Παρουσίαση της ποιητικής Συλλογής του Μελέτη Αποστολίδη στο Παν. Κύπρου


Εκδήλωση για την παρουσίαση της ποιητικής συλλογής του Μελέτη Αποστολίδη «Θέμα Αρτιμέλειας» (Εκδόσεις Φαρφουλάς), διοργανώνει το Πανεπιστήμιο Κύπρου. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα, 20 Ιανουαρίου 2014 στην Αίθουσα Τελετών του Πανεπιστημίου (Καλλιπόλεως 75),, στις 7:00 μ.μ. 

Τη συλλογή παρουσιάζουν οι ποιητές Βάκης Λοϊζίδης και Μιχάλης Πιερής. Χαιρετισμούς θα απευθύνουν ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου, Κωνσταντίνος Χριστοφίδης και ο Κοσμήτορας της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών, Καθηγητής Νιαζί Κιζίλγιουρεκ. Ο ποιητής θα αναγνώσει ποιήματά του. Ο γνωστός αρχιτέκτονας και ζωγράφος, στην πρώτη του ποιητική συλλογή, καταγράφει τα θραύσματα μισού αιώνα βαθιά χαραγμένων προσωπικών βιωμάτων, ενώ συγχρόνως ανιχνεύει το συλλογικό υποσυνείδητο της νεώτερης κυπριακής ιστορίας, παραμερίζοντας τη «μεγάλη» αφήγηση και εστιάζοντας στον βίο των απλών ανθρώπων από το 1964 μέχρι σήμερα.

Η μινιμαλιστική γραφή του Μ. Αποστολίδη μετουσιώνει μέσα από τη διαυγή εικονοποιία της και την εμπειρία του αντίπαλου δέους το προσωπικό αίτημα για διαφύλαξη των ατομικών δικαιωμάτων και ελευθεριών όλων των βίαια ξεριζωμένων ανθρώπων, σε οικουμενικό.  Κατ' ουσίαν, ο ποιητής καταθέτει τον δικό του τρόπο διαχείρισης της οικείας οδύνης, δένοντας γερά το νήμα εξόδου από τον προσωπικό του λαβύρινθο στην ανθρώπινη επαφή και επικοινωνία. Η αμφισημία της έκφρασης κορυφώνεται στην τραυματισμένη, ταλαιπωρημένη όψη της μνήμης, που διαπερνά όλα τα εμπόδια και σύνορα, όλες τις διενέξεις, επιλέγοντας την καταφατική προοπτική της ζωής.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










118