Όλι Ρεν για την κυπριακή συμμετοχή: «Ανακάτεψαν μήλα και αχλάδια και έβγαλαν χυμό πορτοκαλιού»


Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα κάνει ότι περνάει από το χέρι της για να βοηθήσει την Κύπρο να βγει το συντομότερο από τη σημερινή κρίση, δήλωσε μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της συνεδρίασης του Eurogroup, ο Αντιπρόεδρος για το ευρώ, Ολι Ρεν.

«Εκείνο που μπορώ να υποσχεθώ στο όνομα της Κομισιόν είναι ότι θα κάνει τα πάντα, συμπεριλαμβανομένης και της αναζήτησης χρηματοδοτικών πόρων από τα διαρθρωτικά ταμεία της ΕΕ, ώστε να στηρίξει την κυπριακή οικονομία και τον λαό της Κύπρου προκειμένου να βγει η χώρα από την κρίση το συντομότερο», τόνισε ο κ. Ρεν.

Ο Αντιπρόεδρος της Επιτροπής διευκρίνισε επίσης ότι το συνολικό ποσό που θα απαιτηθεί για τη Κύπρο παραμένει στα 17 δισ. ευρώ, δηλαδή τα 10 δισ. ευρώ της Ευρωζώνης και του ΔΝΤ και τα 7 δισ. ευρώ της κυπριακής συμμετοχής, επισημαίνοντας ότι δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για συνολική στήριξη 23 δισ. ευρώ δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. «Ανακάτεψαν μήλα και αχλάδια και έβγαλαν χυμό πορτοκαλιού», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ρεν αναφερόμενο στα σχετικά δημοσιεύματα.

Ο κ. Ρεν ερωτηθείς σχετικά τόνισε ακόμη ότι δεν είναι αυτή τη στιγμή σε θέση να υπολογίσει το βάθος της ύφεσης στην Κύπρο. Κι αυτό γιατί, όπως είπε υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα τόσο από το μέτωπο της οικονομίας όσο και την παράμετρο της τραπεζικής κρίσης. Μάλιστα ο ίδιος διερωτήθηκε αν η υποχώρηση του ΑΕΠ φέτος θα είναι 10%, 12,5% ή 15%.

Εξάλλου, ερωτηθείς σχετικά με τα δημοσιεύματα ότι η Κύπρος θα πωλήσει χρυσό για να υπάρξουν πρόσθετα έσοδα, ο Πρόεδρος του Εurogroup Γερούν Ντεισελμπλουμ απάντησε ότι πρόκειται για μια εναλλακτική που εξετάζουν οι κυπριακές αρχές, ωστόσο πρόκειται, όπως είπε, για ένα θέμα που αρμόδια να αποφασίσει με ανεξάρτητο τρόπο είναι η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










96