"Ο καθρέφτης των ονείρων" μάγεψε την Ευρώπη. 40 πίνακες της Μ. Χατζηιωάννου συνδέουν τον κόσμο των παιδιών με τη φύση


Ονειρικοί πίνακες

Η έκθεση περιλαμβάνει 40 έργα τέχνης της γαλλίδας ζωγράφου, ελληνοκυπριακής καταγωγής, Μελίνας Χατζηιωάννου που ζει μόνιμα στην Γκρενόπλ της Γαλλίας. Οι πίνακες αποτυπώνουν έναν ονειρικό κόσμο, όπως τον φαντάστηκε η ίδια η καλλιτέχνιδα, με ζωηρά χρώματα που αφήνουν τον επισκέπτη να αποδράσει από την καθημερινότητα και να ταξιδέψει σε ένα άλλο περιβάλλον, γαλήνιο και χαρούμενο με εντυπωσιακές παραστάσεις που συνδέουν τον ανθρώπινο παιδικό κόσμο της αθωότητας με τη φύση.

Αυτοθυσία και αλληλεγγύη

Χαιρετισμούς στα εγκαίνια απηύθυναν η Ελένη Θεοχάρους ως οικοδέσποινα, ο Γάλλος Μόνιμος Αντιπρόσωπος στην ΕΕ, Φιλίπ Ετιέν, ο Κύπριος Μόνιμος Αντιπρόσωπος Κορνήλιος Κορνηλίου και ο επικεφαλής των Γάλλων Ευρωβουλευτών του ΕΛΚ Ζαν Πιέρ Οντί. Η κ. Θεοχάρους αναφέρθηκε στις τρεις αρετές των Ελλήνων και δη της Κύπρου: Του πολιτισμού, όπως είπε, της αυτοθυσίας και της αλληλεγγύης. Ως εκ τούτου, για την προσφορά της στον πολισμό έλαβε τιμητική πλακέτα η ζωγράφος Μελίνα Χατζηωάννου. Για την αντρειοσύνη τιμήθηκε ο πυροσβέστης Χρίστος Χατζηπαύλος, ο οποίος πήδηξε μέσα από τις φλόγες και έσωσε μια αβοήθητη γριά που ήταν κατάκοιτη και συνδεδεμένη με μηχάνημα αιμοκάθαρσης. Για την αρετή της αλληλεγγύης τιμήθηκε η Μέρσι Αχούν, η οποία συμμετέχει στο Παγκόσμιο Κίνημα της Οργάνωσης GAVI για να φτάνουν τα παιδιά τα πέντε τους χρόνια.  

Σπίθα στο σκότος της κρίσης

Κύριος ομιλητής στην εκδήλωση ήταν ο Πρόδρομος Προδρόμου, Πρόεδρος του Κυπριακού Ινστιτούτου Πολιτισμού, ο οποίος χαρακτήρισε ως εξαιρετική τη διασύνδεση της Κυπριακής Προεδρίας με τον πολιτισμό και την δημιουργία που μοιάζει με μια σπίθα μέσα στο σκότος της οικονομικής κρίσης. Η εκδήλωση είπε ο κ. Προδρόμου στέλνει τρία μηνύματα: Τη δύναμη και τη θέληση για παραγωγή πολιτισμού από την ελληνική διασπορά. Τον δημιουργικό χαρακτήρα της ίδιας της ζωγράφου Μαρίνας Χατζηωάννου, η οποία μέσα από τους πίνακες της στήνει το δικό της παιχνίδι με τα παιδιά και τη ζωή. Το τρίτο μήνυμα αφορά στις αξίες, στην προσήλωση στο καθήκον και στην αυτοθυσία. Πρόκειται, τόνισε, για αρετές που μας κρατούν ζωντανούς ως ανθρώπους με ευαισθησίες σε μια εποχή κρίσης".  




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










136