Πέντε ποιητές συνάντησαν τρεις μουσικούς


Στη Μουσικοποιητική βραδιά που οργάνωσε η Εστία Ελλάδος Κύπρου

Η Εστία Ελλάδος Κύπρου, του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού, συνεπής στους διακηρυγμένους στόχους της για προαγωγή, ενίσχυση και υποστήριξη του ελληνικού μας πολιτισμού και της ελληνικής γλώσσας, οργάνωσε την περ. Πέμπτη στον προαύλιο χώρο της μια μοναδική μουσικοποιητική πανδαισία. Επρόκειτο για ένα ωραίο ποιητικό και μουσικό συναπάντημα, στο οποίο πέντε γνωστοί ποιητές μας συναντήθηκαν με τρεις καταξιωμένους μουσικούς. Ενώπιον δεκάδων φίλων της ποίησης και της μουσικής, οι πέντε ποιητές κατάθεσαν την ψυχή τους όσον αφορά την Κερύνεια μας, την Αμμόχωστό μας και τα κατεχόμενα εδάφη μας.

Ο τίτλος της μουσικοποιητικής βραδιάς ήταν: «Κερύνεια, Αμμόχωστος, κατεχόμενα» και διοργανώθηκε όχι μόνο με αφορμή τις μαύρες μέρες του πραξικοπήματος και της τουρκικής εισβολής αλλά και στο πλαίσιο των πολλαπλών δραστηριοτήτων της Εστίας Ελλάδος Κύπρου να προαγάγει τον ελληνικό πολιτισμό ως την αιχμή του δόρατος του αγώνα του κυπριακού Ελληνισμού για εθνική, πολιτισμική, ιστορική και βιολογική επιβίωση.

Οι πέντε ποιητές ήταν: Αλεξάνδρα Γαλανού, Αθηνά Τέμβριου, Ευρυδίκη Περικλέους-Παπαδοπούλου, Κλεοπάτρα Μακρίδου και ο Νίκος Ορφανίδης. Κάθε ποιητής διάβασε από δύο ποιήματά του που αναφέρονταν είτε στις πόλεις μας, Κερύνεια και Αμμόχωστο, είτε γενικά στα κατεχόμενα από την Τουρκία εδάφη μας. Με τη δύναμη του στίχου τους και με την επένδυση των αισθημάτων τους, οι πέντε ποιητές μας ύμνησαν τις κατεχόμενες πόλεις μας, αναφέρθηκαν στους καημούς και στα δεινά της Κύπρου μας και έστειλαν το μήνυμα της αντίστασης και του αγώνα στην επέλαση της βαρβαρότητας.

Η δομή του προγράμματος ήταν η εξής: Η παρουσιάστρια, Μαρία Γιαλλουρίδου, με ικανότητα και ενάργεια και με μεστές αναφορές έκανε τη γέφυρα μεταξύ του ποιήματος, που διάβαζε κάθε φορά ένας ποιητής, και του τραγουδιού που εκτελούσαν στη συνέχεια ο μοναδικός μουσικός και κιθαρίστας, Θέμης Θεμιστοκλέους, του πασίγνωστου συγκροτήματος «Ισαδόρας» και η εξαιρετική Αύρα Σιάτη, σοπράνο, με τη συνοδεία μπουζουκιού, που έπαιζε ο Νίκος Αδάμου. Η εναλλαγή ποιήματος και τραγουδιού συγκίνησαν όσους παρέστησαν στη βραδιά και καταχειροκρότησαν τους ποιητές και τους μουσικούς.

Ο Θέμης Θεμιστοκλέους και η Αύρα Σιάτη, καταξιωμένοι και πασίγνωστοι μουσικοί, στηρίχτηκαν κατά κύριο λόγο σε μουσική των Ελλήνων συνθετών Μάνου Χατζηδάκι και Μίκη Θεοδωράκη και άλλων συνθετών. Η εθνική φόρτιση, η συναισθηματική μετάβαση, η ποιητική ανάταση και η μουσική έξαρση ήταν τα κύρια χαρακτηριστικά της μουσικοποιητικής βραδιάς, που συνεπήρε όσους πολλούς τίμησαν με την παρουσία τους ένα γεγονός που όλοι, στο τέλος, ζήτησαν την επανάληψή του. Μεταξύ άλλων παρέστησαν εκπρόσωπος της πρεσβείας της Ελλάδος, βουλευτές, ο δήμαρχος Κυθρέας, εκπρόσωπος του υπουργείου Παιδείας, πρώην πολιτειακοί αξιωματούχοι και πλήθος φίλων της ποίησης και της μουσικής.

Την επιμέλεια της μουσικοποιητικής βραδιάς είχε το μέλος του Δ.Σ. της Εστίας Ελλάδος Κύπρου, Σάββας Ιακωβίδης, με την ενεργό και δραστήρια υποστήριξη της Γραμματέως της Εστίας, Μαρίας Γιαλλουρίδου. Χορηγοί της βραδιάς ήταν η Carlsperg και το Londa Hotel Limassol.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










182