Παιδιατρική Εταιρεία: Η εγγραφή παιδιών στο Δημοτικό χωρίς εμβολιασμούς εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους


Με ανακοίνωσή της η Παιδιατρική Εταιρεία Κύπρου αναφέρει:

Αναφορικά με πρόσφατο δημοσίευμα σε ηλεκτρονική ιστοσελίδα που αναδεικνύει το φαινόμενο εγγραφής στη Δημοτική εκπαίδευση παιδιών που δεν έχουν συμπληρώσει τους προβλεπόμενους εμβολιασμούς σύμφωνα με την ηλικία τους, η Παιδιατρική Εταιρεία Κύπρου επιθυμεί να δηλώσει τα εξής:

1)     Η εγγραφή παιδιών στο Δημοτικό σχολείο που δεν έχουν λάβει τους προβλεπόμενους για την ηλικία τους εμβολιασμούς αποτελεί φαινόμενο που εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για την Δημόσια Υγεία. Ως εκ τούτου προτρέπουμε όλους τους γονείς όπως προβαίνουν στο τακτικό έλεγχο των ατομικών βιβλιαρίων υγείας των παιδιών τους και απευθυνόμενοι στους προσωπικούς τους γιατρούς ή στα Κέντρα Εμβολιασμών των δημοσίων νοσηλευτηρίων συμπληρώνουν τυχόν καθυστερημένους εμβολιασμούς προ της εγγραφής των παιδιών τους στο Δημοτικό σχολείο ή το συντομότερο δυνατό μετά την διαπίστωση της μη έγκαιρης εμβολιαστικής κάλυψης.

2)     Η διαχρονική προσπάθεια της Παιδιατρικής Εταιρείας Κύπρου για πάταξη του ανησυχητικού και επικίνδυνου φαινομένου άρνησης εμβολιασμών συνεχίζεται αδιάλειπτα. Με την ενεργό συνδρομή του Υπουργείου Υγείας, της Σχολιατρικής Υπηρεσίας και του Υπουργείου Παιδείας, φορείς τους οποίους και δημόσια ευχαριστούμε για την ευαισθητοποίηση και συστράτευση στον αγώνα μας, ευελπιστούμε ότι θα εξακολουθήσουμε να παρατηρούμε τα σημερινά ζηλευτά επίπεδα εμβολιαστικής κάλυψης του πληθυσμού μας και την ευεργετική για τη Δημόσια Υγεία επίπτωση της, με την αποτροπή εμφάνισης πολύ σοβαρών αλλά και προλήψιμων ασθενειών. Η παγκόσμια έξαρση της αστήρικτης και αντιεπιστημονικής παραφιλολογίας για τα εμβόλια ευτυχώς δεν φαίνεται να έχει επηρεάσει σοβαρά την κυπριακή κοινωνία αλλά από την άλλη δεν μας αφήνει περιθώρια εφησυχασμού.

3)     Τα μέλη της Παιδιατρικής Εταιρείας Κύπρου, ως οι επαγγελματίες υγείας που έχουν ταχθεί επικεφαλής στον αγώνα καταπολέμησης των λοιμωδών νοσημάτων που προλαμβάνονται με εμβόλια, χαιρετίζουν την ανάδειξη του συγκεκριμένου ζητήματος από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Με την ευκαιρία όμως αυτή σας διαβεβαιώνουμε κατηγορηματικά ότι δεν πρόκειται ποτέ να μείνουμε απαθείς σε απαράδεκτες πρακτικές, όπως αυτές που υπονοούνται μέσα από το συγκεκριμένο δημοσίευμα με την αναφορά σε πιθανότητα συμπλήρωσης ψευδούς πιστοποιητικού ως προς την εμβολιαστική κάλυψη των παιδιών αφού με κανένα τρόπο δεν θα επιτρέψουμε την διασάλευση της σχέσης εμπιστοσύνης με τον Κύπριο ασθενή».

4) Όλα τα μέλη μας οφείλουν να πιστοποιούν το ακριβές ιστορικό των εμβολιασμών του κάθε παιδιού καθώς οποιαδήποτε αντίθετη ενέργεια αποτελεί κατάφωρη άρνηση των αρχών της Παιδιατρικής Επιστήμης την οποία και πιστά υπηρετούμε και σαφή παραβίαση του Κώδικα Ιατρικής Επαγγελματικής Δεοντολογίας. Παρά το γεγονός ότι ουδέποτε έχουμε λάβει πληροφόρηση για περιστατικό έκδοσης ψευδούς πιστοποιητικού από μέλος μας και μολονότι έχουμε απόλυτη εμπιστοσύνη στην επαγγελματική ακεραιότητα των μελών μας, λόγω της σοβαρότητας του θέματος καλούμε την εν λόγω ιστοσελίδα, εάν γνωρίζει συγκεκριμένη περίπτωση, να την καταγγείλει στην Επιτροπή Δεοντολογίας του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου για άμεση διερεύνηση.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










155