Πανελλήνια διάκριση μαθητών του Λυκείου Απ. Πέτρου και Παύλου στο Διαγωνισμό Ιστορικού Ντοκιμαντέρ


Ομάδα μαθητών του Λυκείου Απ. Πέτρου και Παύλου κέρδισε Ειδικό Έπαινο στον 1ο Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό Ιστορικού Ντοκιμαντέρ. Το Ντοκιμαντέρ είχε ως θέμα: «Χριστόδουλος Σώζος. Ο ήρωας δήμαρχος της Λεμεσού».

Ο Διαγωνισμός Ιστορικού Ντοκιμαντέρ με θέμα «Προσεγγίζουμε κριτικά το παρελθόν» και με θεματικό πεδίο τη Νεότερη και Σύγχρονη Ελληνική και Ευρωπαϊκή Ιστορία, προκηρύχθηκε από το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα «Ιστορική Έρευνα Διδακτική και Νέες Τεχνολογίες» του Ιονίου Πανεπιστημίου, την Επιστημονική Ένωση Νέα Παιδεία και την Ελληνική Ραδιοφωνική Τηλεόραση (ΕΡΤ).

Ο διαγωνισμός αφορούσε τους μαθητές της Γ’ γυμνασίου, της Α’, Β’ και Γ΄ Γενικού και Εσπερινού Λυκείου και ΕΠΑΛ καθώς και τους μαθητές των Σχολείων Δεύτερης Ευκαιρίας. Ανάμεσα σε 174 Ιστορικά Ντοκιμαντέρ – συμμετοχές, από διάφορα σχολεία της Ελλάδας, από ελληνικά σχολεία του εξωτερικού και από γυμνάσια και λύκεια της Κύπρου, διακρίθηκαν και βραβεύτηκαν πέντε. Η βράβευση έγινε σε ειδική τελετή στις 11 Μαΐου στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης στην Αθήνα.

Η Διευθύντρια του Λυκείου Απ. Πέτρου και Παύλου κ Μυρτώ Πουαγκαρέ αναφέρει για τη δημοσιογραφική – ιστορική δουλειά της ομάδας:

«Τα παιδιά του σχολείου μας, μαζί με τον συντονιστή τους, ερεύνησαν το θέμα σε βάθος. Ανέτρεξαν στις πηγές, έψαξαν και εντόπισαν συλλέκτες και ερευνητές για αρχειακό υλικό. Μελέτησαν το βιογράφο του Σώζου Κλεόβουλο Μυριανθόπουλο. Διευθέτησαν και κινηματογράφησαν συνεντεύξεις με σημαντικούς ανθρώπους. Ασχολήθηκαν με την έρευνα και την τεκμηρίωση, γιατί οι στόχοι της παιδείας δεν πρέπει να κλείνονται μέσα σε τέσσερις τοίχους».

Ο κ Κώστας Γεωργιάδης,  Α’ Λειτουργός Εκπαίδευσης της Επαρχίας Λεμεσού συγχαίρει το έργο των εκπαιδευτικών και των μαθητών «που δεν περιορίζονται στις τυπικές εκπαιδευτικές διαδικασίες … Το γεγονός μάλιστα ότι η σύγχρονη τεχνολογία τίθεται στη διάθεση της ιστορικής έρευνας …καθιστά το ντοκιμαντέρ για τον Χρ. Σώζο σαφέστατο τεκμήριο για το πώς μπορούμε να συνδέσουμε το νέο με το παλιό, τα σύγχρονα ενδιαφέροντα των παιδιών με την όλο και περισσότερο αναδεικνυόμενη ανάγκη για γνώση του τόπου μας και των ανθρώπων του».

Μερικές από τις δηλώσεις των παιδιών της ομάδας ήταν:

 «Ο κ Αντρέας Σοφοκλέους κατάφερε επιτυχώς να μας μεταφέρει από την άγνοια στη γνώση»

«Μέσα από αυτή τη δραστηριότητα μάθαμε σπουδαία πράγματα και γνωρίσαμε σπουδαίους ανθρώπους»

«Μπορεί να μην φτάσαμε στην Ιθάκη μας, αλλά περάσαμε το ταξίδι»

Ομάδα Παραγωγής Ντοκιμαντέρ

Έρευνα:                               Μιχάλης Χαριλάου Γ6 – Αλεξάνδρα Χριστοφή Γ6

                                                Αναστασία Χριστοδούλου Γ6 – Αντώνης Ζαίμης Γ9

                                                Εμιλία Χριστοδουλίδου Γ1 – Νατάσα Πετεβίνου Γ6

Μοντάζ:                               Αντρέας Ζήνωνος Γ9

Αφηγητής:                          Σάρα Χαραλάμπους Α7

Φωνή Χρ. Σώζου:             Μιχάλης Χαριλάου Γ6

Σενάριο – Σκηνοθεσία: Αντρέας Σοφοκλέους – Φιλόλογος

Γενική Επιμέλεια:            Άννα Κυπερέση, Β.Δ.Α΄- Φιλόλογος

 

 

 
Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.
Newsletter


185