Πανεπιστήμιο Frederick: Νέο πρωτοποριακό μεταπτυχιακό στη Συμβουλευτική και Επαγγελματική Καθοδήγηση


ΤΗΣ ΔΡΟΣ ΛΟΥΚΙΑΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ*   

Οι απαιτήσεις των σύγχρονων ραγδαίων κοινωνικοοικονομικών εξελίξεων, που έχουν καταλυτικές επιδράσεις στο χώρο της εκπαίδευσης γενικά και στην αγορά εργασίας αναδεικνύουν την αναγκαιότητα ανάδυσης κατάλληλων ικανοτήτων και δεξιοτήτων του υποψήφιου εργατικού δυναμικού και την υποστήριξή του για το σχεδιασμό της  σταδιοδρομίας του.  Ανταποκρινόμενη στις ανάγκες των καιρών, η Σχολή Επιστημών της Αγωγής του Πανεπιστημίου Frederick αναγγέλλει την έναρξη του νέου μεταπτυχιακού προγράμματος “Συμβουλευτική και Επαγγελματική Καθοδήγηση”. Στους απόφοιτους θα απονέμεται ο τίτλος «Μεταπτυχιακό Δίπλωμα επιπέδου Masterστη Συμβουλευτική και την Επαγγελματική Καθοδήγηση».

Το πρόγραμμα αναπτύσσεται σε τρία ακαδημαϊκά εξάμηνα (90 ECTS), σε βραδινά μαθήματα, ώστε να εξυπηρετεί τους ήδη εργαζόμενους φοιτητές, στο Πανεπιστήμιο Frederick στη Λεμεσό. Οι μεταπτυχιακοί φοιτητές έχουν την ευκαιρία να εξασκήσουν τις νεοαποκτηθείσες γνώσεις και δεξιότητες στα πλαίσια πρακτικής άσκησης στη Συμβουλευτικής και Επαγγελματικής Καθοδήγησης που λαμβάνει χώρα στο τελευταίο εξάμηνο φοίτησης.

Οι καινούριες συνθήκες στην αγορά εργασίας εκτός των άλλων απαιτούν την ανάπτυξη προγραμμάτων Επαγγελματικού Προσανατολισμού και Συμβουλευτικής στο χώρο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και μάλιστα σε μεταπτυχιακό επίπεδο. Η παγκοσμιοποίηση της ανώτατης εκπαίδευσης έχει αναδείξει την ανάγκη από την πλευρά των ακαδημαϊκών μονάδων (τμημάτων, ινστιτούτων κλπ.) να παρουσιάζουν και να εξασφαλίζουν με όρους σύγκρισης και υγιούς ανταγωνιστικότητας, υψηλό επίπεδο ποιότητας και  υψηλά κριτήρια (standards) υλοποίησης σε προγράμματα τόσο σε προπτυχιακά όσο και σε μεταπτυχιακά επίπεδα.  Οι μονάδες αυτές σύμφωνα με τη διεθνή πρακτική καλούνται να αναλάβουν τη διαμόρφωση νέων προγραμμάτων  - στην περίπτωσή μας - σε μεταπτυχιακό επίπεδο.

Το πρόγραμμα αυτό επικεντρώνεται στην παροχή γνώσεων, δεξιοτήτων και τεχνικών γενικότερα για την υλοποίηση συμβουλευτικής παρέμβασης και ειδικότερα για τον Επαγγελματικό Προσανατολισμό και την Επαγγελματική Συμβουλευτική.

Μια σημαντική παράμετρος, που αναδεικνύει τη σπουδαιότητα του προγράμματος, είναι η καταγραφή των επαγγελματικών διεξόδων και των αρμοδιοτήτων και ευθυνών ( ιδιαίτερα στο δημόσιο τομέα) των αποφοίτων του καθόσον είναι συμβατό με τις σχετικές νομοθετικές ρυθμίσεις όλων των ευρωπαϊκών κρατών, πράγμα που το καθιστά επιτυχώς συγκρίσιμο με άλλα ευρωπαϊκά, και όχι, μόνο σχετικά προγράμματα.

 

Οι μελλοντικοί  απόφοιτοι  του συγκεκριμένου προγράμματος θα έχουν δυνατότητες εργοδότησης σε τρεις τομείς: Δημόσιο, Ιδιωτικό   και στον τομέα της τοπικής αυτοδιοίκησης.  Στο δημόσιο τομέα μπορούν να εργαστούν ως λειτουργοί καθοδήγησης και Επαγγελματικού Προσανατολισμού που στελεχώνουν τα Γυμνάσια και τα Λυκεία με εκπαιδευτικούς που θα μπορούν να λειτουργήσουν ως σύμβουλοι των μαθητών/νέων σε τομείς οικογενειακών, κοινωνικών, προσωπικών και επαγγελματικών θεμάτων που τους απασχολούν. Στον ιδιωτικό τομέα ο απόφοιτος θα είναι σε θέση να προσφέρει υπηρεσίες μέσω ιδιωτικού γραφείου τόσο για Επαγγελματική Καθοδήγηση (επιλογή επαγγελματικής κατεύθυνσης) όσο και για τη διεκπεραίωση των αιτήσεων και των διαφόρων άλλων διαδικασιών που απαιτούνται κυρίως για Πανεπιστήμια του εξωτερικού. Ο απόφοιτος του προτεινόμενου προγράμματος έχει την δυνατότητα άμεσης αυτοεργοδότησης ανοίγοντας δικό του γραφείο Επαγγελματικής Συμβουλευτικής και Καθοδήγησης.  Εξάλλου, ο απόφοιτος εργοδοτείται σε κοινοτικούς ή κοινωφελείς Οργανισμούς Συμβουλευτικής και   Παρέμβασης Παιδιών, Εφήβων και Νέων όπως π.χ. ο Οργανισμός Νεολαίας, υπηρεσίες Συμβουλευτικής και καθοδήγησης των  Δήμων, Συμβουλευτικά Κέντρα Απεξάρτησης (όπως π.χ. στην Κύπρο Αγία Σκέπη, Κενθέα, Προμηθέας, Άνωση).

Στο πρόγραμμα διδάσκουν καθηγητές εγνωσμένου κύρους από την Κύπρο και την Ελλάδα οι οποίοι εγγυώνται την ποιότητα των σπουδών λόγω της εμπειρίας τους στη διδασκαλία των γνωστικών αντικειμένων τα οποία προσφέρονται σε αυτό. Εμπλέκονται επίσης επιστημονικοί συνεργάτες από το χώρο του Επαγγελματικού Προσανατολισμού και των Κέντρων Ψυχικής Υγείας.

*Αναπλ. Καθηγήτρια Ψυχολογίας Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης

Πανεπιστήμιο Frederick

 

 




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










190