Οι φοιτητές να μπορούν, αν θέλουν, να πάρουν πτυχίο στα τρία χρόνια


ΤΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΚΟΥΠΠΗ*

Αποτελεί επιτακτική ανάγκη να διασαφηνιστούν τα εξής αναφορικά με τη δυνατότητα ολοκλήρωσης τετραετών πτυχίων σε λιγότερο χρονικό διάστημα:

  • Τα προγράμματα σπουδών δεν τροποποιούνται.
  • Ο διδακτικός φόρτος στα προγράμματα σπουδών παραμένει 240 ECTS και κατανέμεται σε τέσσερα χρόνια που είναι και η κανονική διάρκεια φοίτησης.
  • Η ΦΠΚ ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑ δηλώνει κατηγορηματικά πως διαφωνεί με οποιοδήποτε ενδεχόμενο:
  • Μείωσης της κανονικής διάρκειας φοίτησης αλλά και του ορίου των 6 ετών για ολοκλήρωση των σπουδών.
  • Μείωσης των απαιτούμενων πιστωτικών μονάδων ECTS από 240 σε 180.
  • Σύμπτυξης των προγραμμάτων σπουδών από 4 σε 3 ακαδημαϊκά έτη.
  • Οποιαδήποτε άλλη ρύθμιση που να περιορίζει την ελευθερία επιλογής μαθημάτων πέραν από τις ήδη υφιστάμενες.

Η πρόταση προβλέπει τη δυνατότητα ολοκλήρωσης των ήδη καθορισμένων υποχρεώσεων του πτυχίου σε λιγότερο χρόνο. Αυτή η δυνατότητα καθίσταται εφικτή από:

  • Τη δυνατότητα επιλογής κάθε εξάμηνο μέχρι 38 ECTSχωρίς άλλη έγκριση και μέχρι 42 ECTS με την έγκριση από τον πρόεδρο του τμήματος.
  • Την ύπαρξη του θερινού εξαμήνου που επιτρέπει την επιλογή μέχρι 17 ECTS.

Ήδη μεγάλος αριθμός φοιτητών αποφοιτά με 300 και πλέον ECTS στα 4 έτη αφού παρακολουθεί και δευτερεύον πτυχίο (minor).

Είναι σημαντικό να καταστεί ξεκάθαρο πως δεν τίθεται ζήτημα τροποποίησης των προγραμμάτων σπουδών, της προβλεπόμενης διάρκειας σπουδών ή της μέγιστης διάρκειας φοίτησης. Το ζήτημα αφορά αριθμό φοιτητών οι οποίοι ήδη επιδεικνύουν τη δυνατότητα να το πετύχουν. Δεν προβλέπεται μείωση του διδακτικού φόρτου σε ECTS!

Παρά το γεγονός ότι η θέση αυτή είναι σαφής και ξεκάθαρη από την στιγμή που δόθηκε στη δημοσιότητα από την ΦΠΚ ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑ, η στείρα κριτική που έγινε από την ηγεσία της Προοδευτικής, προσβάλλει την νοημοσύνη των φοιτητών. Με αλυσίδες και ταφόπλακες η εντολοδόχοι του ΑΚΕΛ επιδίωξαν να περάσουν την προπαγάνδα τους για πολιτική άποψη.Κατόπιν του μονόπρακτου για 15 άτομα που έπαιξε ομάδα στελεχών της Προοδευτικής έξω από την βουλή, έσπευσε να αναδείξει σε «ιερές αγελάδες» όσους είτε δεν κατάλαβαν την πρόταση ή δεν ήθελαν να καταλάβουν. Θέλουμε να καταδείξουμε σαφές πως αυτός ο εμπαιγμός δεν θα γίνει αποδεκτός. Τέλος, επιθυμούμε να επιστήσουμε την προσοχή σεβουλευτές αλλά και σε μικρή μερίδα ακαδημαϊκών και λειτουργών ΜΜΕ, να διαβάζουν με σοβαρότητα πριν τοποθετηθούν καθώς και να αποφεύγουν να ενημερώνονται από έντυπα προπαγάνδας για το περιεχόμενο μιας θέσης ιδιαίτερα όταν αφορά τα σοβαρά ζητήματα της παιδείας. 


*Πρόεδρος Φ.Π.Κ. ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑΣ Παν. Κύπρου

 
Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.
Newsletter


86