Μήνυμα του Υπουργού Παιδείας προς τους εκπαιδευτικούς, τους μαθητές και τους γονείς


Με την ευκαιρία της έναρξης της νέας σχολικής και ακαδημαϊκής χρονιάς σας καλωσορίζω στα σχολεία και τα πανεπιστήμια και σας εύχομαι μια χρονιά δημιουργική, μια χρονιά επιτυχιών και προόδου.

Η φετινή χρονιά είναι αφετηρία διαμόρφωσης του νέου, δημοκρατικού και ανθρώπινου σχολείου στην Κύπρο, αφού ξεκινά η σταδιακή εισαγωγή των νέων Αναλυτικών Προγραμμάτων σε σχολεία Προδημοτικής, Δημοτικής και Μέσης Εκπαίδευσης. Ένα σχολείο που θα σέβεται απόλυτα την αξιοπρέπεια των μαθητών και των μαθητριών και θα παρέχει σε όλα τα παιδιά τη δυνατότητα επίτευξης όλων των στόχων της εκπαίδευσης, χωρίς οποιεσδήποτε εκπτώσεις στην ποσότητα και στην ποιότητα των μορφωτικών αγαθών.

Μόνο έτσι θα μπορέσει η σύγχρονη Κύπρος να πρωταγωνιστήσει στο Ευρωπαϊκό και διεθνές πλαίσιο. Οι αλλαγές και ο εκσυγχρονισμός που επιτυγχάνουμε σήμερα στην Παιδεία είναι το διαβατήριο που εισάγει την Κύπρο, τους νέους και νέες μας, στην κοινωνία του αύριο, στην κοινωνία της δικαιοσύνης, της ισότητας, της γνώσης και της δημιουργίας.

Φίλες και φίλοι εκπαιδευτικοί

Μαζί πορευτήκαμε στη διαδικασία διαμόρφωσης των νέων Αναλυτικών Προγραμμάτων, μαζί θα πορευτούμε και στην εφαρμογή τους. Στην εφαρμογή αυτή, που αποτελεί μια σταδιακή και συλλογική διαδικασία, καλείστε, χωρίς άγχος, να αξιοποιήσετε στο μέγιστο δυνατό βαθμό όλες τις δημιουργικές σας δυνάμεις. Το μέλλον της νέας γενιάς και το μέλλον της πατρίδας μας εξαρτάται από τη δική σας δραστήρια συμμετοχή στο εγχείρημα της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης. Εκφράζω την εμπιστοσύνη μου στον παιδαγωγικό πατριωτισμό σας. Είμαι βέβαιος πως με όλες σας τις δυνάμεις θα στηρίζετε τους μαθητές και τις μαθήτριές μας ώστε να συμβάλετε καθοριστικά στη διαμόρφωση των χαρακτηριστικών των αυριανών πολιτών.

Φίλες και φίλοι μαθητές και μαθήτριες,

Με την υλοποίηση της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης, θα έχετε τη δυνατότητα και το δικαίωμα να βιώνετε την παιδική και τη νεανική σας ηλικία ως τις πιο δημιουργικές, ευτυχισμένες και χαρούμενες περιόδους της ζωής σας και όχι αποκλειστικά ως περιόδους ιδιαίτερα κοπιαστικής προετοιμασίας για την ενήλικη ζωή. Σας καλώ να αντιμετωπίζετε με σεβασμό τους δασκάλους και τους καθηγητές σας και να είστε σίγουροι ότι κοινή επιδίωξη όλων είναι η ποιοτική αναβάθμιση της εκπαίδευσης που σας παρέχεται, για το καλώς νοούμενο συμφέρον σας.

Φίλες και φίλοι φοιτήτριες και φοιτητές

Αποτελείτε ένα σημαντικό κομμάτι της κυπριακής κοινωνίας, η οποία αναμένει από σας να αναλάβετε με δυναμισμό το μέλλον της στα χέρια σας, συμβάλλοντας στην πρόοδο και την ανάπτυξή της. Δεν έχω καμιά αμφιβολία ότι θα αποδείξετε ότι είστε πραγματικά η καλύτερη επένδυση για το μέλλον αυτού του τόπου και αυτού του λαού.

Θέλω να απευθυνθώ και προς όλους τους γονείς

Με την υλοποίηση της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης τα παιδιά μας δεν θα βρεθούν απροετοίμαστα στο δύσκολο κόσμο που έχει διαμορφωθεί, αλλά θα έχουν όλα τα προσόντα που απαιτούνται για να είναι πετυχημένα και ευτυχισμένα. Αναμένω από εσάς να δείξετε εμπιστοσύνη στο Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού και στους εκπαιδευτικούς μας, οι οποίοι εργάζονται με ζήλο και αποφασιστικότητα για την υλοποίηση των εκπαιδευτικών και παιδαγωγικών μας στόχων και σας διαβεβαιώνω ότι θα φανούμε αντάξιοι των προσδοκιών σας.

Φίλες και φίλοι,

Για να πετύχουμε τους στόχους μας, το εκπαιδευτικό μας σύστημα μας χρειάζεται όλους. Κανείς δεν περισσεύει. Όλοι μαζί, μπορούμε να πετύχουμε τους συλλογικούς στόχους για την αναβάθμιση της δημόσιας εκπαίδευσης.

Ειδικά, σ’ αυτή τη δύσκολη περίοδο για τη χώρα μας, αλλά και για τον κάθε πολίτη χωριστά, η εκπαίδευσή μας παραμένει πάντοτε εναρμονισμένη με τους στόχους και τις επιδιώξεις της πατρίδας μας, στοχεύοντας στην αγωνιστική διαπαιδαγώγηση των νέων για απαλλαγή από την κατοχή. Κάθε σχολείο αξίζει να γίνει όαση δημιουργίας και ελπίδας για την πατρίδα μας. Αξίζει να το προσπαθήσετε και είμαι βέβαιος πως θα τα καταφέρετε. Θέλω να σας διαβεβαιώσω, για άλλη μια φορά, ότι θα είμαστε δίπλα σας, με κάθε δυνατό τρόπο, για να στηρίξουμε το έργο σας. Θα είμαστε δίπλα σας σε ότι μας χρειαστείτε προκειμένου να προχωρήσουμε ασφαλέστερα, νοικοκυρεμένα, χωρίς βιασύνη και άγχος στις αλλαγές που έχει ανάγκη η εκπαίδευσή μας, για να επαναφέρουμε το χαμόγελο στο σχολείο.

Γιώργος Δημοσθένους

Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού»




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










219