Πρόεδρος Αναστασιάδης: Θα ξαναζωντανέψουμε το Γυμνάσιο Πεδουλά


Δεν θα πάει χαμένο το κτήριο του Γυμνασίου Πεδουλά και ήδη έχουν δοθεί  εντολές προς το νέο Γραφείο της Γενικής Διεύθυνσης Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων, Συντονισμού και Ανάπτυξης, ώστε να διερευνηθούν προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ενωσης που μπορούν να το μετατρέψουν ξανά σε πνεύμονα της περιοχής, σε ένα κέντρο επιστημονικής έρευνας έτσι ώστε να δώσουμε ξανά ζωή και σημασία σε αυτό, δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.

Αυτό "το χρωστάμε στους μεγάλους ευεργέτες, στους μεγάλους εμπνευστές, στους δημιουργούς της Σχολής, στον Λουκά Χατζηιωάννου, στον Ανδρέα Έλληνα και τόσους άλλους", ανέφερε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης σε χαιρετισμό του σε εκδήλωση για τα 100χρονα του Γυμνασίου Πεδουλά.

Διαβεβαίωσε  ότι  η Πολιτεία δεν παραγνωρίζει "και δεν θα πρέπει να παραγνωρίζει τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε ως αποτέλεσμα της οικονομικής κρίσης. Υπάρχουν ευρωπαϊκά προγράμματα που θα αξιοποιήσουμε για να ξαναζωντανέψουμε αυτή τη Σχολή. Να την κάνουμε κέντρο πνευματικής δημιουργίας, ερευνητικής δημιουργίας, κέντρο προσφοράς για την πατρίδα μας, έτσι ώστε να νιώσουμε όλοι ότι επιτέλους και η περιφέρεια μπορεί να προσφέρει πολύ περισσότερα", ανέφερε.

Είπε πως "πρέπει να υπάρχει το οξυγόνο και αν θέλουμε να διατηρήσουμε τα κέντρα των πόλεων που μολύνονται, δυστυχώς, από όσους ρύπους εκπέμπουν οι σημερινές σύγχρονες δημιουργίες, μπροστά στην πνευματική δημιουργία καμιά μόλυνση δεν επιτρέπεται από τους ρύπους της όποιας βιομηχανικής παρουσίας".

"Θα είμαστε στο πλευρό σας και μέσα στα προγράμματα ενός άλλου σχεδιασμού που πρόκειται να εξαγγελθεί σύντομα", είπε και πρόσθεσε πως "το μοντέλο του Τροόδους, που θα θέλει να αξιοποιήσει όλες τις περιφέρειες και θα είναι ένα από τα μέτρα που θα προωθηθεί σε όλους όσοι ενδιαφέρονται για την επένδυση σε θεματικά πάρκα. Και προσφέρεται η μεγάλη περιοχή του Τροόδους για ανάλογα έργα. Σε αυτά εντάσσουμε την επαναλειτουργία και τη δημιουργική παρουσία του Γυμνασίου του Πεδουλά", ανέφερε.

Ανέφερε ότι διερχόμαστε οικονομική και εθνική κρίση και πως αυτό που χρειάζεται είναι ενότητα και συγκροτημένος προγραμματισμός. "Κάποια στιγμή να συνειδητοποιήσουμε όλοι – και δεν είναι με επιθετική διάθεση που το αναφέρω - πως για να μπορέσουμε να ξαναυπηρετήσουμε την πατρίδα μας χρειάζεται υπεράνω όλων ο πατριωτισμός – που δεν αμφισβητείται για κανένα - χρειάζεται απλούστατα να υποστείλουμε τα κομματικά λάβαρα και να συνενώσουμε δυνάμεις, μέσα από το διάλογο, μέσα από τη δημιουργία να ξαναδώσουμε στους πολίτες αξιοπρέπεια και περηφάνια που θα βασίζεται όχι μόνο στην ευημερία των πολιτών, αλλά στην απελευθέρωση και επανένωση της πατρίδας μας, στην απαλλαγή της από τα κατοχικά στρατεύματα, έτσι ώστε η Κύπρος ως ευρωπαϊκή χώρα να προσφέρει όσα χρωστά στους Ευρωπαίους πολίτες της", ανέφερε.   

Όπως είπε στο χαιρετισμό του ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, το Γυμνάσιο του Πεδουλά ιδρύθηκε το Γενάρη του 1913, όταν ο αείμνηστος καθηγητής Λεωνίδας Σταυρίδης, έφυγε από τη Σχολή Μιτσή και ήλθε για να δημιουργήσει ένα ανώτερο σχολείο εδώ. Βρήκε συνεργάτες τους προύχοντες του χωριού, οι οποίοι δράττονται της ευκαιρίας και του παραχωρούν στέγη. Έτσι δημιουργήθηκε η πρακτική Σχολή Μαραθάσας. Στην αρχή λειτούργησε σε παραχωρηθέν σπίτι με 11 μαθητές από το Μουτουλλά και Πεδουλά.

Το 1921-22 ο Σοφοκλής Δρυόπουλος δωρίζει το χώρο, όπου χτίζεται το σχολείο, με βοήθεια της Μητρόπολης Κερύνειας, της εκκλησίας Πεδουλά, με δωρεές και εθελοντική εργασία Πεδουλιωτών και ονομάζεται Πρακτική Σχολή Πεδουλά. Από τότε ξεκινά η ραγδαία ανάπτυξη του σχολείου. 

Το 1939-‘40 γίνεται πεντατάξια Σχολή.

Όταν το Γραφείο Παιδείας της τότε αποικιοκρατικής κυβέρνησης ζήτησε να επιχορηγεί το σχολείο, να διορίζει τους καθηγητές και να ελέγχει το πρόγραμμα, προς τιμή της η σχολική εφορία αρνήθηκε να υποταχθεί και σήκωσε μόνη τα βάρη της λειτουργίας του σχολείου.

"Είναι αξιοσημείωτο το γεγονός της αντίδρασης των κατοίκων του Πεδουλά, όταν το 1942 το σχολείο καταστράφηκε ολοσχερώς από πυρκαγιά. Οι Πεδουλιώτες με δικά τους χρήματα, με εράνους, με τη βοήθεια της Εκκλησίας και με εθελοντική εργασία, ξανάκτισαν μέσα σε 18 μήνες το σχολείο τους, μεγαλύτερο και σημαντικά βελτιωμένο", είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Το 1953-‘54 το Σχολείο γίνεται εξατάξιο και ονομάζεται Εμπορικό Λύκειο Πεδουλά.

"Κατά τα χρόνια που ακολούθησαν το Γυμνάσιο Πεδουλά συνέχισε ν’ αγωνίζεται και να κρατά ψηλά τα ιδανικά της φυλής και της θρησκείας. Στα χρόνια του απελευθερωτικού αγώνα 1955-‘59 το σχολείο γίνεται φυτώριο αγωνιστών. Πρώτος και καλύτερος ο ήρωας Αριστείδης Χαραλάμπους, ο οποίος στις 11 Μαρτίου, 1956, γίνεται θυσία στο βωμό της ελευθερίας όταν επιχείρησε να επιτεθεί εναντίον αγγλικών αυτοκινήτων. Οι Άγγλοι κατακτητές, ως αντίποινο διώχνουν τους Έλληνες καθηγητές και κλείνουν το σχολείο", ανέφερε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.

 

Είπε πως αυτό, όμως, που προκαλεί το θαυμασμό είναι ότι η κοινότητα αντιστέκεται και λειτουργεί στις αποθήκες του Χάρι Επαμεινώνδα και στο σπίτι του Μαχλουζαρίδη, απ’ όπου συνέχισε την πολύτιμη προσφορά του στην ελληνική παιδεία και τα ιδεώδη της φυλής μας.

Μετά το τέλος του αγώνα και την ανακήρυξη της Κυπριακής Δημοκρατίας μετατρέπεται σε Ελληνικό Γυμνάσιο Πεδουλά. Το σχολείο με αυξημένες ανάγκες αναγείρει νέα πτέρυγα για να ικανοποιήσει το αυξημένο αριθμό μαθητών.

Μετά την τουρκική εισβολή του 1974, πολλοί πρόσφυγες καταφεύγουν στα χωριά της Μαραθάσας και το Γυμνάσιο αναγκάζεται να λειτουργεί πρωί και απόγευμα, για να ανταπεξέλθει στις αυξημένες ανάγκες που δημιουργήθηκαν. Τότε ανεγείρονται και νέες αίθουσες διδασκαλίας. Μέχρι, όμως, το 1992 όταν γίνεται τριτάξιο Γυμνάσιο Πεδουλά και η Σχολή Μιτσή Λύκειο.

Τον Ιούνιο του 2004 το Ελληνικό Γυμνάσιο Πεδουλά τελειώνει τη μεγάλη του προσφορά και κλείνει πλέον τις πύλες του για τους μαθητές.

Το 1992, ο αείμνηστος Λούκας Χατζιηωάννου, μεγάλος ευεργέτης του Πεδουλά, κατέβαλε προσπάθειες για τη δημιουργία πανεπιστημίου στο χώρο του Γυμνασίου, οι οποίες, όμως, δεν καρποφόρησαν, είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

"Μετά από 91 χρόνια ζωής, το 2004, το Γυμνάσιο Πεδουλά κλείνει τις πόρτες του και αντιμετωπίζει το μέλλον με άλλου είδους προσφορά και εδώ είναι το μεγαλείο των πρωταγωνιστών της κοινότητας. Συνεχίζει ως συνεδριακό κέντρο. Λειτουργεί παιδικές κατασκηνώσεις και φιλοξενεί για μεγάλο χρονικό διάστημα την Κρατική Ορχήστρα Κύπρου. Θέλουν να κρατήσει ζωντανό ένα μνημείο προσφέροντας στον πολιτισμό, προσφέροντας γενικότερα στην καλλιέργεια της εθνικής ταυτότητας", ανέφερε.

Ένα τέτοιο οικοδόμημα, ένας φάρος προβολής του Πεδουλά και της περιοχής, ένα κέντρο πολιτισμού, ένα φυτώριο γνώσης και καλλιέργειας ιδανικών στέκει εδώ μπροστά μας και περιμένει να του δώσουμε ξανά την αίγλη που του ανήκει. Να το καταστήσουμε ένα ζωντανό κύτταρο της περιοχής της Μαραθάσας, κατέληξε.

 

 




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










286