Μήνυμα της Πρυτάνεως του ΤΕΠΑΚ Ελπίδας Κεραυνού στα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας


Η Πρύτανης ΤΕΠΑΚ Ελπίδα Κεραυνού-Παπαηλιού έστειλε σήμερα στα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας το πιο κάτω μήνυμα με αφορμή την έναρξη της ακαδημαϊκής χρονιάς.

Αγαπητές/οί συνάδελφοι, 

Αγαπητές/οί φοιτήτριες και φοιτητές,

Η φετινή ακαδημαϊκή χρονιά αρχίζει κάτω από πολύ δύσκολες περιστάσεις.  Αναμφίβολα οι προκλήσεις εξακολουθούν να είναι πολλές, τις οποίες πρέπει να συνεχίσουμε να αντιμετωπίζουμε με συλλογικότητα. Ο προϋπολογισμός του 2013 έχει εγκριθεί με μεγάλη καθυστέρηση, κινηθήκαμε όμως άμεσα έτσι ώστε να μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε πλήρως τα ποσά που έχουν εγκριθεί.

Παρά τις ιδιαίτερα αντίξοες συνθήκες κάτω από τις οποίες καλείται να λειτουργήσει το Πανεπιστήμιο τον τελευταίο καιρό, εντούτοις υπάρχει ουσιαστική πρόοδος σε σχέση με την υλοποίηση των αναπτυξιακών προτεραιοτήτων που τέθηκαν σε σχέση με τους στρατηγικούς μας στόχους. Απτή ένδειξη της προόδου αυτής είναι η σημερινή έναρξη της λειτουργίας του Τμήματος Επιστημών Αποκατάστασης με την προσφορά του νέου προπτυχιακού προγράμματος Λογοθεραπείας/Λογοπαθολογίας, που  αποτελεί ένα σημαντικό επίτευγμα. Εύχομαι κάθε επιτυχία στο νέο μας Τμήμα. Επιπρόσθετα, πολλές δράσεις βρίσκονται σε εξέλιξη σε σχέση με όλους τους στρατηγικούς μας στόχους, όπως για παράδειγμα οι νέες δράσεις που προωθούνται κάτω από τον οριζόντιο στρατηγικό στόχο της διασφάλισης ποιότητας.

Θεωρώ ότι η προσήλωσή μας στις αναπτυξιακές μας προτεραιότητες, πρέπει να παραμείνει αναλλοίωτη, όσο δύσκολες και αν προμηνύονται οι εξελίξεις για τα επόμενα χρόνια, διότι αυτή είναι η οδός της προόδου, που θα οδηγήσει στην ενίσχυση και διεύρυνση του Πανεπιστημίου.

Τον τελευταίο καιρό, λόγω των διαφόρων εξελίξεων, οι επαφές μας με τα άλλα δύο δημόσια πανεπιστήμια της Κύπρου τέθηκαν σε πιο σταθερή και ενισχυμένη βάση, με κύριο στόχο την προάσπιση του θεσμού του «δημόσιου πανεπιστημίου», και της αυτονομίας των δημόσιων πανεπιστημίων, που δυστυχώς δέχθηκαν αρκετές εξωτερικές επιθέσεις πρόσφατα. Οι τρεις Πρυτάνεις είμαστε σε συνεχή επικοινωνία για την από κοινού προώθηση λύσεων σε μείζονα ζητήματα. Ήδη οι κοινοί μας χειρισμοί φαίνεται να οδηγούν σε ικανοποιητική διευθέτηση του ζητήματος των ανελίξεων μελών ακαδημαϊκού προσωπικού. Ευελπιστούμε ότι ανάλογες εξελίξεις θα έχουμε αναφορικά με την αξιοποίηση των άγονων μας θέσεων, τη δημιουργία νέων θέσεων για καθαρά αναπτυξιακούς σκοπούς, και την επαναφορά του θεσμού του ακαδημαϊκού επιδόματος με καθοριστικό γνώμονα την προαγωγή της ποιότητας και της αριστείας. Ζητήματα που άπτονται της συνταξιοδότησης και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης του προσωπικού, είναι ύψιστης σημασίας και πρέπει να εξετασθούν επισταμένα και να προωθηθούν ασφαλείς λύσεις, βιώσιμες σε βάθος χρόνου, που να διασφαλίζουν τα δικαιώματα του προσωπικού. Ύψιστης σημασίας ζητήματα είναι και αυτά που άπτονται του εκσυγχρονισμού των θεσμών, τα οποία, τα τρία δημόσια πανεπιστήμια, ήδη συζητούμε με ανώτερους αξιωματούχους του κράτους.

Επιπρόσθετα, η ευημερία και στήριξη των φοιτητών μας, κάτω από τις σημερινές δύσκολες συνθήκες που βιώνουμε ως κοινωνία, αποκτούν ακόμη μεγαλύτερη σημασία. Θέλω η κάθε φοιτήτρια και ο κάθε φοιτητής να αισθάνονται ότι ανήκουν στην οικογένεια του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου και να νοιώθουν άνετα να μιλούν στους συμβούλους καθηγητές τους ή σε αρμόδιους λειτουργούς της Υπηρεσίας Σπουδών και Φοιτητικής Μέριμνας για οικονομικά ή άλλα προβλήματα που τυχόν αντιμετωπίζουν.                                     

Κλείνοντας, θα ήθελα να επαναλάβω ότι παρόλα τα προβλήματα και τις δυσκολίες που έχουν δημιουργηθεί με τις περικοπές των προϋπολογισμών καθώς και με άλλα ζητήματα, εντούτοις η κρίση μας αναγκάζει να διαχωρίσουμε τα κύρια από τα δευτερεύοντα, θέτοντας ρητές προτεραιότητες, να αξιοποιήσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τους περιορισμένους πόρους που έχουμε, να επιδιώξουμε να εξορθολογήσουμε, όχι μόνο την οικονομική, αλλά και ευρύτερα τη διοικητική διαχείριση του Πανεπιστημίου, και να προωθήσουμε δράσεις με στόχο την ενίσχυση της οικονομικής αυτοδυναμίας του Πανεπιστημίου. Το στοίχημα είναι πιστεύω να μπορέσουμε να λειτουργήσουμε ως πανεπιστημιακή κοινότητα με αναθεωρημένες αρχές και με αλληλεγγύη, βάζοντας υπεράνω όλων το ευρύτερο καλό, την ευημερία και την ανάπτυξη του Πανεπιστημίου. 

Με βάση τα πιο πάνω σας καλωσορίζω όλους, ιδιαίτερα τους νέους συναδέλφους και τους νέους φοιτητές μας, στη νέα ακαδημαϊκή χρονιά και σας εύχομαι μια ενδιαφέρουσα και παραγωγική ακαδημαϊκή χρονιά, με εκπλήρωση των επιμέρους στόχων σας και ικανοποίηση των προσδοκιών σας. Όπως και πέρσι, θα διευθετήσω και φέτος επισκέψεις στα Τμήματα και τις Υπηρεσίες για απευθείας αλληλοενημέρωση και ανταλλαγή απόψεων επί των θεμάτων που σας απασχολούν.

Με τους θερμότατους χαιρετισμούς μου,

Καθηγήτρια Ελπίδα Κεραυνού-Παπαηλιού

Πρύτανης

 




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










165