ΠΟΦΕΝ: Πρωτόγνωρη ευθυνοφοβία των κυβερνώντων στο θέμα της ανεργίας και έλλειψη βούλησης για δραστικές αλλαγές


«Ως αποτέλεσμα κυρίως της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, η νεολαία σήμερα αντιμετωπίζει ουσιαστικές προκλήσεις, τόσο στο συλλογικό και εθνικό επίπεδο, όσο και στο προσωπικό επίπεδο. Οι ισοπεδωτικές προσεγγίσεις λιτότητας που χαρακτήρισαν μέχρι σήμερα τις πρακτικές που ακολουθήθηκαν σε άλλες χώρες, δεν οδήγησαν πουθενά αλλού παρά στην εμβάθυνση της κρίσης. Οι πολιτικές αυστηρής λιτότητας που εφαρμόζονται σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για αντιμετώπιση της κρίσης, όχι απλά αποδεικνύονται ανίκανες να επιλύσουν τα προβλήματα, αλλά τα επιτείνουν.

Είναι σίγουρο το γεγονός ότι ως νέοι επιστήμονες, μετά την αποφοίτησή μας από το Πανεπιστήμιο, αναγκαζόμαστε πλέον να εισέλθουμε στην αγορά εργασίας με επαχθείς όρους εργοδότησης, με συχνή ενασχόληση σε τομείς άσχετους με το αντικείμενο σπουδών μας ή και πολλές φορές οδηγούμαστε σε λύσεις υποαπασχόλησης. Ταυτόχρονα, δεν είναι αμελητέο γεγονός ότι ο δείκτης ανεργίας καλπάζει ανοδικά δημιουργώντας ολοένα και περισσότερες κοινωνικές αντιξοότητες σχετικά με το θέμα της επαγγελματικής αποκατάστασης.

Το κυριότερο πρόβλημα που απασχολεί τους νέους σήμερα είναι το ερώτημα: «Που να βρω δουλεία;», η απαισιοδοξία που διακατέχει τους νέους που βγαίνουν στην αγορά προς αναζήτηση εργασίας δυστυχώς δεν είναι αβάσιμη. Αποτελεί δυσάρεστο γεγονός ότι ένας στους τέσσερις νέους που αναζητά εργασία δεν βρίσκει, και βλέπει τα όνειρα του να στοιβάζονται στα ράφια μαζί με αυτά των χιλιάδων άλλων που αναζητούν εργασία. Δυστυχώς εκείνο που παρατηρούμε καθημερινά από τους κυβερνώντες είναι μια πρωτόγνωρη ευθυνοφοβία και μια ακόμη πιο τρομακτική έλλειψη βούλησης για ανάληψη μέτρων και δραστικών αλλαγών.

Για την Π.Ο.ΦΕΝ είναι πρώτιστος στόχος η καταπολέμηση της ανεργίας, ζητούμε επιτακτικά από τους αρμοδίους να αναλάβουν επιτέλους τις ευθύνες τους και να βρουν το θάρρος να πάρουν δραστικά μέτρα μακριά από ιδεολογικές αγκυλώσεις και μικροκομματικές σκοπιμότητες. Η καταπολέμηση της ανεργίας περνά μέσα από την ανάπτυξη και από την ενθάρρυνση των επενδύσεων. Η λύση στο πρόβλημα είναι ξεκάθαρη, είναι το άνοιγμα νέων θέσεων εργασίας.

Η Π.Ο.ΦΕΝ αρνείται να μπει στη λογική του στρουθοκαμηλισμού και δεσμεύεται να κοιτάξει κατάματα το πρόβλημα, να προτείνει ουσιαστικές λύσεις έχοντας σαν πρώτιστο μέλημα το συμφέρων των σημερινών φοιτητών, των αυριανών εργαζομένων».
Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.Newsletter

43