Μέτωπο Φοιτητών ΗΒ: Κλείδωσε το Κυπριακό μνημόνιο - Ταφόπλακα στα όνειρά μας


Το Μέτωπο Κυπρίων Φοιτητών Ηνωμένου Βασιλείου, με ανακοίνωσή του αναφέρει ι ότι με την επικύρωση της συμφωνίας μεταξύ Κυπριακής Δημοκρατίας και Τρόικας και  ότι αποκαλύφθηκε η γύμνια του συστήματος που έκτισαν κόμματα, κεφάλαιο και τραπεζίτες στην πλάτη του λαού. Επίσης αναφέρει ότι «κάποιοι θέλησαν να βάλουν ταφόπλακα στα όνειρά μας. Στο χέρι μας είναι πλέον να τους διαψεύσουμε».

Αναφέρει στην ανακοίνωση του το Μέτωπο:
"Επικυρώθηκε στη συνεδρίαση του Eurogroup στο Δουβλίνο, η συμφωνία μεταξύ Κυπριακής Δημοκρατίας και Τρόικας (Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και Ευρωπαϊκή Επιτροπή). Η συμφωνία εγκρίθηκε με συνοπτικές διαδικασίες και χωρίς οποιαδήποτε αλλαγή στα όσα συμφώνησε η κυβέρνηση, που φαινομενικά έχει ικανοποιήσει πλήρως τις απαιτήσεις των δανειστών μας, και πλέον παραπέμπεται στα κοινοβούλια των μελών της ευρωζώνης (όπου αυτό προβλέπεται από το σύνταγμα του κράτους-μέλους). Ο λαός μας που ήδη βιώνει πολιτικές λιτότητας για περισσότερο από ένα χρόνο και αφού βίωσε, και βιώνει, τα αποτελέσματα της καταστροφικής απόφασης της 16ης Μαρτίου, τώρα μπαίνει πλέον και με «βούλα» σε μνημονιακές περιπέτειες ακολουθώντας όλες τις υπόλοιπες χώρες του Ευρωπαϊκού νότου.
Η παρούσα συμφωνία θέτει μεσοπρόθεσμους και μακροπρόθεσμους στόχους που δεν αφήνουν περιθώρια αισιοδοξίας αφού για να επιτευχθούν, θεωρούνται δεδομένες οι μειώσεις των δαπανών στο δημόσιο τομέα (που συνεπάγεται απολύσεις και περαιτέρω μειώσεις μισθών), το ξεπούλημα σε εξευτελιστικές τιμές των ημικρατικών οργανισμών (μεταξύ αυτών και στρατηγικής σημασίας οργανισμοί όπως η Αρχή Λιμένων, η ΑΗΚ και η ΑΤΗΚ), ο ακρωτηριασμός του τραπεζικού τομέα και επομένως περαιτέρω αύξηση της ανεργίας. Ας μην ξεχνάμε βέβαια και το «κούρεμα» των ανασφάλιστων καταθέσεων που πλέον πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι θα φτάσει το 60%. Το ποσό που θα συγκεντρωθεί από το κούρεμα των καταθέσεων φαίνεται πως θα ξεπεράσει ακόμα και το ποσό που θα δανειστούμε (10δις ευρώ). Επομένως ο μόνος χαμένος είναι για άλλη μια φορά ο λαός, ο οποίος καλείται και να βάλει το χέρι βαθιά στην τσέπη αλλά και να υποστεί τις συνέπειες που απορρέουν από το δανεισμό, ο οποίος γίνεται για τη στήριξη ενός παθογενούς τραπεζικού τομέα και συγκεκριμένα για να διορθώσει, αν διορθώνονται, τις αποφάσεις μιας μικρής ομάδας ανθρώπων που βρίσκονταν στο τιμόνι των δύο μεγάλων χρηματοπιστωτικών μας ιδρυμάτων καθώς και όσους τους έκαναν πλάτες. Τέλος αξίζει να σημειωθεί πως το Eurogroup δεν διέψευσε τις φήμες που θέλουν την Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου να επεξεργάζεται σενάριο πώλησης των Κυπριακών αποθεμάτων χρυσού για να εξασφαλίσει το εξευτελιστικό ποσό των μόλις 400 εκατομμυρίων ευρώ. Ενώ άλλα κράτη επενδύουν μανιωδώς στο χρυσάφι η Κύπρος πρωτοπορεί για άλλη μια φορά, αφού προτίθεται να ξεπουλήσει τα αποθέματα της προς εξασφάλιση ενός ποσού το οποίο αρκεί μόνο για τις άμεσες ανάγκες των επόμενων μηνών. Μετά το χρυσάφι τί απομένει; Το φυσικό αέριο; Το ίδιο το νησί;
Όλα αυτά γίνονται μάλιστα σε μια περίοδο όπου όλα φαίνονται να καταρρέουν και επιτέλους νιώθουμε δικαιωμένοι αφού, δυστυχώς υπό τις δυσμενείς αυτές περιστάσεις, αποκαλύφθηκε η γύμνια του συστήματος που έκτισαν κόμματα, κεφάλαιο και τραπεζίτες στην πλάτη του λαού. Το εσωτερικό μέτωπο έχει σμπαραλιαστεί, οι παραιτήσεις υπεύθυνων-ανεύθυνων σε Κεντρική Τράπεζα, ΔΣ Τραπεζών, κυβέρνηση, ακόμη και στην βραχύβια Ερευνητική Επιτροπή, διαδέχονται η μία την άλλη και διεξάγεται ένας ανελέητος πόλεμος επίρριψης ευθυνών και αποπροσανατολισμού του λαού. Βλέπουμε από τη μία τους συνήθεις υπόπτους του ΑΚΕΛ να μας βομβαρδίζουν συνεχώς με αντι-μνημονιακή ρητορική σε μία προσπάθεια απαλλαγής από τις ευθύνες που τους βαραίνουν για τους χειρισμούς, κυρίως, των τελευταίων δύο ετών και επίρριψης ευθυνών στους κυβερνώντες. Από την άλλη ο ΔΗΣΥ (αλήθεια, το ΔΗΚΟ και το επίσημο ΕΥΡΩΚΟ που έχουν κρυφτεί;), τα φιλικά προσκείμενα ΜΜΕ καθώς και οι κομματικοί μηχανισμοί προπαγάνδας έχουν επιδοθεί σε ένα επικοινωνιακό πόλεμο που αποσκοπεί στα εξής: Πρώτο, την επίρριψη ευθυνών σε οποιοδήποτε άλλο εκτός από την κυβέρνηση που επιμένει ότι βρέθηκε προ εκπλήξεως για τα όσα έγιναν τον προηγούμενο μήνα. Δεύτερο, την καταστολή της λαϊκής αντίδρασης επιστρατεύοντας αφενός ρητορική καθησυχασμού (λ.χ. μελλοντικά έσοδα φυσικού αερίου) και αφετέρου προσπαθώντας να πείσουν το λαό πως ο ίδιος πρέπει να τιμωρηθεί και να ανεχτεί τον εξευτελισμό του, και όχι συγκεκριμένα άτομα με ξεκάθαρες ευθύνες, εξαιτίας των τεσσάρων δεκαετιών «αμαρτωλής» ζωής. Δηλαδή πριν από δύο μήνες ζητούσαν τη στήριξη του λαού για να διαχειριστούν τις τύχες του κράτους και τώρα ξαφνικά του επιρρίπτουν εμμέσως ευθύνες για τη σημερινή κατάντια. Τρίτο, και θα είμαστε εμφατικοί σε αυτό, το κυβερνών κόμμα του ΔΗΣΥ καθώς και ομοϊδεάτες τους από άλλους χώρους έχουν αρχίσει δειλά δειλά τις παρεμβάσεις για να πείσουν περί της «διεξόδου» διά του «οδυνηρού συμβιβασμού» στο Κυπριακό, τονίζοντας τα οικονομικά οφέλη από την επίτευξη λύσης που θα ικανοποιεί την ηγεμονική Τουρκία.
Τέλος αξίζει να αναφερθούμε και στις υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις που επιστράτευσαν αντι-μνημονιακή ή ακόμη και αντι-ευρωνομισματική ρητορική, χωρίς όμως να έχουν καταθέσει καμία ολοκληρωμένη πρόταση και καμία ολοκληρωμένη μελέτη για τη βιωσιμότητά της και τις βραχυπρόθεσμες και μεσοπρόθεσμες συνέπειές της. Αντιθέτως περιορίζονται σε άκρως λαϊκίστικες προσεγγίσεις οι οποίες εν τέλει στρώνουν το χαλί στη φιλομνημονιακή και φιλελεύθερη κυβέρνηση του ΔΗΣΥ. Παράλληλα παρατηρείται μία τυχοδιωκτική προσπάθεια από συγκεκριμένους κύκλους να εκμεταλλευτούν την όλη κατάσταση για ενίσχυση της παρουσίας τους στην πολιτική σκηνή.
Για όλους αυτούς τους λόγους το ΜΕΤΩΠΟ Κυπρίων Φοιτητών Ηνωμένου Βασιλείου καλεί άπαντες σε εγρήγορση. Είναι καιρός να ανοίξουμε τα μάτια, να δούμε την πραγματική διάσταση του ζητήματος και να κλείσουμε τα αυτιά μας που έχουν κουραστεί να ακούνε την επανάληψη ενός ανούσιου μονολόγου από την πλευρά των κομματικών μηχανισμών και των φερεφώνων τους. Ναι, το έχουμε πει και παλαιότερα, φέρουμε ως κοινωνία συλλογική ευθύνη για την ανοχή και τη συντήρηση του κατεστημένου που μας οδήγησε σε αυτό το σημείο. Είναι όμως καιρός ο καθένας να κάνει την αυτοκριτική του και με καθαρό μυαλό να προσπαθήσει να συλλάβει το μέγεθος του παιχνιδιού στο οποίο βρεθήκαμε μπλεγμένοι, αφού είναι ολοφάνερο πως η Κύπρος βρίσκεται πάνω στον γεωπολιτικό και ενεργειακό χάρτη της Μέσης Ανατολής και του οποίου οι γραμμές χαράζονται για άλλη μια φορά. Υπάρχουν σαφείς προθέσεις από έξωθεν δυνάμεις για επιβολή νέων δεδομένων που δεν θα μπορούσαν να αποκτήσουν σάρκα και οστά αν το έδαφος δεν ήταν εύφορο. Και για αυτό το έδαφος που βρήκαν εύφορο, για αυτές τις επάλξεις που βρήκαν αφρούρητες υπάρχουν σαφείς και συγκεκριμένες ευθύνες εντός Κύπρου. Αν λοιπόν δεν μπορούμε να αποφύγουμε το μνημόνιο, τουλάχιστον ας αρχίσουμε με τα βασικά, διεκδικώντας την τιμωρία των πραγματικών ενόχων. Επιπλέον καλό θα ήταν να αρχίσουμε όλοι να γινόμαστε ενεργοί πολίτες (με την ορθή έννοια της λέξης) και να μην περιοριζόμαστε στη νοοτροπία του απαθούς υπηκόου που εναποθέτει τις ελπίδες του σε τρίτους. Κάποιοι θέλησαν να βάλουν ταφόπλακα στα όνειρά μας. Στο χέρι μας είναι πλέον να τους διαψεύσουμε.
Έλληνες της Κύπρου συστρατευτείτε!»




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










161