ΟΕΛΜΕΚ προς Βουλή: Η πρόταση για παγοποίηση των προαγωγών οδηγεί σε διάλυση των σχολείων


«Περισσότερα από 20 σχολεία θα παραμείνουν ακέφαλα, χωρίς Διευθυντή και όλα τα σχολεία θα λειτουργούν υποστελεχωμένα». Αυτά αναφέρει σε υπόμνημά της η ΟΕΛΜΕΚ που κατέθεσε στη σημερινή συνεδρία της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής στη διάρκεια της οποίας συζητήθηκε η πρόταση νόμου του ΔΗΣΥ για παγοποίηση των προαγωγών.

Αναφέρει στο υπόμνημα της η ΟΕΛΜΕΚ:     

«Πληροφορηθήκαμε τις τελευταίες ημέρες από τον τύπο ότι κατατέθηκε στη Βουλή Πρόταση Νόμου που προνοεί πρώτο αναστολή των προαγωγών στην εκπαίδευση και δεύτερο μη πλήρωση των μόνιμων κενών θέσεων.

Θεωρούμε την παραπάνω εξέλιξη αρνητική, αφού τυχόν έγκρισή της σχετικής πρότασης σε νόμο, θα δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία των σχολείων.

   Κύριε Πρόεδρε,

Όλοι αναγνωρίζουμε ότι πρέπει να συνεισφέρουμε ώστε η πατρίδα μας να μπορέσει να εξέλθει από την κρίση. Ήδη οι εκπαιδευτικοί συνεισφέρουν πέραν του 30% του μισθού τους και αν χρειαστεί είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε και με άλλα μέτρα στο μέλλον. Πρέπει, όμως, τα οποιαδήποτε μέτρα, αφού όλοι αναγνωρίζουμε ότι η παιδεία πρέπει να παραμείνει αλώβητη από την κρίση, να μην οδηγούν σε διάλυση τα σχολεία, γιατί αυτό θα συμβεί, αν ψηφιστεί η σχετική πρόταση. Τα κυριότερα προβλήματα που θα δημιουργηθούν είναι τα παρακάτω;

1)      Περισσότερα από 20 σχολεία θα παραμείνουν ακέφαλα, χωρίς Διευθυντή.

2)      Όλα τα σχολεία θα λειτουργούν υποστελεχωμένα, αφού 210 και πλέον στελέχη έχουν αφυπηρετήσει είτε κανονικά, είτε πρόωρα λόγω της δημιουργηθείσας κατάστασης.

3)      Θα δημιουργήσουμε εκπαιδευτικούς δυο ταχυτήτων, αφού ήδη για πολλές ειδικότητες έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες προαγωγής και για άλλους βρίσκεται σε εξέλιξη.

4)       Όπως γνωρίζετε, μόλις πριν δυο βδομάδες συμφωνήσαμε μείωση των μισθών μας κατά 8 εκατομμύρια και το σχετικό νομοσχέδιο βρίσκεται ενώπιον της Βουλής, ώστε να μη χάσουν τη δουλειά τους έκτακτοι και συμβασιούχοι εκπαιδευτικοί. Παράλληλα λήφθησαν μέτρα μείωσης των αποσπάσεων, κατάργηση των μεντόρων, κατάργηση των διευκολύνσεων για τη μετακίνηση κλπ. Αν ανασταλούν οι προαγωγές, τότε οι συνάδελφοι αυτοί κινδυνεύουν να παραμείνουν αδιόριστοι. Κατά συνέπεια, τα οποιαδήποτε μέτρα λήφθησαν δεν εξυπηρετούν το στόχο για τον οποίο λήφθησαν.

Ξεκαθαρίζουμε ότι για μας δεν είναι αυτοσκοπός οι αυξήσεις που θα πάρουν οι συνάδελφοι με την προαγωγή τους. Εκτός του ότι θα ξοδεύουν πολύ περισσότερα χρήματα, γιατί με την προαγωγή τους θα υπηρετήσουν εκτός έδρας, για μας εκείνο που έχει σημασία είναι ότι τα σχολεία θα παραμείνουν υποστελεχωμένα και αυτό θα λειτουργήσει σε βάρος των παιδιών και της ποιότητας της δημόσιας εκπαίδευσης

Σ' ό, τι αφορά τη μη πλήρωση των κενών θέσεων που αφορούν μόνιμες ανάγκες, για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, να σας πληροφορήσουμε ότι αυτό δημιουργεί αδικίες και παραβίαση του Καταλόγου Διοριστέων.

Και αυτό γιατί ένας συνάδελφος που δεν διορίστηκε μόνιμος, τώρα έχει απολέσει τη σειρά του και με τα δεδομένα που διαμορφώνονται ίσως να μη διοριστεί μέσα στην επόμενη δεκαετία.

Τελειώνοντας, θέλουμε να εκφράσουμε τη διαμαρτυρία μας, γιατί δεν κληθήκαμε ενώπιον της κοινοβουλευτικής επιτροπής Οικονομικών, για να εκφράσουμε τις απόψεις μας, όταν συζητείτο το συγκεκριμένο θέμα».




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










217