Πανεπιστήμιο Frederick: Πτυχίο Νομικής (α) Κυπριακό Δίκαιο (β) Ελληνικό Δίκαιο «Νομική με Αξιώσεις»


«Έχω μελετήσει το πρόγραμμα του Τμήματος Νομικής του Πανεπιστημίου FREDERICK στην Κύπρο, του οποίου υπήρξα γενικός συντονιστής κατά την εκπόνησή του. Είναι ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα με δύο κατευθύνσεις: Κυπριακού Δικαίου, με επικεφαλής τον Αναπληρωτή Καθηγητή Δρα Χρίστο Κληρίδη και Ελληνικού Δικαίου, με επικεφαλής την Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Δρα Ηλιάνα Νικολάου. Πρόκειται για ένα ποιοτικό πρόγραμμα, με δυνατούς στόχους και στρατηγική επίτευξής τους, που ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις των σύγχρονων Νομικών Σχολών.»

Ιωάννης Καράκωστας, Ομότιμος Καθηγητής Νομικής Σχολής Αθηνών

 

ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΟΥ ΚΛΗΡΙΔΗ  ΚΑΙ ΗΛΙΑΝΑΣ ΝΚΟΛΑΟΥ*

Το Πανεπιστήμιο  FREDERICK, έχοντας ήδη μια πολυετή και αναγνωρισμένη παρουσία στην Κυπριακή εκπαίδευση, ανώτερη και ανώτατη και αξιοποιώντας τις συσσωρευμένες εμπειρίες του και την αναγκαιότητα για δυναμική εξέλιξη, προχώρησε στην ίδρυση Τμήματος Νομικής.

Στελεχωμένο με αξιόλογο ακαδημαϊκό προσωπικό και με στόχο αδιαπραγμάτευτο να προσφέρει στους φοιτητές νομική παιδεία υψηλών προδιαγραφών, το προσφερόμενο προπτυχιακό πρόγραμμα του Τμήματος Νομικής του Πανεπιστημίου FREDERICK έχει λάβει τα ευμενή σχόλια και φυσικά την έγκριση τόσο της Επιτροπής Αξιολόγησης Ιδιωτικών Πανεπιστημίων (Ε.Α.Ι.Π.) στην Κύπρο όσο και του Ελληνικού Διεπιστημονικού Οργανισμού Αναγνώρισης Τίτλων Ακαδημαϊκών και Πληροφόρησης (ΔΟΑΤΑΠ).

Από άποψης δομής, το πρόγραμμα ενσωματώνει δύο κατευθύνσεις, κατεύθυνση Κυπριακού Δικαίου και κατεύθυνση Ελληνικού Δικαίου. Κάθε φοιτητής, με την εγγραφή του στο πρόγραμμα, υποχρεωτικά θα πρέπει να επιλέξει μία κατεύθυνση. Η διδασκαλία των μαθημάτων και στις δυο κατευθύνσεις είναι στην Ελληνική γλώσσα και η διάρκεια φοίτησης είναι τετραετής. Τα μαθήματα και στις δύο κατευθύνσεις Δικαίου διακρίνονται σε υποχρεωτικά μαθήματα, νομικά μαθήματα επιλογής και μαθήματα επιλογής, ενώ στο τελευταίο έτος φοίτησής του, κάθε φοιτητής υποχρεωτικά πρέπει να εκπονήσει διπλωματική εργασία.

Ως ελάχιστο απαιτούμενο εισδοχής προβλέπεται βαθμός απολυτηρίου 16/20, καθώς και πιστοποιητικό καλής γνώσης της αγγλικής γλώσσας, όπως  GCE, TOEFL (70+), ή IELTS (6+). Φοιτητές οι οποίοι εκδηλώνουν ενδιαφέρον για να εισαχθούν στο Τμήμα και δεν έχουν τον ελάχιστο απαιτούμενο βαθμό εισδοχής θα πρέπει να περάσουν από διαδικασία προσωπικής συνέντευξης, προκειμένου να τους δοθεί η δυνατότητα να εισαχθούν στο Τμήμα εφόσον κριθεί ότι μπορούν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις του προγράμματος.

Η ιδιαιτερότητα και συνάμα η ποιότητα του προγράμματος Νομικής του Πανεπιστημίου FREDERICK στηρίζεται και διασφαλίζεται μέσα από τους εξής τρεις άξονες παροχής υψηλών αξιώσεων ακαδημαϊκής νομικής παιδείας:

  1. Έμφαση στην έρευνα και στην κριτική σκέψη. Το πρόγραμμα Νομικής του Πανεπιστημίου FREDERICK είναι το μοναδικό πρόγραμμα Νομικής στην Κύπρο το οποίο προσφέρει ως υποχρεωτικό μάθημα την εκπόνηση διπλωματικής εργασίας. Στο τελευταίο έτος φοίτησης του, κάθε φοιτητής, υπό την επίβλεψη ενός μόνιμου μέλους του διδακτικού προσωπικού του Τμήματος, υποχρεούται να εκπονήσει διπλωματική εργασία συνδυάζοντας και αξιοποιώντας τις γνώσεις, το ταλέντο και την διάθεση για κριτική προσέγγιση του δικαίου. Ως προϊόν ερευνητικής και κριτικής δραστηριότητας, η εκπόνηση διπλωματικής εργασίας σε προπτυχιακό επίπεδο καταδεικνύει τις δυνατότητες αλλά και δεξιότητες ενός αποφοίτου νομικής να ανταποκριθεί με επιτυχία μετέπειτα, εάν το επιθυμεί, σε μεταπτυχιακά προγράμματα νομικής.
  1. Έμφαση στην γνώση και διδασκαλία ποικίλων νομικών μαθημάτων. Το πρόγραμμα Νομικής του Πανεπιστημίου FREDERICK είναι το μοναδικό πρόγραμμα Νομικής στην Κύπρο το οποίο από τα 41 συνολικά μαθήματα στα οποία καλείται να επιτύχει ένας φοιτητής κατά τη διάρκεια των σπουδών του, τα 39 είναι αμιγώς νομικά μαθήματα. Επιδίωξη αυτής της προσέγγισης είναι να καταστήσει τους αποφοίτους του Τμήματος γνώστες και εφαρμοστές μίας πλειάδας παραδοσιακών και σύγχρονων νομικών αντικειμένων, έτσι ώστε με τη σειρά τους να διεκδικήσουν με περισσότερες αξιώσεις ευκαιρίες εργοδότησης σε διάφορα νομικά επαγγέλματα.
  1. Έμφαση στην δημιουργία ενός ισορροπημένου, αλληλο-υποστηρικτικού περιβάλλοντος μάθησης. Το πρόγραμμα Νομικής του Πανεπιστημίου FREDERICK είναι το μοναδικό πρόγραμμα Νομικής στην Κύπρο το οποίο καθορίζει κριτήρια εισδοχής. Δικαίωμα εγγραφής στο πρόγραμμα έχουν μόνο υποψήφιοι με βαθμό απολυτηρίου τουλάχιστον 16/20. Επιδίωξη του Τμήματος μέσω του καθορισμού αυτού του κριτηρίου εισδοχής είναι η ελαχιστοποίηση του φαινομένου των «πολλών ταχυτήτων» ομάδων φοιτητών. Με δεδομένο τις παραδοσιακά ιδιαίτερα αυξημένες απαιτήσεις ενός προγράμματος νομικής, το Τμήμα Νομικής του Πανεπιστημίου FREDERICK προσβλέπει στην καθιέρωση ενός ισορροπημένου για όλους τους φοιτητές πλαισίου διδασκαλίας και μάθησης, το οποίο να συνιστά εχέγγυο συνεχούς αναβάθμισης γνώσεων και βελτίωσης δεξιοτήτων τόσο σε ατομικό όσο και σε ομαδικό επίπεδο.

*Χρίστος Κληρίδης είναι  Αν. Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Frederick

*Ηλιάνα Νικολάου είναι Αν. Καθηγήτρια, στο Πανεπιστήμιο Frederick

  1.  



Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










203