ΜΕΤΩΠΟ: Το Κίνημα των Αγανακτισμένων ανήκει σε όλους τους πολίτες


«Όταν όμως αγωνίζονται πολλοί να φκειάσουν, τότε να λέμε «εμείς». Είμαστε εις το «εμείς» και όχι εις το «εγώ». - Στρατηγός Μακρυγιάννης.

Αισθήματα ντροπής και αγανάκτησης προκαλεί η πρόθεση της Μακαρίας–Άντρης Στυλιανού να εξαγγείλει υποψηφιότητα για την Προεδρία της Δημοκρατίας, ισχυριζόμενη ότι εκπροσωπεί το κίνημα των Αγανακτισμένων. Πρόκειται για μια προσπάθεια καπήλευσης και εκμετάλλευσης του αγνού και παλλαϊκού κινήματος των Αγανακτισμένων, που βρέθηκε αυθόρμητα έξω από το Προεδρικό Μέγαρο μετά τη φονική έκρηξη στη Ναυτική Βάση «Αντγος Ευάγγελος Φλωράκης» στις 11 Ιουλίου 2011.

Όταν πριν ένα, περίπου, χρόνο η ολέθρια έκρηξη στο Μαρί συνετάραξε την μακαρία κυπριακή κοινωνία, προκαλώντας το θάνατο 13 συμπατριωτών μας και την καταστροφή της ενεργειακής υποδομής του κράτους, οι πολίτες του τόπου κατέβηκαν να διαμαρτυρηθούν εξ ιδίας βουλήσεως, χωρίς κομματικές ή άλλες παροτρύνσεις. Άνθρωποι κάθε ηλικίας και ιδεολογικών αντιλήψεων βρέθηκαν πλάι-πλάι έξω από το Προεδρικό, απαιτώντας τιμωρία των ενόχων και δη του πρωταιτίου της καταστροφής, Δημήτρη Χριστόφια.

Ενώ τα πολιτικά κόμματα προσπαθούσαν να μελετήσουν τις κινήσεις τους με απώτερο σκοπό το ίδιον όφελος, οι αγανακτισμένοι πολίτες έδειξαν ότι μπορούν να είναι αυθύπαρκτοι, να σκέφτονται και να πράττουν αυτόνομα. Ένιωσαν οργή, αγωνία για το μέλλον, αβεβαιότητα. Για πρώτη φορά, έπειτα από αρκετό καιρό, φάνηκε να αναγεννάται η έννοια της συλλογικότητας και της κοινωνικής αλληλεγγύης. Όσοι συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις έθεσαν υπεράνω όλων την προσπάθεια για δικαίωση των νεκρών και την εκρίζωση παρωχημένων ιδεοληψιών που οδήγησαν στην καταστροφή. Ανάμεσα στους διαμαρτυρομένους, αρκετοί από τους οποίους προηγουμένως δε γνωρίζονταν, δημιουργήθηκαν δυνατές σχέσεις με κοινή συνισταμένη την απαίτηση για δικαιοσύνη και κοινωνική αναδιάρθρωση.

Κατά τη διάρκεια των συγκεντρώσεων έξω από το Προεδρικό, ο κάθε πολίτης είχε το λόγο και μπορούσε να μιλήσει ελεύθερα. Αυτό το γεγονός φαίνεται να εκμεταλλεύτηκαν κάποια άτομα που, χωρίς να έχουν τη νομιμοποίηση από τις χιλιάδες των παρευρισκομένων, αυτοπροσδιορίστηκαν ως «συντονιστές» των εκδηλώσεων και διεκδίκησαν την πρωτοκαθεδρία. Ήταν η λεγόμενη «Ομάδα Εθελοντών Αγανακτισμένων - Αφυπνισμένων Πολιτών». Κάποια άτομα από την Ομάδα, με τις άκαιρες τοποθετήσεις τους προκαλούσαν τη δυσφορία και την αποχώρηση πολλών από τους συγκεντρωμένους. Στη συνέχεια, μετά την έκδοση του Πορίσματος Πολυβίου, η Ομάδα κήρυξε τη λήξη των κινητοποιήσεων έξω από το Προεδρικό, καθώς έκρινε ότι «ο στόχος είχε επιτευχθεί», ενώ ούτε καν ποινικές διώξεις δεν είχαν ασκηθεί. Με αυτό τον τρόπο «έσβησε» το μεγαλειώδες κίνημα του καλοκαιριού.

Η ίδια αυτή Ομάδα, έκανε την επανεμφάνισή της, εννέα μήνες μετά την τελευταία συγκέντρωση έξω από το Προεδρικό, ανακοινώνοντας την υποψηφιότητα της κας. Μακαρίας-Άντρης Στυλιανού για τις προεδρικές εκλογές του 2013, στο όνομα όλων των αγανακτισμένων πολιτών που συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις μετά την 11η Ιουλίου.

Το ΜΕΤΩΠΟ Κυπρίων Φοιτητών Ηνωμένου Βασιλείου εκφράζει την απογοήτευση και την οργή του για την επιχειρούμενη καπήλευση των παλλαϊκών εκδηλώσεων του καλοκαιριού από μια μικρή ομάδα ατόμων. Ουδείς έχει το δικαίωμα να ομιλεί εκ μέρους των χιλιάδων πολιτών που συνέρρεαν μαζικά στο Προεδρικό, αλλά και να χρησιμοποιεί το συμβάν της 11ης Ιουλίου και τα ονόματα των νεκρών για να προβάλλει προσωπικές φιλοδοξίες. Ο καθένας μπορεί να υποβάλει υποψηφιότητα εκ μέρους του εαυτού του, αλλά σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να οικειοποιείται ένα τέτοιο τραγικό συμβάν και τη μεγαλειώδη αντίδραση του κόσμου προσβλέποντας σε προσωπικό όφελος. Οι φοιτητές του ΜΕΤΩΠΟΥ Κυπρίων Φοιτητών Ηνωμένου Βασιλείου απαιτούν από την Ομάδα όπως παύσει να αυτοαποκαλείται εκπρόσωπος των αγανακτισμένων και δηλώνουν πως δε θα επιτρέψουν να μετατραπούν οι εκδηλώσεις μνήμης για την 11η Ιουλίου σε προεκλογικές συγκεντρώσεις οποιουδήποτε υποψηφίου».




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










225