ΤΟΥ ΘΕΜΗ ΠΟΛΥΒΙΟΥ*
ΜΕ ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΗ το Γενικό Ελεγκτή συνεχίζεται η επίθεση εναντίον των εκπαιδευτικών, επικεντρώνοντας αυτή τη στιγμή τα βέλη τους στους μισθούς και στο ωράριο εργασίας τους.
Όλοι ανεξαιρέτως οι επικριτές εσκεμμένα παραλείπουν να κάμουν αναφορά στα επιδόματα που δίνονται σε εκπαιδευτικούς άλλων χωρών και τα οποία δεν υπολογίζονται στο σύνολο του μισθού τους, ενώ παραλείπουν επίσης να αναφέρουν πως στα δεδομένα της Κύπρου δεν υπολογίστηκαν όλες οι περικοπές που επιβλήθηκαν, πως τα τελευταία χρόνια στην Κύπρο υπάρχει δραματική μείωση του ΑΕΠ, γεγονότα που υποδεικνύουν την αυξανόμενη φτωχοποίηση στην κυπριακή κοινωνία. Επίσης στην επιστολή του Γεν. Ελεγκτή δεν παρουσιάζεται ο μέσος ετήσιος μισθός, αλλά ο ετήσιος μέγιστος μισθός στο ανώτατο επίπεδο της ιεραρχίας, που δεν αντικατοπτρίζει τα πραγματικά δεδομένα.
Ο μισθός των εκπαιδευτικών, όπως και όλων των κρατικών υπαλλήλων, από το 2011 μέχρι σήμερα έχει μειωθεί, εκτός του 10% για τους νεοεισερχόμενους, επιπρόσθετα, από 21% για όσους βρίσκονται στην κλίμακα Α8 μέχρι και 38% για όσους βρίσκονται στην κλίμακα Α13. Ο μέσος όρος, δηλαδή, των μειώσεων είναι 29.5%,
Εκτός αυτού, έχουν παγοποιηθεί όλα τα άλλα ωφελήματα, τη στιγμή που σε 16 χώρες της Ευρώπης έχουν δοθεί αυξήσεις, ενώ σε πολλές άλλες χώρες παραχωρείται σωρεία επιδομάτων και αμειβόμενων υπερωριών, που δεν υπολογίζονται στους μισθούς των εκπαιδευτικών.
Τεράστια σημασία φυσικά έχουν και οι συνθήκες εργασίας των εκπαιδευτικών κάθε χώρας. Η Κύπρος στον τομέα αυτό βρίσκεται στον πάτο. Σημασία έχει ακόμη και το ωράριο εργασίας. Για παράδειγμα, σε πολλές χώρες οι εκπαιδευτικοί είναι στο σχολείο μόνο όταν διδάσκουν και όχι σε συνεχόμενο ωράριο, όπως οι εκπαιδευτικοί της Κύπρου.
Πολλά από τα καθήκοντα με τα οποία είναι επιφορτισμένοι οι εκπαιδευτικοί της Κύπρου, εκτός από τις διδακτικές τους ώρες, δεν τα έχουν οι εκπαιδευτικοί των άλλων χωρών.
Παραθέτουμε μερικά:
Σε ό,τι αφορά τα στοιχεία για τη μισθοδοσία να αναφέρουμε ότι ο μέσος όρος των ετήσιων αποδοχών του αρχικού μισθού των καθηγητών για τις χώρες του ΟΟΣΑ, με βάση στοιχεία του Οργανισμού, ήταν €29,472 και ο αντίστοιχος μέσος όρος για της χώρες της Ε.Ε. €29.459.
Ο μέσος όρος για τις χώρες του ΟΟΣΑ των ετήσιων μεικτών αποδοχών του τελικού μισθού των εκπαιδευτικών Μέσης ήταν €47.740 και ο αντίστοιχος μέσος όρος για τις χώρες της Ε.Ε. €47.374.
Άρα είναι παραπλανητικό να υπολογίζεται για τους σκοπούς της έρευνας που επικαλούνται τα ΜΜΕ, ο μισθός του Διευθυντή.
Σε ό,τι αφορά τον κατώτατο μισθό, ως ποσοστό του κατά κεφαλή ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ), με βάση στοιχεία του ΟΟΣΑ είναι για την Κύπρο 72,7% σε ό,τι αφορά τον αρχικό μισθό και σ’ ό, τι αφορά τον ανώτατο 159.2%. Όμως και πάλι δε μπορούμε με απλούς αριθμούς ή ποσοστό να εξαγάγουμε συμπεράσματα, χωρίς να λαμβάνουμε υπόψιν κα πολλές άλλες συνιστώσες που προαναφέραμε.
Εδώ να πούμε ότι οι εκπαιδευτικοί άλλων χωρών δικαιούνται άδεια επί πληρωμή για μεταπτυχιακά, ενώ ο Κύπριος πληρώνει από 15.000 μέχρι και 20.000 ευρώ, για να αποκτήσει επιπρόσθετα προσόντα.
Κλείνοντας να παραθέσουμε τα όσα το ίδιο το ΥΠΠ ανέφερε το 2014, σε ανακοίνωσή του με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Μέρας Εκπαιδευτικού, που είναι διαχρονικά και αποτελούν απάντηση σε όλους τους επικριτές μας.
Έγραφε η ανακοίνωση του ΥΠΠ:
«Το εκπαιδευτικό σύστημα μιας χώρας στηρίζεται πρωτίστως στο ανθρώπινο δυναμικό της. Καμία μεταρρύθμιση και κανένα αναλυτικό πρόγραμμα δεν θα μπορούσε να εφαρμοστεί, αν δεν στηριζόταν στην επιμονή και το ζήλο των εκπαιδευτικών. Αυτοί είναι οι θεματοφύλακες της μάθησης, αυτοί μεταδίδουν γνώσεις, αξίες, ιδανικά και δεξιότητες. Γίνονται παράδειγμα και εμπνέουν τους μαθητές, για να αξιωθούν και να διεκδικήσουν ένα καλύτερο αύριο. Τα παιδιά εναποθέτουν στους «δασκάλους» τους τις ελπίδες, τα ταλέντα, τις ευαισθησίες τους και περιμένουν από εκείνους την καθοδήγηση και τη στήριξή τους. Γι’ αυτό και η ευθύνη των εκπαιδευτικών είναι πολύ μεγάλη.
Το πολύπλευρο έργο των εκπαιδευτικών συμβάλλει καταλυτικά και στην ποιοτική αναβάθμιση του πολιτισμού, της ενεργού πολιτότητας και της προόδου γενικότερα».
Αυτά προς απάντηση και γνώση και συμμόρφωση των άσπονδων φίλων μας, για να αντιληφθούν, επιτέλους, ότι το μέλλον του τόπου είναι η παιδεία του. Χωρίς ελεύθερους εκπαιδευτικούς, τους οποίους η πολιτεία και η κοινωνία θα ενισχύουν και θα στηρίζουν, και χωρίς να αναγνωρίζεται το έργο των εκπαιδευτικών, η παιδεία και άρα και ο τόπος δεν έχουν μέλλον.
Είπατε τίποτα κ. Γ. Ελεγκτή;
Όπως βλέπουμε στον παρακάτω πίνακα, ο μέσος όρος του κατώτατου (αρχικού) μεικτού μισθού των εκπαιδευτικών της Δ.Ε. στις χώρες της Ε.Ε. / 27 ως ποσοστό του κατά κεφαλήν ΑΕΠ (με στοιχεία του 2008) ήταν 82,1. Για την Ελλάδα ήταν 65,0 και την Κύπρο 72,7.
Ο Μ.Ο. του ανώτατου (τελικού) μεικτού μισθού των εκπαιδευτικών της Δ.Ε. ως ποσοστό του κατά κεφαλή ΑΕΠ στις χώρες της Ε.Ε. / 27 ήταν 143,8. Για την Ελλάδα ήταν 112,6 και την Κύπρο 159,2.
*Πρόεδρος της Νέας Κίνησης Καθηγητών