Μήνυμα Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς 2012-2013


 

Αγαπητοί μαθητές και μαθήτριες,

Σπουδαστές και σπουδάστριες,

Φοιτητές και φοιτήτριες,

Άλλη μια σχολική χρονιά ξεκινά και πάλιν. Το ταξίδι της περιπλάνησης στον εκπληκτικό κόσμο της γνώσης έχει αρχίσει, με συνοδοιπόρους τους δασκάλους και καθηγητές σας. Μαζί σας συνοδοιπορώ και εγώ με τις ευχές μου για μια καλή και αποδοτική χρονιά. Σφίγγω το χέρι στα πρωτάκια που με άγχος και αγωνία αναμένουν να γνωρίσουν το νέο σχολικό περιβάλλον, χαιρετίζω τους γονείς που στέκονται υπομονετικά και με αγάπη δίπλα τους, νοερά αγκαλιάζω με το δέοντα θαυμασμό τους εγκλωβισμένους μαθητές και μαθήτριες του Ριζοκαρπάσου. Σε όλους τους εκπαιδευτικούς και το λοιπό προσωπικό των σχολικών μονάδων απευθύνω το μήνυμα της προσήλωσης στους ψηλούς στόχους της γνώσης και της αρετής ώστε να είναι αποτελεσματικοί στο έργο που έχουν αναλάβει. Για μια ακόμη φορά επιβεβαιώνω την εκτίμηση με την οποία η Εκκλησία περιβάλλει το έργο της παιδείας του τόπου.


Αγαπητοί νέοι και νέες,

Τώρα που συστηματικά ξεκινά το σχολείο και ξαναμπαίνετε στο ρυθμό, θέλω να σας θυμίσω μια ζωτική αλήθεια. Ότι κάθε έργο σπουδαίο, αρχινά από κάτι φαινομενικά μικρό, ίσως ασήμαντο. Προσέξτε τον κορμό ενός δέντρου∙ έγινε από ένα μικρό δεντράκι. Κοιτάξτε τον πύργο με τα εφτά πατώματα∙ ξεκίνησε με μια φτυαριά. Μια πορεία χιλιομέτρων άρχισε από ένα βήμα.

Αυτό, αν το μεταφέρουμε στην καθημερινή μας ζωή, σημαίνει ότι για να γίνουμε σωστοί άνθρωποι πρέπει να κάνουμε μικρά και σταθερά βήματα από τώρα. Ξεκινήστε λοιπόν από τώρα να υπακούτε στους κανονισμούς λειτουργίας του σχολείου σας. Βάλτε ως στόχο να αποδίδετε ίση αξία σε όλους τους συμμαθητές σας, ανεξάρτητα αν κάποιοι απ’αυτούς έχουν κάτι το διαφορετικό σε σχέση με σας. Κρατήστε τη σχέση σας μακρυά από υποκρισίες και ψεύτικα συναισθήματα. Βάλτε μέσα στην καρδιά σας το φως το αληθινόν, δηλαδή τον Χριστό, για να φωτιστείτε και να φωτίσετε τους γύρω σας.

Αφήστε Εκείνον να κατευθύνει τα βήματά σας «προς εργασίαν των εντολών Του». Έτσι σιγά‐σιγά θα κτίσετε το χαρακτήρα και την προσωπικότητά σας. Η κοινωνία μας χρειάζεται μεγάλες τομές. Αυτές μόνο εσείς οι νέοι μπορείτε να τις κάνετε. Αρκεί να το λέει η καρδιά σας και να είστε σωστοί.

Αγαπητά μου παιδιά,

Όπως γνωρίζετε τα οικονομικά δεδομένα στον τόπο μας, εδώ και αρκετό καιρό, έχουν αλλάξει. Πολλοί οικογενειάρχες έχουν απολέσει μέρος των εισοδημάτων τους ή ακόμη και την ίδια τη δουλειά τους. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η ευημερία και η σπατάλη των αγαθών, που μέχρι πιο πριν χαρακτήριζε την κοινωνία μας, θα πρέπει να δώσει τη θέση της στη σωστή και λογική χρήση κάθε πράγματος που καταναλώνουμε. Η Εκκλησία, όπως και άλλοι φορείς, προσπαθεί να ανακουφίσει συνανθρώπους μας που αντιμετωπίζουν δυσκολίες.

Καλώ λοιπόν και σας να βοηθήσετε με τον τρόπο σας. Αγοράζετε ό, τι είναι απολύτως χρήσιμο∙ μη συσσωρεύετε αγαθά‐ ρούχα, ηλεκτρονικά είδη, τεχνολογικό εξοπλισμό, ό,τι άλλο‐ που είναι αχρείαστα. Δώστε έτσι χέρι βοήθειας στο σπίτι σας ή όπου αλλού χρειάζεται. Το μήνυμα που πρέπει να δοθεί είναι ότι ως λαός αντέχουμε κάτω από όποια πίεση, ότι ο πιο συνειδητοποιημένος καταναλωτής είναι ο πιο οικονόμος, ότι η άκριτη σπατάλη ήταν και θα είναι πάντοτε μια ψευδαίσθηση ευτυχίας. Και αυτό, προσπαθήστε να το εφαρμόσετε όσο μπορείτε. Είστε πλασμένοι για να ξεπερνάτε τα δύσκολα, αποτολμήστε το.

Φίλοι μαθητές και μαθήτριες, σπουδαστές και φοιτητές,

Το δεύτερο εξάμηνο του 2012 είναι σταθμός και αφετηρία νέων προκλήσεων για μας. Έχουμε ήδη αναλάβει την προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ευχόμαστε κάθε επιτυχία στο έργο αυτό τόσο στους διοργανωτές όσο και στους συμμετόχους, που είναι άνθρωποι με πολιτειακά και κυβερνητικά αξιώματα από όλη την Ευρώπη. Μέσα από αυτή την αναβαθμισμένη συμμετοχή της Κύπρου μας, βαθύτατη ευχή μας είναι και παραμένει η ανάδειξη της ανάγκης να ελευθερωθεί η μοναδική ευρωπαϊκή χώρα που είναι ακόμη μοιρασμένη από στρατούς κατοχής και συρματοπλέγματα. Και αυτή η ευχή ας γίνει μόνιμο βίωμα και στόχος στη ζωή όλων μας. Τότε μόνο μπορούμε ως λαός να προσβλέπουμε στο μέλλον με αισιοδοξία.

Καλή και φωτισμένη πορεία για τη νέα σχολική χρονιά.

Ευχέτης προς Κύριον

Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου,

10 Σεπτεμβρίου 2012”.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










189