήσεις τους.
  • Ευκαιρίες δικτύωσης μέσω ξένων φοιτητών και Πανεπιστήμιων.
  • Ενημέρωση για τις τελευταίες εξελίξεις στην έρευνα και καινοτομία στους τομείς που ειδικεύονται οι εταιρείες.

Παράλληλα, το πρόγραμμα IAESTE προσφέρει, μεταξύ άλλων, στους φοιτητές:

  • Τεχνική/εργασιακή εμπειρία στο εξωτερικό, η οποία θα ενισχύσει την ανεξαρτησία και την ευελιξία, την επικοινωνία, τη γλωσσομάθεια και συμβάλλει στην προσωπική και ακαδημαϊκή εξέλιξη.
  • Υποστήριξη σε πρακτικές ρυθμίσεις, δηλαδή όσον αφορά τις άδειες εργασίας/βίζα, διαμονή, και ταξίδια.
  • Πρακτική άσκηση με πληρωμή από τους εργοδότες.
  • Πολιτιστικό πρόγραμμα δραστηριοτήτων κατά τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα.

Το 1980 ιδρύθηκε, υποστηριζόμενη από την Κυπριακή Δημοκρατία, η Εθνική Επιτροπή του προγράμματος IAESTE Κύπρου και από το 2011 το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου ανάλαβε τη λειτουργία και την εποπτεία του προγράμματος. Όπως κάθε άλλος οργανισμός έτσι και το πρόγραμμα IAESTE Κύπρου έχει Διοικητικό Συμβούλιο το οποίο αποτελείται από επτά πανεπιστήμια, κρατικούς και ημικρατικούς οργανισμούς, και ιδιωτικές εταιρίες. Πιο αναλυτικά, τα μέλη του ΔΣ είναι: Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, Πανεπιστήμιο Κύπρου, Ανοικτό Πανεπιστήμιο, Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο, Πανεπιστήμιο Νεάπολις, Πανεπιστήμιο Frederick, Παγκύπρια Φοιτητική Ένωση, Συνεργατικό Ταμιευτήριο Λεμεσού, Συμβούλιο Αποχετεύσεως Λεμεσού – Αμαθούντας, Remedica Ltd, Medochemie, Hellenic Copper Mines Ltd, Συμβούλιο Υδατοπρομήθειας Λεμεσού, Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Λεμεσού, Φίλοι του ΤΕΠΑΚ, ΕΤΕΚ, Ξενοδοχείο Απολλώνια και άλλα επίτιμα μέλη.

Οι στόχοι του IAESTE Κύπρου είναι να παρέχει στους φοιτητές της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης τεχνική εκπαίδευση και εμπειρία σχετική με τις σπουδές τους, να προσφέρει στους εργοδότες εκπαιδευομένους με καλά προσόντα, και να αποτελέσει μια πηγή πολιτιστικού εμπλουτισμού για τους εκπαιδευομένους και τις κοινότητες που τους φιλοξενούν.
Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.
Newsletter


128