Παιδαγωγικό πακέτο για εκπαιδευτικούς: μεταφορά της πολιτιστικής κληρονομιάς της Ευρώπης στο σχολείο


Αγαπητοί εκπαιδευτικοί,

Το 2018 είναι το Ευρωπαϊκό Έτος Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Αποτελεί μια ευκαιρία για την ευαισθητοποίηση των παιδιών και των νέων σχετικά με την αξία της κοινής μας κληρονομιάς —είτε πρόκειται για τη λογοτεχνία, την τέχνη και τα μνημεία, τις παραδοσιακές τέχνες που έχουμε μάθει από τους προγόνους μας, τις παραδόσεις, τις αγαπημένες μας γεύσεις ή τις ταινίες που βλέπουμε και στις οποίες αναγνωρίζουμε τους εαυτούς μας.

Στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Έτους, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει αναπτύξει μαθήματα, δραστηριότητες και εργασίες που έχουν ως σκοπό να ενθαρρύνουν τους μαθητές να ανακαλύπτουν, να αλληλεπιδρούν και να απολαμβάνουν την πολιτιστική τους κληρονομιά. Το ολοκαίνουριο παιδαγωγικό πακέτο για εκπαιδευτικούς «Η Πολιτιστική Κληρονομιά της Ευρώπης» επικεντρώνεται στην έννοια της πολιτιστικής κληρονομιάς τόσο στην τοπική κοινότητα των μαθητών, όσο και σε ευρωπαϊκό πλαίσιο.

Ανακαλύψτε το παιδαγωγικό πακέτο στη γλώσσα σας https://europa.eu/cultural-heritage/toolkits/toolkit-teachers_el

Ποιος ο λόγος ύπαρξης του παιδαγωγικού πακέτου;

Αυτό το εκπαιδευτικό υλικό προσφέρεται σε εσάς και τους μαθητές σας ώστε να διερευνάτε διάφορες μορφές πολιτιστικής κληρονομιάς γύρω σας, μέσω συγκεκριμένων ιδεών για σχολικές και εξωσχολικές δραστηριότητες.

Το συγκεκριμένο παιδαγωγικό πακέτο αποτελεί αφορμή για προβληματισμό αναφορικά με τα ακόλουθα ερωτήματα:  τι είναι η πολιτιστική κληρονομιά και γιατί είναι σημαντικό να την τιμούμε και να τη διαφυλάττουμε;  Τι είναι η πολιτιστική κληρονομιά της Ευρώπης και γιατί είναι κοινή ακόμα και πέρα από τα εθνικά σύνορα;  Μπορούμε να οικοδομήσουμε ένα κοινό μέλλον μέσω του εορτασμού και της αναγνώρισης της πολιτιστικής κληρονομιάς της Ευρώπης;

Σε ποιους απευθύνεται αυτό το παιδαγωγικό πακέτο; Το παιδαγωγικό πακέτο έχει δημιουργηθεί με σκοπό να βοηθήσει τους διδάσκοντες οποιουδήποτε γνωστικού αντικειμένου να παρουσιάζουν την πολιτιστική κληρονομιά και να συζητούν για αυτή στην αίθουσα διδασκαλίας, και απευθύνεται σε μαθητές ηλικίας από 10 έως 15 ετών.  Το περιεχόμενό του είναι καθολικό· μπορεί να χρησιμοποιείται ακόμα και μετά το 2018.

Τι περιλαμβάνει το παιδαγωγικό πακέτο;

Ο οδηγός εκπαιδευτικών εξηγεί τον τρόπο χρήσης του παιδαγωγικού πακέτου και παρουσιάζει όλα τα στοιχεία αυτού, συμπεριλαμβανομένων των προτάσεων για εργασίες, των σχεδίων μαθημάτων και του διαδικτυακού παιχνιδιού. Παρέχει συμβουλές για τον διαμοιρασμό και τη δημοσίευση των εργασιών των μαθητών στο διαδίκτυο, καθώς και χρήσιμους συνδέσμους και πόρους.

Το παιδαγωγικό πακέτο προτείνει δύο σχέδια μαθημάτων. Το πρώτο βασίζεται σε ένα διαδικτυακό παιχνίδι για την πολιτιστική κληρονομιά, μέσω του οποίου οι εκπαιδευτικοί μπορούν να παρουσιάσουν το θέμα με διασκεδαστικό και διδακτικό τρόπο. Το δεύτερο σχέδιο μαθημάτων ενθαρρύνει τους μαθητές να διερευνήσουν την ευρωπαϊκή διάσταση της πολιτιστικής τους κληρονομιάς μέσω δημιουργικών και πρακτικών εργασιών.  Μπορείτε να επιλέξετε ανάμεσα σε 16 συγκεκριμένες προτάσεις για εργασίες που μπορείτε να πραγματοποιήσετε με τους μαθητές σας, εντός ή εκτός της αίθουσας διδασκαλίας.

-  Είμαστε η πολιτιστική κληρονομιά μας

-  Αναδυόμενοι καλλιτέχνες

-  Χρονοκάψουλες

-  Άντληση έμπνευσης από την παράδοση

-  Υιοθεσία ενός μνημείου

-  Εορτασμοί

-  Πολιτιστικές Διαδρομές στην Ευρώπη

-  Μια κοινή κληρονομιά

-  DiscoverEU: Η λίστα με τους προορισμούς που θέλετε να επισκεφθείτε στην Ευρώπη

-  Βιομηχανική κληρονομιά

-  Ας χορέψουμε

-  Πολιτιστική βόλτα με ποδήλατα

-  Πέρα από τα συνηθισμένα

-   Αδελφοποίηση πόλεων

-  Οι νέοι για την πολιτιστική κληρονομιά

-   Σήμα Ευρωπαϊκής Πολιτιστικής Κληρονομιάς

Και, τέλος, αφήστε τους μαθητές σας να παίξουν το διαδικτυακό παιχνίδι για το Ευρωπαϊκό Έτος Πολιτιστικής Κληρονομιάς!

Το διαδικτυακό παιχνίδι «Ντετέκτιβ Πολιτιστικής Κληρονομιάς» με δύο επίπεδα δυσκολίας, για μαθητές από 10 έως 12 και από 13 έως 15 ετών, εισάγει το θέμα της πολιτιστικής κληρονομιάς της Ευρώπης και μπορεί να αποτελέσει το έναυσμα για συζήτηση σχετικά με τη σημασία αυτής. Το παιχνίδι αυτό παίζεται σε ζεύγη ή ομάδες, ενώ ο εκπαιδευτικός έχει τον ρόλο του διαμεσολαβητή. https://europa.eu/cultural-heritage/toolkits/culture-heritage-detectives_el

Σας καλούμε να αξιοποιήσετε τους διδακτικούς πόρους αναφορικά με την πολιτιστική κληρονομιά το 2018, αλλά και μετέπειτα!

Με εκτίμηση

Η Ομάδα του Ευρωπαϊκού Έτους Πολιτιστικής Κληρονομιάς

The EYCH team
Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.
Newsletter


528