O Εκπαιδευτικός Όμιλος Κύπρου βράβευσε την Κίκα Ολυμπίου και τον Νίκο Ορφανίδη


   Πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 25 Ιανουαρίου 2019 η πρώτη Τελετή Απονομής Ετήσιων βραβείων από τον Εκπαιδευτικό Όμιλο Κύπρου. Ο Εκπαιδευτικός Όμιλος Κύπρου, ο οποίος χαρακτηρίζεται από μια 24χρονη πορεία συνεισφοράς στα εκπαιδευτικά δρώμενα της κυπριακής παιδείας, τίμησε και βράβευσε δύο Κύπριους ανθρώπους των γραμμάτων, την κ. Κίκα Ολυμπίου και τον Δρα Νίκο Ορφανίδη. Δύο άνθρωποι που τίμησαν και υπηρέτησαν τα γράμματα και την παιδεία μέσα από το πλούσιο λογοτεχνικό, παιδαγωγικό και επιστημονικό τους έργο.

Η εκδήλωση που διεξήχθηκε σε κλίμα συγκίνησης και θαυμασμού ξεκίνησε με την ομιλία του αντιπροέδρου του Εκπαιδευτικού Ομίλου Κύπρου κ. Δημήτρη Μικελλίδη, ο οποίος αναφέρθηκε στο σκεπτικό της βράβευσης ανθρώπων των γραμμάτων και εξήρε τη σημασία της καθιέρωσης τέτοιων βραβείων.  Για την κ. Κίκα Ολυμπίου και τον πολυσήμαντο ρόλο της στην κυπριακή παιδεία, αναφέρθηκε ο κ. Δημήτρης Ταλιαδώρος,  πρόεδρος του Συνδέσμου Ελλήνων Φιλολόγων Κύπρου. Ακολούθως, ο Δρ Ανέστης Κεσελόπουλος, Ομότιμος καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, παρουσίασε τον Δρ Νίκο Ορφανίδη, τονίζοντας τη συνεισφορά του στις εκπαιδευτικές αναζητήσεις, ζυμώσεις και εξελίξεις στο κυπριακό εκπαιδευτικό συγκείμενο.  Η απονομή βράβευσης έγινε από τον πρόεδρο του Εκπαιδευτικού Ομίλου κ. Ανδρέα Παπούλα.

Οι δύο τιμώμενοι της πνευματικής αυτής βραδιάς αντιφώνησαν μετά  τη βράβευσή τους και συγκινημένοι αναφέρθηκαν εν συντομία στην πορεία τους στο χώρο της παιδείας και στη φιλοσοφία τους για τον κόσμο των γραμμάτων. Ευχαρίστησαν δε  τον Εκπαιδευτικό Όμιλο Κύπρου για την τιμή που τους έκανε και για το σκεπτικό βράβευσης  τους επικροτώντας την απόφασή του για ετήσια καθιέρωση του θεσμού επίδοσης τέτοιων βραβείων.

Η ξεχωριστή αυτή εκδήλωση έκλεισε με  μουσικό πρόγραμμα από μέλη του Μουσικού Γυμνασίου Ακροπόλεως υπό τη διεύθυνση του Δρος Ιωάννη Φιλαρέτου.

Σκεπτικό βράβευσης Κίκας Ολυμπίου

Με ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ. του Εκπαιδευτικού Ομίλου Κύπρου, η κ. Κίκα Ολυμπίου τιμάται για τη μεγάλη της συνεισφορά στην παιδεία της Κύπρου μας.

Με το συγγραφικό της έργο, την πορεία της στα σχολεία Μέσης Εκπαίδευσης και τη δραστηριοποίησή της σε Συνδέσμους και Ομίλους, συνέβαλε στη συνεχή πρόοδο και άνοδο του πνευματικού επιπέδου του λαού μας.

Η συνεισφορά της σε παιδαγωγικά προγράμματα του κρατικού καναλιού υπήρξε ουσιώδης και καθόλα επωφελής για τον μαθητικό πληθυσμό και ευρύτερα για τον λαό μας.

Υπηρέτησε σε διάφορες επιστημονικές και κριτικές επιτροπές, συμβάλλοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο στην προαγωγή και προβολή των σωστών δημιουργών και των αξιόλογων έργων της εντόπιας παραγωγής.

Σκεπτικό βράβευσης Νίκου Ορφανίδη

Με ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ. του Εκπαιδευτικού Ομίλου Κύπρου, ο Δρ. Νίκος Ορφανίδης τιμάται για τη μεγάλη προσφορά του στα εκπαιδευτικά δρώμενα της Κύπρου και για το αξιόλογο ποιητικό, δοκιμιακό και  πεζογραφικό του  έργο,  μέσω  του  οποίου καταξιώθηκε  ως  σημαντικός  λογοτέχνης των σύγχρονων Κυπριακών Γραμμάτων.

Με τον καίριο στοχαστικό και ποιητικό του λόγο και τη γρηγορούσα συνείδησή του, κατέγραψε ισχυρά πνευματικά βιώματα και  ανησυχίες, προβάλλοντας ουσιώδη ζητήματα και διαχρονικές αξίες  του τόπου μας.

Συνάμα, με την πολύχρονη κυκλοφορία του περιοδικού ΑΚΤΗ, του οποίου υπήρξε ιδρυτής και ακάματος εκδότης, συνέβαλε τα μέγιστα  στην ανάπτυξη και προβολή τόσο της εντόπιας λογοτεχνικής  παραγωγής όσο και εκείνης του ευρύτερου νεοελληνικού χώρου.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










234