ΤΟΥ ΦΙΛΙΟΥ ΦΥΛΑΚΤΟΥ*
Σημαντική σημείωση:Εκ προοιμίου τονίζω ότι το άρθρο αυτό, όσο δύσκολο κι αν ακούγεται, το υπογράφω μόνο με την προσωπική μου ιδιότητα ως απλός δάσκαλος και όχι ως Πρόεδρος της ΠΟΕΔ. Με κανένα τρόπο δεν θα ήθελα όσα αναφέρονται να θεωρηθούν ως θέσεις ή ιδέες της ΠΟΕΔ ή να δεσμεύουν τα συλλογικά σώματα της Οργάνωσης. Κρίνω όμως, ότι κάποια πράγματα πρέπει, επιτέλους, να ακουστούν ελεύθερα!
Η Γραμματεία της ΠΟΕΔ προσήλθε στη συνάντηση για τα ΝΩΠ και κατόπιν απόφασης του ΔΣ θα επέδιδε επιστολή στον Υπουργό Παιδείας με την οποία θα ζητούσε ουσιαστικά από τον Υπουργό, να ολοκληρώσει την Πρόταση για το Νέο Σχέδιο Διορισμών, και ως προς τη δική μας Οργάνωση, δίνοντας τους αριθμούς των μονιμοποιήσεων που είχε πρόθεση να δώσει στη Δημοτική Εκπαίδευση και οι οποίοι αναφέρονταν περιγραφικά στην Πρόταση. Με την έναρξη της συνάντησης, ο ίδιος ο Υπουργός, ανέφερε ότι λόγω των εξελίξεων ως προς το συγκεκριμένο ζήτημα θεωρεί σκόπιμο να παραδώσει και στην ΠΟΕΔ τους αριθμούς των μονιμοποιήσεων με την παράκληση να τους θέσουμε ενώπιον των συλλογικών μας σωμάτων. Διευκρίνισε, επίσης, ότι αναμένει να συζητήσουμε την Πρόταση για όλα τα θέματα που εμπεριέχει και ιδιαίτερα τα κριτήρια μοριοδότησης που εισηγείται.
Η Γραμματεία εξαιτίας αυτής της εξέλιξης έκρινε σκόπιμο να μην επιδώσει στη συνέχεια την επιστολή που είχε ετοιμάσει, εφόσον ο σκοπός της είχε ήδη επιτευχθεί.
Το θετικό είναι ότι έχουμε μια ολοκληρωμένη Πρόταση για το ΝΣΔ στην οποία ο Υπουργός είπε ότι μπορούμε να διαπραγματευτούμε αρκετά θέματα. Άρα, το πιο θετικό είναι ότι συνεχίζεται ο διάλογος με σκοπό να μην θυματοποιηθεί κόσμος. Το έχουμε πει πολλές φορές ότι πίσω από τις πρόνοιες της όποιας Πρότασης υπάρχουν άνθρωποι που εργάζονται χρόνια και υπηρετούν επάξια το δημόσιο σχολείο με το καθεστώς του Εκτάκτου (Συμβασιούχοι και Αντικαταστάτες), χωρίς αυτό να είναι δική τους ευθύνη. Ο μόνος τρόπος για να μην θυματοποιηθούν είναι ο διάλογος μέσα από τον οποίο θα βρούμε τις σωστές λύσεις.
Σχετικά με την απόφαση της ΠΟΕΔ για εξαίρεση όλων αυτών των συναδέλφων, τονίζω ότι οι λέξεις δεν έχουν και τόση σημασία! Σημασία έχει η ουσία και το περιεχόμενό τους. «Εξαίρεση», «διασφάλιση», «μη θυματοποίηση», κ.ά. μπορούν υποκειμενικά να ερμηνευτούν με πολλούς τρόπους! Εμείς αυτό που θέλουμε είναι μέσα από διάλογο, στον οποίο θα κάνουμε συγκεκριμένες εισηγήσεις, να βρούμε λύσεις για τους εκπαιδευτικούς αυτούς που επηρεάζονται. Για παράδειγμα. μπορεί όλοι να μονιμοποιηθούν στην τριετία 2015 -2017 και έτσι να μην χρειαστεί να εξαιρεθεί κάποιος!
Θα τολμήσω,σε εντελώς προσωπικό επίπεδο, να αναφέρω και ένα παράδειγμα το οποίο θα μπορούσε να αποτελέσει μια βάση του διαλόγου. Στην Πρόταση για τα Νέα Ωρολόγια Προγράμματα γίνεται αναφορά για 8η περίοδο ως (supportclass) για τα παιδιά, χωρίς να αλλάζει το εργασιακό καθεστώς των εκπαιδευτικών και τονίζοντας τη μεγάλη σημασία που αυτή θα έχει στα μαθησιακά αποτελέσματα. Αν όλες οι διδακτικές περίοδοι γίνουν 35λεπτες (και μειωθεί και το τελευταίο διάλειμμα κατά 5 λεπτά) τότε θα έχουμε κάθε μέρα 8 περιόδους. Αυτό μπορεί να επιφέρει από 430 έως 450 νέους διορισμούς! Με δεδομένο ότι ο αριθμός των 500 μονιμοποιήσεων δεν μπορεί να γίνει αποδεκτός από την ΠΟΕΔ, αφού δεν καλύπτει όσους αναφέρονται πιο πάνω, θεωρώ ότι τέτοιες εισηγήσεις και άλλες πολλές μπορούν με τη συνέχιση του διαλόγου να τεθούν για τη Δημοτική, Προδημοτική και Ειδική Εκπαίδευση υπηρετώντας κυρίως τον εκσυγχρονισμό της Εκπαίδευσης και τη βελτίωση των μαθησιακών αποτελεσμάτων. Σήμερα λειτουργούν 14 Ενιαία Ολοήμερα Σχολεία με συγκεκριμένο κόστος, στα οποία επωφελούνται μόνο μερικά παιδιά! Μπορούμε να σκεφτούμε λοιπόν τρόπους για να επωφεληθούν όλα τα παιδιά εξετάζοντας και αυτό ακόμη το θεσμό των ΕΟΣ στη βάση και των αξιολογήσεων που έχουν γίνει για αυτόν;
Είναι γι’ αυτό που η ΠΟΕΔ θέλει, επιδιώκει, πρέπει να θέλει και πρέπει να επιδιώκει τον διάλογο γιατί μόνο έτσι θα μπορέσει να εξαιρέσει, να διασφαλίσει, να μην θυματοποιήσει (ο καθένας και η καθεμιά ας επιλέξει ό,τι προτιμά) τους ανθρώπους που εργάζονται στο δημόσιο σχολείο και επηρεάζονται από το όποιο ΝΣΔ.
Οι κόκκινες, κίτρινες, μπλε ή άλλες γραμμές που δεν θα μας επιτρέψουν να είμαστε στο διάλογο με το Υπουργείο ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΕΣ!!!
Οι στιγμές είναι πολύ κρίσιμες και όλοι πρέπει αντί να αναλωνόμαστε σε βαρύγδουπες δηλώσεις, αστήρικτες επιθέσεις και κατηγορίες, αναζητώντας «δούρειους ίππους» χάνοντας τις μοναδικές ευκαιρίες που έχουμε, καλά κάνουμε (και ήδη έπρεπε να το έχουμε κάνει στον υπέρτατο βαθμό) να στρωθούμε μέρα-νύχτα στη δουλειά, γιατί απλώς δεν θα μπορούμε (ή μάλλον δεν θα μπορούν κάποιοι λαλίστατοι σήμερα) να κοιτάξουν αυτούς τους ανθρώπους στα μάτια!
Οι ευθύνες που επωμιζόμαστε είναι βαρύτατες και πρέπει να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων μακριά από … αλλότριες σκοπιμότητες, πολύ κατώτερες των περιστάσεων!!!
*Δάσκαλος