Όγδοη ομιλία Κλασικού Σεμιναρίου Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου


Το Πρόγραμμα «Σπουδές στον Ελληνικό Πολιτισμό» σας προσκαλεί στην όγδοη ομιλία του Κλασικού Σεμιναρίου του, η οποία θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη, 30 Απριλίου 2014  και ώρα 7.00 μ.μ, με θέμα «Οι πινακίδες της Vindolanda: Επιστολές από το βορειότερο σύνορο της Ρώμης» και ομιλητή τον Prof. Robert  Maltby,  (University  of Leeds).

Οι διαλέξεις του Κλασικού Σεμιναρίου φιλοδοξούν να παρουσιάσουν ενδιαφέρουσες πτυχές του ελληνορωμαϊκού κόσμου με τρόπο επιστημονικό και συνάμα προσιτό στο ευρύ κοινό. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να συμμετέχουν και διαδικτυακά, μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας σύγχρονης επικοινωνίας του ΑΠΚΥ. 
Οι διαλέξεις διεξάγονται στο Θεατράκι «Ανδρέας Χριστοφίδης», του Ραδιοφωνικού Ιδρύματος Κύπρου στη Λευκωσία και είναι διάρκειας περίπου 40 λεπτών. Ακολουθεί συζήτηση.

Πληροφορίες για την όγδοη διάλεξη:

Περίληψη διάλεξης (η οποία θα δοθεί στα αγγλικά):

Η ανακάλυψη, μέσα στα τελευταία σαράντα χρόνια, σχεδόν χιλίων πινακίδων γραφής χρονολογημένων γύρω στο 100 μ.Χ. από το ρωμαϊκό οχυρό της Vindolanda, στη βόρεια Αγγλία, το οποίο ήταν κτισμένο στο σύνορο μεταξύ της ρωμαϊκής αποικίας της Βρετανίας και των κελτικών φυλών του Βορρά (στη σημερινή Σκωτία), έχει αλλάξει δραστικά τις παραδοσιακές μας αντιλήψεις σε σχέση με τη στρατιωτική ζωή στα ρωμαϊκά σύνορα. Οι πινακίδες, γραμμένες από μελάνι πάνω σε λεπτά, στο μέγεθος καρτ ποστάλ, φύλλα ξύλου, μπορούν να μας διδάξουν πολλά για τον τρόπο με τον οποίο οι Ρωμαίοι της περιόδου αυτής έλεγχαν το πιο μακρινό σύνορο της αυτοκρατορίας τους. Η διάλεξη παρουσιάζει τη δημιουργία, τη συντήρηση, το περιεχόμενο και τη γλώσσα των πινακίδων. Συγκεκριμένα εξετάζει πώς το περιεχόμενο αυτών των σημειώσεων, περιλαμβανομένων επίσημων στρατιωτικών πληροφοριών σχετικά με τις δυνάμεις και τις κινήσεις των τμημάτων, αιτήσεις αδειών και συστατικές επιστολές, καθώς επίσης περαιτέρω προσωπικών πληροφοριών σχετικά με την παραγγελία φαγητού για τον διοικητή και την οικογένειά του και τον εορτασμό θρησκευτικών εορτών και γενεθλίων μπορεί να συμπληρώσει τις ανεπαρκείς διαθέσιμες πληροφορίες των φιλολογικών μαρτυριών αυτής της περιόδου. Τα έγγραφα απαντούν σε ερωτήσεις όπως: ποιος διαχειριζόταν τη Vindolanda και τα παρακείμενα φρούρια; Με ποιο τρόπο ήταν διατεταγμένα τα στρατόπεδα κατά μήκος του συνόρου; Από ποιες ασχολίες αποτελείτο η στρατιωτική ζωή σε σχέση τόσο με την εργασία όσο και με την κοινωνική ζωή; Σε ποιο βαθμό οι αξιωματούχοι και οι απλοί άνδρες ήταν εγγράμματοι; Ποια η φύση των σχέσεων ανάμεσα σε Ρωμαίους και ιθαγενείς Βρετανούς;

Ο Robert Maltby σπούδασε στο Πανεπιστήμιου του Cambridge (πτυχίο και διδακτορικό στις Κλασικές Σπουδές). Αφού εργάστηκε για ένα χρόνο στο Thesaurus Linguae Latinae στο Μόναχο, εξελέγη Λέκτορας Λατινικών στο Πανεπιστήμιο του Sheffield, πριν μεταφερθεί στο Πανεπιστήμιο του Leeds, όπου εξελέγη Καθηγητής Λατινικής Φιλολογίας το 2000 και Ομότιμος το 2010. Κατείχε θέσεις επισκέπτη ερευνητή στο Πανεπιστήμιο του Μονάχου και στο All Souls College του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης. Τα κύρια ερευνητικά του ενδιαφέροντα αφορούν στη ρωμαϊκή κωμωδία και ελεγεία, όπως επίσης στην ιστορία της λατινικής γλώσσας. Εξέδωσε κριτικές και σχολιασμένες εκδόσεις του Τίβουλλου (βιβλία Ι και ΙΙ) και του Φορμίωνα του Τερεντίου, καθώς και ένα λεξικό αρχαίων λατινικών ετυμολογιών. Αυτή την περίοδο ετοιμάζει τη μετάφραση και το υπόμνημα στο 3ο βιβλίο του corpus Tibullianum και μια νέα έκδοση των αποσπασμάτων του πρώιμου λατινικού δράματος (στη σειρά Loeb)




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










185