Παγκόσμια βραβεία σε φοιτητές- μαθητές μας στους διαγωνισμούς ΑΜΟΡΑ 2017 στη Γαλλική γλώσσα


Τιμή για την Κύπρο και τα εκπαιδευτικά μας πράγματα αποτελούν οι παγκόσμιες πρωτιές που εξασφάλισαν φέτος μαθητές και φοιτητές μας στους διεθνείς διαγωνισμούς για τη Γαλλική γλώσσα, που διοργανώνει ο σύνδεσμος ΑΜΟΡΑ. Οι νέοι μας συναγωνίστηκαν με τους νέους 15 χωρών στην ποίηση, τη γραπτή έκφραση της Γαλλικής γλώσσας και τη συγγραφή νουβέλας, και πέτυχαν τις εξής διακρίσεις:

Α. Ποίηση:

1.  Emmanuelle Pohu, Πανεπιστήμιο Κύπρου, 1ο βραβείο

2. Ιωάννα Λοΐζου, Πανεπιστήμιο Κύπρου, 2ο βραβείο

3. Αντωνία Κάττου, Λύκειο Κύκκου Β΄ Λευκωσίας, 1ο βραβείο

4. Amélie Rouget, Pascal English School Λευκωσίας, 1ο βραβείο

5. Αλεξία Βίκτωρος, Λύκειο Αρχαγγέλου Απ. Μάρκος Λευκωσίας, 1ο  βραβείο

6. Λουκία Κοντού, Λύκειο Ιδαλίου, 2ο βραβείο

7. Ειρήνη Σκίτσα, Γυμνάσιο Παραλιμνίου, 1ο βραβείο

Β. Γραπτή έκφραση γαλλικής γλώσσας:

1. Abigail Ambon, The Heritage Private School Λεμεσού, 1ο βραβείο

2. Maria Michael, Ecole Sainte-Marie Λεμεσού, τρίτη επιλαχούσα

Γ. Συγγραφή νουβέλας:

1 .Κυριάκος Αγγελή, Πανεπιστήμιο Κύπρου, πρώτος επιλαχών

Οι βραβευθέντες θα μεταβούν στο Παρίσι, όπου θα τιμηθούν την Τρίτη 23 Μαΐου στη Σορβόννη, σε ειδική τελετή υπό την αιγίδα του Προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας και της Υπουργού Παιδείας της χώρας καθώς και του Πρύτανη της  Ακαδημίας του Παρισιού. Τα βραβεία θα απονείμει ο Πρέσβης της Κύπρου στη Γαλλία κ. Παντίας Ηλιάδης, ο οποίος την Τετάρτη 24 Μαΐου 2017 θα παραθέσει δεξίωση στην Πρεσβεία της Κύπρου προς τιμήν των παιδιών και του θεσμού αυτού που δίνει τη δυνατότητα στους Κύπριους νέους, όχι μόνον να εργαστούν και να προωθήσουν τα Γαλλικά γράμματα στην Κύπρο, αλλά και να τιμήσουν με τις συμμετοχές τους τη χώρα μας στο Παγκόσμιο ακαδημαϊκό και πολιτιστικό στερέωμα.

Ο Σύνδεσμος ΑΜΟΠΑ – ΚΥΠΡΟΣ ιδρύθηκε εδώ και 11 χρόνια και έχει πλούσια δράση στη διοργάνωση πολιτιστικών εκδρομών κάθε δύο μήνες. Αναλαμβάνει επίσης τα έξοδα μετάβασης και τριήμερης παραμονής στο Παρίσι τόσο των Κυπρίων μαθητών/ μαθητριών που βραβεύονται στους διεθνείς ετήσιους διαγωνισμούς, όσο και των δύο καλύτερων φοιτητών/ φοιτητριών αποφοίτων του Τμήματος Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας, και Ευρωπαϊκών Σπουδών με επιλογή τη Γαλλική γλώσσα, του Πανεπιστημίου Κύπρου. Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά τα τελευταία χρόνια έχει αυξηθεί ο αριθμός των συμμετοχών στους διαγωνισμούς, οι οποίες προέρχονται απ’ όλο σχεδόν το φάσμα της εκπαίδευσης, τόσο της δημόσιας όσο και της ιδιωτικής. Συγκεκριμένα, στον φετινό διαγωνισμό έλαβαν μέρος μαθητές και μαθήτριες από σαράντα περίπου εκπαιδευτικά ιδρύματα της Κύπρου, σε όλες τις κατηγορίες των διεθνών ετήσιων διαγωνισμών. 




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










386