ΠΟΦΕΝ: Επιφυλάξεις για πτυχία τριετούς διάρκειας, έτοιμη όμως για ανοικτό διάλογο


Η Παγκύπρια Ομοσπονδία Φοιτητικών Ενώσεων, (ΠΟΦΕΝ) με ανακοίνωσή της,  θεωρεί επιτακτική ανάγκη να διασαφηνίσει τα εξής αναφορικά με την δυνατότητα ολοκλήρωσης τετραετών πτυχίων σε λιγότερο χρονικό διάστημα:

    «Τα προγράμματα σπουδών δεν τροποποιούνται. Δεν τίθεται ζήτημα τροποποίησης της προβλεπόμενης διάρκειας σπουδών ή της μέγιστης διάρκειας φοίτησης.

•   Ο διδακτικός φόρτος στα προγράμματα σπουδών παραμένει 240ECTS και κατανέμεται σε τέσσερα χρόνια που είναι και η κανονική διάρκεια φοίτησης.

•   Φοιτητές στα Δημόσια Πανεπιστήμια, όπως το Πανεπιστήμιο Κύπρου μπορούν να συμπληρώσουν τις 240 ECTS μέχρι και τα 6 χρόνια (δηλαδή ν+2) αλλά και πιο γρήγορα από τα 4 έτη.

Η πρόταση προβλέπει στην δυνατότητα ολοκλήρωσης των ήδη καθορισμένων υποχρεώσεων του πτυχίου σε λιγότερο χρόνο. Αυτή η δυνατότητα καθίσταται εφικτή από:

•   Τη δυνατότητα επιλογής κάθε εξάμηνο μέχρι 38 ECTS χωρίς άλλη έγκριση και μέχρι 42 ECTS με την έγκριση από τον πρόεδρο του τμήματος.

•   Την ύπαρξη στην πλειοψηφία των πανεπιστημίων στην Κύπρο θερινού εξαμήνου που επιτρέπει την επιλογή μέχρι 20 ECTS.

•   Αυτό δίνει κατ΄ελάχιστο 96 ECTS ανά έτος, δηλαδή 288 ECTS στα τρία έτη ή 384 ECTS στα τέσσερα έτη. Παράλληλα, με τα 42 ECTS αυτό σημαίνει 312 ECTS ή 416 ECTS αντίστοιχα.

    Ήδη μεγάλος αριθμός φοιτητών αποφοιτά με 300 και πλέον ECTS στα 4 έτη αφού παρακολουθεί και δευτερεύων πτυχίο (minor). Παράλληλα, καθίσταται σαφές πως οι σημερινές συνθήκες και τα υφιστάμενα προγράμματα σπουδών δεν απειλούνται, ούτε τροποποιούνται. Ακόμη δεν απαιτείται καν νομοθετική ρύθμιση αφού αυτό ήδη ισχύει για το Πανεπιστήμιο Κύπρου που αποτέλεσε πρότυπο για την αναγνώριση και αντιστοίχιση των πτυχίων των ιδιωτικών Πανεπιστημίων.

   Η ΠΟΦΕΝ δηλώνει κατηγορηματικά πως διαφωνεί με οποιοδήποτε ενδεχόμενο:

•-Μείωσης της κανονικής διάρκειας φοίτησης αλλά και του ορίου των 6 ετών για ολοκλήρωση των σπουδών.

•-Μείωσης των απαιτούμενων πιστωτικών μονάδων ECTS από 240 σε 180.

•-Σύμπτυξης των προγραμμάτων σπουδών από 4 σε 3 ακαδημαϊκά έτη.

•-Οποιαδήποτε άλλη ρύθμιση που να περιορίζει την ελευθερία επιλογής μαθημάτων πέραν από τις ήδη υφιστάμενες στα δημόσια πανεπιστήμια.

  Παρόλο που τονίζεται επανειλημμένα ότι η πρόταση, δεν αφορά στην μετατροπή των τετραετών πτυχίων σε τριετή, αλλά στην παροχή της δυνατότητας στους πτυχιακούς φοιτητές που θέλουν και μπορούν, να ολοκληρώσουν το πρόγραμμα σπουδών τους στα τρία αντί στα τέσσερα χρόνια, εκφράζουμε τις επιφυλάξεις μας για τον τρόπο σύμπτυξης, την ποιότητα σπουδών και το βαθμό εμπέδωσης της διδακτικής ύλης από τους φοιτητές. Το παράδειγμα άλλων ευρωπαϊκών χωρών ενδεχομένως να μην μπορεί να εφαρμοστεί στην Κύπρο.

Ως ΠΟΦΕΝ, δηλώνουμε έτοιμοι για συζήτηση και ανοικτό διάλογο με όλους τους αρμόδιους φορείς όπως τους εκπροσώπους των Πανεπιστημίων, το ΚΥΣΑΤΣ και φυσικά τις φοιτητικές ενώσεις. Από πλευράς μας, τασσόμαστε εκ πρώτης υπέρ της συζήτησης και όχι της αποδοχής του θέματος, αρκεί, να διασφαλιστεί ότι δεν θα τεθούν υπό αμφισβήτηση τα πτυχία των κυπριακών πανεπιστημίων και δεν θα επηρεαστεί η αξιοπιστία τους.

Παράλληλα τονίζουμε ότι για να εφαρμοστεί ένα τέτοιο μέτρο θα πρέπει πρώτα να γίνουν οι απαραίτητες τροποποιήσεις σε άλλες σχετικές νομοθεσίες, όπως για παράδειγμα στους  νόμους που διέπουν το ΚΥΣΑΤΣ αλλά και άλλους φορείς αναγνώρισης, όπως για παράδειγμα το ΕΤΕΚ,  ώστε να μην αντιμετωπίζουν προβλήματα οι πτυχιούχοι που εξασφάλισαν τον τίτλο τους σε διάστημα μικρότερο των τεσσάρων χρόνων».




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










174