Ο ποινικολόγος Λάμπρος Μαργαρίτης στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου


Στην Κύπρο βρίσκεται ο καθηγητής του Ποινικού Δικαίου και της Ποινικής Οικονομίας του Νομικού Τμήματος της Νομικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, κ. Λάμπρος Μαργαρίτης, ο οποίος θεωρείται κατά την άποψη των καθηγητών που τον κάλεσαν ως ένας από τους πλέον διακεκριμένους και ικανούς νομικούς στο ως άνω γνωστικό αντικείμενο.

Ο διακεκριμένος ποινικολόγος θα πραγματοποιήσει διάλεξη αύριο, Παρασκευή, 17 Μαΐου στο Αμφιθέατρο Β΄ του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου από τις  6:00-9:00μμ. Ο καθηγητής κ. Μαργαρίτης είναι πολυγραφότατος και έχει συγγράψει απειράριθμα άρθρα, διατριβές και βιβλία. Η διάλεξη και η συζήτηση αύριο θα περιστραφούν γύρω από τη θεματική: «Η προσωρινή κράτηση ή προφυλάκιση και τα ένδικα μέσα κατά βουλευμάτων και αποφάσεων των δικαστηρίων».

Ο καθηγητής Λάμπρος Μαργαρίτης είναι πολύ γνωστός στην Ελλάδα και για τις ρηξικέλευθες παρεμβάσεις του. Υπενθυμίζουμε ότι πριν ένα έτος είχε καταγγείλει δημόσια ότι υπονομεύουν το δικαιικό σύστημα, ανίκανοι: «Η εικόνα που επικρατεί στο χώρο της ποινικής δικαιοσύνης παρουσιάζει, σε επίπεδο συνθηκών απονομής της, στενότητα και βραδύτητα οριακής πράγματι μορφής. Αυτό δεν είναι, βέβαια, ούτε φυσικό αλλά ούτε, όμως, και μεταφυσικό φαινόμενο. Είναι, εκτιμώ, κατάσταση αναστρέψιμη που οφείλεται εν πολλοίς προεχόντως σε πολιτική και δευτερευόντως σε επιστημονική αδράνεια. Στη χώρα μας – χώρα μεγαλόστομων διακηρύξεων, φραστικών αψιμαχιών και λεκτικών επαναστάσεων –, η πράξη φαίνεται να βρίσκεται σε μόνιμη αφασία, όπου δε εξαιρετικά αφυπνίζεται αφήνει την πρωτοβουλία σε ανίδεους ή ανίκανους. Απέναντι σ’ αυτές τις πρακτικές, που για χάρη της εξουσίας υπονομεύουν όλο το δικαιικό σύστημα, οι δυνάμεις της αξιοσύνης και της ελευθερίας (θεωρητικοί – εφαρμοστές του δικαίου – δικηγόρος) έξω και μέσα στην ψυχή τους οφείλουν να ορθώσουν και να αρθρώσουν το δικό τους λόγο. Το κύρος του ποινικοδικονομικού δικαίου και των βασικών αρχών που αναδύονται απ’ αυτό έχουν ως πλαίσιο τη βούληση και ως όριο την ανοχή του νομικού κόσμου»




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










1010