ΠΟΦΕΝ για τη μαύρη επέτειο της εισβολής: Στόχος μας είναι η απελευθέρωση και η επανένωση της Κύπρου


"Η Τουρκική εισβολή της 20ης Ιουλίου 1974 και η κατοχή που δια της βίας των όπλων επέβαλε η Τουρκία σ' ένα μεγάλο τμήμα της πατρίδας ακόμα να αρθούν. 37 χρόνια μετά και η μνήμη μας παραμένει στους νεκρούς, τους αγνοούμενους, τους πρόσφυγες και τους εγκλωβισμένους μας που καρτερούν δικαίωση .

Για την ΠΟΦΕΝ το Κυπριακό Πρόβλημα είναι θέμα εισβολής, κατοχής και εποικισμού. Θέμα ξένων επεμβάσεων και καταπάτησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του συνόλου του κυπριακού λαού. Θέμα παραβίασης της ανεξαρτησίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας. Επιδιώκουμε ειρηνική λύση του Κυπριακού μέσω διαλόγου στα πλαίσια των Ηνωμένων Εθνών, στη βάση των περί Κύπρου ψηφισμάτων και αποφάσεων του ΟΗΕ και των Συμφωνιών Υψηλού Επιπέδου. Η λύση πρέπει να συνάδει με το διεθνές δίκαιο, τις αποφάσεις των διεθνών δικαστηρίων και το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Η λύση του Κυπριακού πρέπει να τερματίζει την κατοχή, να απομακρύνει τα ξένα στρατεύματα και τους εποίκους. Να διασφαλίζει την ανεξαρτησία, την κυριαρχία, την εδαφική ακεραιότητα και την ενότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας, χωρίς επεμβατικά δικαιώματα και χωρίς εγγυήσεις. Να διασφαλίζει πλήρως τα ανθρώπινα και πολιτικά δικαιώματα και την πρακτική εφαρμογή των βασικών ελευθεριών όλων των Κύπριων πολιτών, περιλαμβανομένου του δικαιώματος των προσφύγων για επιστροφή στις περιουσίες τους κάτω από συνθήκες ασφάλειας.

Με την μέχρι στιγμής πορεία των συνομιλιών είναι προφανές ότι δεν μπορεί να είμαστε αισιόδοξοι λόγο της ναρκοθέτησης της προοπτικής των διαπραγματεύσεων από την τουρκική πλευρά. Για αυτούς τους λόγους υποστηρίζουμε πως πρέπει να ενημερωθεί η Διεθνής και Ευρωπαϊκή κοινότητα για τις τουρκικές μεθοδεύσεις. Πρέπει να προειδοποιήσουμε πως αν δεν υπάρξουν αποτελεσματικές παρεμβάσεις και πιέσεις προς την Τουρκία, έτσι ώστε να συμμορφωθεί προς το Διεθνές και Ευρωπαϊκό δίκαιο, η διαδικασία των συνομιλιών θα οδηγηθεί σε αδιέξοδο.

Για την ΠΟΦΕΝ, η συνέχιση του αντικατοχικού αγώνα που διεξάγει ο λαός μας δεν είναι επιλογή αλλά υποχρέωση. Η υπομονή, η επιμονή και η διαρκής εγρήγορση αποτελούν απαραίτητα όπλα σε αυτή την προσπάθεια. Ως κυπριακός ελληνισμός, διεξάγουμε ένα αντικατοχικό αγώνα εθνικής επιβίωσης στα πλαίσια του οποίου πρέπει να αξιοποιήσουμε όλα τα προσφερόμενα πολιτικά μέσα. Σε αυτή την προσπάθεια πρέπει να παραμένουμε προσηλωμένοι στους στόχους μας, στις αρχές και στις αξίες αυτού του αγώνα. Στόχος μας είναι η απελευθέρωση της Κύπρου, στόχος μας είναι η επανένωση της Κύπρου. Στόχος μας είναι η δημιουργία ενός περιβάλλοντος ειρήνης και ασφάλειας, όπου όλοι οι νόμιμοι πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας θα μπορούν να ζουν ελεύθεροι σε ένα κράτος δικαίου. Η λύση του κυπριακού πρέπει να αποκαθιστά τους πληγέντες της εισβολής. Όμως ταυτόχρονα πρέπει να καθιστά τις επόμενες γενιές ισότιμους πολίτες ενός κυρίαρχου κράτους, χωρίς κανένα τουρκικό επεμβατικό δικαίωμα.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










161