Πόσα κονδύλια του ΤΕΠΑΚ αποδεσμεύτηκαν και ποια έμειναν σταυρωμένα. Το σημείωμα της Πρυτάνεως


Το Paideia-Newς παραθέτει το σημείωμα που κατέθεσε  στην Επιτροπή Παιδείας της Βουλής η Πρύτανης του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου, Ελπίδα Κεραυνού κατά τη σημερινή συζήτηση του προϋπολογισμού του ΤΕΠΑΚ για αποδέσμευση κονδυλίων. Στην παρένθεση που ακολουθεί του κάθε άρθρου, σημειώνουμε  το αποτέλεσμα της σημερινής συζήτησης.

ΘΕΜΑ: Αποδέσμευση κονδυλίων του Προϋπολογισμού του ΤΕΠΑΚ για το 2013

Με την επιστολή αυτή ζητούμε την αποδέσμευση των κονδυλίων του Προϋπολογισμού του Πανεπιστημίου για το 2013, αφού λάβετε υπόψη τις ακόλουθες εξηγήσεις:

Άρθρο 202 -Έξοδα Κινήσεως  - €280.000 (αποδεσμεύτηκε)

Η πρόνοια αυτή καλύπτει οδοιπορικά έξοδα του Ακαδημαϊκού, Διοικητικού και άλλου Προσωπικού. Το ύψος των επιδομάτων οδοιπορικών παραχωρούνται σύμφωνα με σχετική εγκύκλιο του Υπουργείου Οικονομικών.

Σημειώνεται ότι το μεγαλύτερο μέρος του κονδυλίου αυτού καλύπτει επίδομα οδοιπορικών για το Εντεταγμένο Προσωπικό που έχει αναλάβει καθήκοντα στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου και έχει έδρα τη Λεμεσό με βάση_ τη Συμφωνία Ένταξης (επισυνάπτεται ως Παράρτημα). Τα επιδόματα θα καταβληθούν μειωμένα κατά 15% για το 2013, σύμφωνα με εγκύκλιο του Υπουργείου Οικονομικών ημ. 7.1.2013 και Αρ φακ Υ.0.10.04.001.

Μέχρι και τις 15.7.2013 έχει δαπανηθεί το ποσόν των €147.547, κυρίως για το επίδομα οδοιπορικών του Ενταγμένου Προσωπικού για την περίοδο από Ιανουάριο μέχρι Ιούνιο 2013.

Το υπόλοιπο ποσό προορίζεται να καλύψει κυρίως το επίδομα οδοιπορικών για το Ενταγμένο Προσωπικό για τους μήνες Σεπτέμβρη μέχρι Δεκέμβρη 2013 (σημ.: δεν καταβάλλεται το επίδομα αυτό τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο.

Άρθρο 203 - Μεταφορικά - €50.000 (αποδεσμεύτηκε)

Η πρόνοια αυτή καλύπτει έξοδα μεταφοράς φοιτητών, προσωπικού, υλικών και αγαθών μεταξύ των διαφόρων κτηριακών εγκαταστάσεων του Πανεπιστημίου, καθώς και άλλων χώρων για σκοπούς λειτουργίας του Πανεπιστημίου. Καλύπτει επίσης τα μεταφορικά έξοδα για εκπαιδευτικές εκδρομές των φοιτητών με βάση το Αναλυτικό Πρόγραμμα Σπουδών. 

Μέχρι και τις 15.7.2013 έχει δαπανηθεί το ποσόν των €4.095, ενώ εκκρεμεί η πληρωμή εταιρειών λεωφορείων για υπηρεσίες που έχουν ήδη προσφέρει.

Άρθρο 216 - Ενοίκια - €4.200.000 (αποδεσμεύτηκε το 75%)

Η πρόνοια προορίζεται να καλύψει την ενοικίαση κτηρίων ή άλλων χώρων για τη στέγαση των λειτουργιών του Πανεπιστημίου (Ακαδημαϊκά Τμήματα, Διοικητικές Υπηρεσίες, Αίθουσες Διδασκαλίας, Εργαστήρια, Χώροι Εστίασης φοιτητών, Αθλητικές Εγκαταστάσεις, Χώροι Στάθμευσης). Μέχρι και τις 15.7.2013 έχουν πληρωθεί για συμβόλαια ενοικιαζόμενων κτιρίων €2.243.067. Η μη καταβολή των ενοικίων που απορρέουν από τα συμβόλαια δημιουργεί κίνδυνο αγωγών σε βάρος του Πανεπιστημίου. Όπως σας έχουμε ήδη ενημερώσει αναλυτικά, με ενέργειες του Συμβουλίου έχει επιτευχθεί με τη συναίνεση των ιδιοκτητών σημαντική μείωση στα ενοίκια. Επιπρόσθετα, το Συμβούλιο αποφάσισε την αποδέσμευση αριθμού κτηρίων, των οποίων τα συμβόλαια λήγουν εντός του 2013/2014. Τέλος πρόθεση του Συμβουλίου είναι να επαναληφθεί η προσπάθεια για περαιτέρω μειώσεις στα ενοίκια των κτηρίων που θα συνεχίσουν να αξιοποιούνται από το Πανεπιστήμιο.

Άρθρο 217 - Δημοσιεύσεις, Δημοσιότητα, Διαφημίσεις και Προβολή- €56.000 (αποδεσμεύτηκε)

Η πρόνοια αυτή προορίζεται να καλύψει δαπάνες που αφορούν προκηρύξεις, δημοσιεύσεις, διαφημίσεις και ανακοινώσεις σε ηλεκτρονικά και έντυπα μέσα επικοινωνίας και ενημέρωσης, κοινωνικά δίκτυα, ιστοσελίδες και εξωτερικούς χώρους καθώς και έξοδα παρακολούθησης του τύπου.

Αφορά επίσης έξοδα εκστρατειών προβολής και προώθησης των προγραμμάτων σπουδών του Πανεπιστημίου, κυρίως σε σχολεία, εκπαιδευτικές εκθέσεις και εξειδικευμένες δημόσιες παρουσιάσεις (πχ διαφωτιστικό υλικό, αναμνηστικά, παραγωγές και ανανεώσεις πολυμέσων) και γενικότερα έξοδα για την προαγωγή της δημόσιας εικόνας του Πανεπιστημίου.

Συνοψίζοντας, το κονδύλι αυτό, που είναι σημαντικά μειωμένο, στηρίζει μια ελάχιστη επικοινωνία που πρέπει να έχει το Πανεπιστήμιο με την κοινωνία, και μέχρι και τις 15.7.2013 έχει δαπανηθεί το ποσό των €23.218.

Άρθρο 227- Αγορά Υπηρεσιών- €50.000 (αποδεσμεύτηκε)

Η πρόνοια αυτή να προορίζεται καλύψει δαπάνες που αφορούν αποζημιώσεις αγοράς υπηρεσιών και εργασιών από τρίτους. Ειδικότερα, καλύπτει την αγορά υπηρεσιών δύο Νοσηλευτών που καλύπτουν το Κέντρο Πρώτων Βοηθειών στις κεντρικές εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου καθημερινά από τις 8π.μ. μέχρι τις 8μ.μ. καθώς και την αγορά υπηρεσιών οδηγού για το υπηρεσιακό επιβατικό όχημα του Πανεπιστημίου που ανέκαθεν εξυπηρετούσε τους επικεφαλής του Πανεπιστημίου, καθώς και άλλους αξιωματούχους, όπως και επικεφαλής άλλων πανεπιστημίων που επισκέπτονται το Πανεπιστήμιο. Συνολικά, μέχρι και τις 15.7.2013 έχει δαπανηθεί το ποσό των €32.000.  

Άρθρο 342- Νομικά Έξοδα -50.000 (αποδεσμεύτηκε)

Το άρθρο αυτό προορίζεται να καλύψει τα νομικά έξοδα ανάθεσης νομικών γνωματεύσεων ή μίσθωσης υπηρεσιών δικηγόρων του ιδιωτικού τομέα και τυχόν καταβολή δικαστικών εξόδων που επιβάλλονται με οφειλέτη το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου που αφορούν είτε θέματα προσωπικού είτε θέματα δημοσίων συμβάσεων είτε άλλα θέματα.

Το Πανεπιστήμιο έχει πολλές νομικές υποθέσεις, που καλύπτουν ένα τεράστιο εύρος θεμάτων. Η μία και μοναδική εσωτερική Νομική Σύμβουλος δεν προλαβαίνει να χειριστεί το σύνολο των υποθέσεων και είναι απολύτως αναγκαία η αγορά εξωτερικών υπηρεσιών. Μέχρι και τις 15.7.2013 έχει δαπανηθεί το ποσό των €45.095.

Άρθρο 502 - Δαπάνες από Εισφορές, Δωρεές, Κληροδοτήματα. Έσοδα κ.α. - €1.000.000 (αποδεσμεύτηκαν τα 9 δωδέκατα)

Η πρόνοια αυτή αφορά δαπάνες από Εισφορές, Δωρεές, Κληροδοτήματα, Έσοδα Παροχής Συμβουλευτικών Υπηρεσιών και άλλα έσοδα, τα οποία όταν παραχωρούνται στο Πανεπιστήμιο, ο χρηματοδότης ορίζει εκ των προτέρων τη φύση και το είδος των δαπανών που θα διενεργηθούν από αυτά.

Μέχρι και τις 15.7.2013 έχει δαπανηθεί το ποσόν των €183.034. Οι δαπάνες αυτές αφορούν κυρίως:

•             Δαπάνες/έξοδα για παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών. Αφορά υπηρεσίες που παρέχονται σε οργανισμούς έναντι αμοιβής, η οποία καλύπτει τα έξοδα παροχής συν ένα ποσοστό "Διαχειριστικής χρέωσης" που μένει στο Πανεπιστήμιο.

•             Έξοδα συνεδρίων. Καλύπτονται από τα έσοδα των συνεδρίων.

•             Πληρωμή εκπαιδευτών για τους Φοιτητικούς Ομίλους Αθλημάτων (ΦΟΑ). Τα χρήματα προέρχονται από χορηγία του ΚΟΑ που δίνεται για τον σκοπό αυτό.

•             Πληρωμή για χώρο στάθμευσης. Τα χρήματα αποκόπτονται από το προσωπικό του Πανεπιστημίου.

Κατόπιν υποδείξεως της Ελεγκτικής Υπηρεσίες, στο άρθρο αυτό καταχωρούνται δαπάνες από έσοδα των οποίων ο χρηματοδότης καθορίζει το σκοπό και άρα το Πανεπιστήμιο δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει τις πιστώσεις αυτές για οποιοδήποτε άλλο σκοπό. Δαπάνες διενεργούνται μόνο όταν το Πανεπιστήμιο λάβει τις σχετικές πιστώσεις. Το Πανεπιστήμιο εκτιμά ότι παρόμοιας φύσεως δαπάνες για το 2013 αναμένεται να ανέλθουν μέχρι του ποσού του €1.000.000 και για το λόγο αυτό έχει περιλάβει το ποσό αυτό τόσο στον Πίνακα εσόδων όσο και στο Δελτίο δαπανών.

Με βάση τις πιο πάνω διευκρινίσεις αναφορικά με την αξιοποίηση των πιο πάνω άρθρων του προϋπολογισμού του Πανεπιστημίου, προσβλέπουμε στη θετική σας ανταπόκριση και είμαστε στη διάθεσή σας για οποιεσδήποτε περαιτέρω διευκρινήσεις ή πληροφορίες.

Με εκτίμηση

Καθηγήτρια Ελπίδα Κεραυνού-Παπαηλιού Πρύτανης




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










149