Πήγαινε από εκεί που δεν υπάρχει μονοπάτι και άφησε τα ίχνη σου: τρεις προϋποθέσεις


ΤΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΣΕΝΤΟΝΑ*

«Μην ακολουθείς το μονοπάτι για να πας εκεί όπου μπορεί να σε οδηγήσει. Αντίθετα, πήγαινε από εκεί που δεν υπάρχει μονοπάτι και άφησε τα ίχνη σου».

Η φράση αυτή του Ralph W. Emerson αποδίδει με τον καλύτερο τρόπο αυτό που έχουμε περισσότερο ανάγκη σήμερα: την απαλλαγή από τα δεσμά του κοινωνικού κομφορμισμού και της μαζοποίησης. Τη φυγή από το  “to do list”  με τα πρέπει που η κοινωνική κοινοτυπία μας παρέδωσε.

Κυρίαρχο ζητούμενο είναι ένας άλλος τρόπος σκέψης, μια άλλη στάση ζωής που να δημιουργεί τις προϋποθέσεις για πρόοδο. Εξάλλου, η πρόοδος επέρχεται μόνο όταν ο καθένας από μας επιτελέσει το καθήκον του απέναντί της. Την έλκουν οι μικρές καθημερινές πράξεις ευθύνης που στο σύνολό τους την καθιστούν πραγματικότητα. Πιο κάτω ιχνηλατώ τρεις παραμέτρους που συνθέτουν αυτό τον άλλο τρόπο σκέψης και που πιστεύω πως είναι και η πεμπτουσία κάθε επωφελούς αλλαγής.

Α. Πίστη στις δυνατότητες και στις δυνάμεις μας. Έχουμε πολλές: Ο Παύλος Κοντίδης έγινε ο πρώτος Κύπριος που ανέβηκε στο βάθρο των Ολυμπιακών Αγώνων. Η ερευνήτρια Παναγιώτα Ποϊράζηβραβεύθηκε πρόσφατα από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Έρευνας (ERC Starting Grant) για τη διερεύνηση των τρόπων με τους οποίους ο εγκέφαλος μας δημιουργεί μνήμες. Οι Monsieur Doumani  μαγεύουν το κοινό με το δικό τους ιδιότυπο στίγμα διασκευάζοντας κυπριακά παραδοσιακά τραγούδια. Η ομάδα «Smart@Home» βραβεύθηκε στο Startup Weekend Cyprus για το επιχειρηματικό της πλάνο που αφορά στην έξυπνη και αποδοτική διαχείριση της κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος του οικιακού εξοπλισμού μέσω ενός καινοτόμου εργαλείου. Νέοι Κύπριοι από τον χώρο του αθλητισμού, της επιστήμης, του πολιτισμού, του επιχειρείν που αποκαλύπτουν το εύρος και το βάθος των δυνατοτήτων μας.

Β. Φαντασία και δημιουργικότητα. Πρόσφατα ένας μηχανικός αυτοκινήτων από την Αργεντινή, χρησιμοποιώντας μια γυάλινη κανάτα (στο ρόλο της μήτρας), μια κούκλα (στο ρόλο του βρέφους) και μια υφασμάτινη σακούλα εφηύρε μια νέα πρωτοποριακή συσκευή με σκοπό να διευκολύνει και να καταστήσει ασφαλέστερη τη διαδικασία του τοκετού. Η συσκευή του Αργεντινού μηχανικού εγκρίθηκε από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και σύμφωνα με τους επιστήμονες, η εφεύρεσή του αναμένεται να μειώσει τις καισαρικές τομές και να σώσει πολλά βρέφη, ειδικότερα στις αναπτυσσόμενες χώρες. Αυτό είναι η δημιουργικότητα: η διαδικασία όπου κάτι νέο και πολύτιμο γεννιέται. Ποιος είναι ο γονιμοποιός παράγων; Η φαντασία.

Γ. Θάρρος και η χωρίς φόβο προσήλωση στο στόχο. Ο Νέλσον Μαντέλα υπέδειξε πως «θάρρος δεν είναι η απουσία του φόβου αλλά η νίκη μας επί του φόβου. Ο γενναίος δεν είναι αυτός που δεν φοβάται αλλά αυτός που υπερνικά τον φόβο». Αρχές της δεκαετίας του 1990 η κυρία Joanne K. Rowling, συγγραφέας του Harry Potter, ήταν μια διαζευγμένη μητέρα που ζούσε με το επίδομα πρόνοιας και έπασχε από κλινική κατάθλιψη. Σε ένα ταξίδι με το τρένο από το Μάντσεστερ στο Λονδίνο, συνέλαβε την εικόνα ενός αγοριού με ένα σημάδι στο μέτωπο και ακολούθως την ιδέα ενός ολόκληρου μαγικού κόσμου. Έτσι έγραψε το πρώτο της βιβλίο. Για την έκδοση του απορρίφθηκε οκτώ φορές, μέχρι που τελικά κυκλοφόρησε από τον οίκο Bloomsbury το 1997. Ακολούθησαν έξι ακόμα τόμοι που κατέστησαν το έργο της Rowling σε παγκόσμιο λογοτεχνικό και εισπρακτικό φαινόμενο. Γιατί αναφέρομαι στη Rowling; Γιατί με βοηθά το παράδειγμά της να υποδείξω πως στο ταξίδι προς το στόχο χρειάζεται προσπάθεια, χρειάζεται αφοσίωση στα χαρίσματα και τα ταλέντα μας, χρειάζεται η έκθεσή μας στα σωστά ερεθίσματα.

Αν συνειδητοποιήσουμε τις δυνατότητες μας, όπως ο Παύλος, η Παναγιώτα, οι Monsieur Doumani, οι «smart@home», αν αφήσουμε τη φαντασία μας να ταξιδέψει και να μας «ξεκολλήσει» από την πραγματικότητα, όπως ο Αργεντινός μηχανικός αυτοκινήτων και αν αντικρίσουμε με γενναιότητα και θάρρος τους στόχους, τα ταλέντα και τα όνειρά μας, όπως  η Rowling, τότε ο καλύτερος μας εαυτός μπορεί να γίνει πράξη. Μια καλύτερη πατρίδα μπορεί να γίνει πράξη.

*Πρόεδρος Οργανισμού Νεολαίας Κύπρου




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










172