Ο Γιώργος Ελευθερίου κέρδισε χάλκινο μετάλλιο στην Παγκόσμια Ολυμπιάδα χημείας στο Βιετνάμ


Η Παγκύπρια Ένωση Επιστημόνων Χημικών (Π.Ε.Ε.Χ.) ανακοινώνει ότι η φετινή αποστολή της Κύπρου στην Παγκόσμια Ολυμπιάδα Χημείας πέτυχε άλλη μία σημαντική διάκριση σε αυτό τον σημαντικό διεθνή επιστημονικό διαγωνισμό. Ο μαθητής Γιώργος Ελευθερίου από την τετραμελή ομάδα της Κύπρου κατάφερε να εξασφαλίσει χάλκινο μετάλλιο. Στις διεθνείς Ολυμπιάδες Χημείας η Κύπρος έχει συχνές διακρίσεις τα τελευταία χρόνια, με αποκορύφωμα το 2013, όταν είχαν κερδηθεί τρία χάλκινα μετάλλια και ένας έπαινος. Αρκεί να σημειωθεί ότι μεγάλες χώρες με ισχυρή επιστημονική παράδοση δεν έχουν καταφέρει να επιτύχουν τόσο συστηματικές διακρίσεις.

Η 46η Παγκόσμια Ολυμπιάδα Χημείας διοργανώθηκε στο Ανόϊ του Βιετνάμ από τις 20 έως τις 29 Ιουλίου 2014 και σ' αυτή συμμετείχαν συνολικά 300 μαθητές από 76 χώρες.  Η Κυπριακή Ολυμπιακή Αποστολή που έλαβε μέρος στον πιο πάνω διαγωνισμό αποτελούνταν από τους μαθητές:

-          Δημήτρη Σκώττη (στρατιώτης – απόφοιτος Λυκείου Λατσιών)

-          Γιώργο Ελευθερίου (στρατιώτης – απόφοιτος Λυκείου Αγίου Γεωργίου Λάρνακας)

-          Νικόλαο Γκόγκογλου (απόφοιτος Λυκείου Ακροπόλεως)

-          Γιώργο Μενελάου (στρατιώτης – απόφοιτος Λυκείου Πολεμιδιών)

Συνοδοί της ομάδας ήταν ο Δρ. Ανδρέας Καλογήρου, μεταδιδακτορικος συνεργάτης-ερευνητής στο ΤΕΠΑΚ και το Πανεπιστήμιο Κύπρου (επικεφαλής μέντορας) και η Δρ. Μαρία Αντωνίου, λέκτορας στο ΤΕΠΑΚ (μέντορας).

Η τελετή λήξης και απονομής των βραβείων πραγματοποιήθηκε στις 28 Ιουλίου στο Εθνικό Συνεδριακό Κέντρο του Ανόϊ.  Η μεγάλη επιτυχία του μαθητή Γιώργου Ελευθερίου πρέπει να μας κάνει όλους περήφανους, υποδεικνύει δε συνάμα πόσο αξίζει – και μάλιστα στους παρόντες χαλεπούς καιρούς – η γενναιόδωρη επένδυση της Πολιτείας στην Παιδεία.

Η Παγκύπρια Ένωση Επιστημόνων Χημικών εκφράζει θερμές ευχαριστίες στο Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού, το οποίο έχει υπό την αιγίδα του τις Ολυμπιάδες Χημείας της Κύπρου και πάντοτε στηρίζει με κάθε δυνατό τρόπο τη συμμετοχή της Κύπρου σε αυτό τον Διεθνή Διαγωνισμό.

 Φωτογραφία πάνω: Η Ολυμπιακή ομάδα μετά την απονομή των μεταλλίων. Από αριστερά: Μαρία Αντωνίου, Γιώργος Μενελάου, Γιώργος Ελευθερίου, Νικόλας Γκόγκογλου, Δημήτρης Σκώττης και Ανδρέας Καλογήρου.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










201