Προκήρυξη Υποτροφιών Αγαθοεργού Σωματείου Κληροδοτημάτων Γεωργίου και Μαρίας Τυρίμου


Η Διαχειριστική Επιτροπή του Αγαθοεργού Σωματείου Κληροδοτημάτων Γεωργίου και Μαρίας Τυρίμου δέχεται αιτήσεις για την παραχώρηση τεσσάρων (4) υποτροφιών ύψους 3.000 (τριών χιλιάδων ευρώ) για δημόσια Πανεπιστήμια στο εξωτερικό και 2.000 (δύο χιλιάδων ευρώ) για δημόσια Πανεπιστήμια στην Κύπρο, για το ακαδημαϊκό έτος 2015-2016. Κλάδοι σπουδών μπορούν να είναι οποιοιδήποτε, επαφίεται όμως στη Διαχειριστική Επιτροπή να επιλέξει υποψηφίους για συγκεκριμένους κλάδους σπουδών.

ΟΡΟΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

1. Οι υποψήφιοι πρέπει να είναι Ελληνικής Εθνικότητας, μόνιμοι κάτοικοι Κύπρου, με περιορισμένα οικονομικά μέσα, ηλικίας μέχρι 25 ετών, απόφοιτοι ενός από τα ακόλουθα σχολεία: Παγκύπριο Γυμνάσιο Λευκωσίας, Παγκύπριο Λύκειο Λάρνακας, Λύκειο Αγίου Γεωργίου Λάρνακας, Λύκειο Αρχ. Μακαρίου Γ΄ Λάρνακας, Λύκειο Βεργίνας και έχουν εξασφαλίσει θέση σε δημόσιο Πανεπιστήμιο ή Πολυτεχνείο στην Κύπρο, την Ελλάδα ή άλλη χώρα του εξωτερικού.

2. Οι αιτητές θα πρέπει να έχουν:

2.1 Περιορισμένα οικονομικά μέσα σύμφωνα με τα κριτήρια επιλογής πιο κάτω.

2.2 Διαγωγή κοσμιότατη.

2.3 Γενικό βαθμό απολυτηρίου τουλάχιστον 17 (στην κλίμακα 1-20).

3. Σπουδαστές ή πτυχιούχοι Ανωτέρων ή Ανωτάτων Σχολών δεν μπορούν να είναι υποψήφιοι.

4. Αιτητής, που έτυχε υποτροφίας από άλλο σώμα, δε δικαιούται υποτροφία από το Αγαθοεργόν Σωματείον Κληροδοτημάτων Γεωργίου και Μαρίας Τυρίμου.

5. Για τους άρρενες υποψηφίους, σε περίπτωση επιτυχίας, θα πρέπει να έχουν εκπληρώσει τις στρατιωτικές τους υποχρεώσεις .

ΥΨΟΣ ΥΠΟΤΡΟΦΙΑΣ

Το ετήσιο ποσό της υποτροφίας έχει καθορισθεί στις 3.000 (τριών χιλιάδων ευρώ) για δημόσια Πανεπιστήμια στο εξωτερικό και 2.000 (δύο χιλιάδων ευρώ) για δημόσια Πανεπιστήμια στην Κύπρο και θα δίνεται σε δύο ισόποσες δόσεις, Νοέμβριο και Μάρτιο.

ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΕΠΙΛΟΓΗΣ

1. Οικονομικά: ανώτατο φορολογητέο εισόδημα της οικογένειας 35.000,00 ευρώ (τριάντα πέντε χιλιάδες) ετησίως, εφόσον η οικογένεια έχει μέχρι και δύο παιδιά εξαρτώμενα. Για κάθε επιπρόσθετο παιδί 3.500,00 ευρώ.

2. Επίδοση:

(α) Για σπουδές στην Κύπρο και την Ελλάδα: ο γενικός βαθμός Απολυτηρίου και ο βαθμός επιτυχίας στις Παγκύπριες Εξετάσεις του Υπουργείου Παιδείας για εισαγωγή στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της Ελλάδας (βαθμός πρόσβασης).

(β) Για πτυχιακές σπουδές σε άλλες χώρες: ο γενικός βαθμός Απολυτηρίου και τα αποτελέσματα εξετάσεων για εισαγωγή στο πανεπιστήμιο, όπως G.C.E., T.O.E.F.L., G.M.A.T., S.A.T., κ.ά.

3. Επιτεύγματα: βραβεία, διακρίσεις

4. Ανθρωπιστικοί λόγοι

5. Προφορική συνέντευξη (αν η Διαχειριστική Επιτροπή το κρίνει αναγκαίο).

Σύμφωνα με την επιθυμία του μ. Γεωργίου Δ. Τυρίμου μεταξύ των υποψηφίων υποτρόφων, που πληρούν τους όρους συμμετοχής και τα κριτήρια επιλογής , δίδεται προτεραιότητα στους εξ αίματος συγγενείς του. Σε τέτοια περίπτωση οι αιτητές θα πρέπει να επισυνάψουν πρωτότυπα πιστοποιητικά, που να αποδεικνύουν την εξ αίματος συγγένεια. Απλή βεβαίωση κοινοτάρχη δεν είναι αρκετή.

ΥΠΟΒΟΛΗ ΑΙΤΗΣΗΣ

1. Οι αιτήσεις πρέπει να υποβάλλονται σε ειδικό έντυπο, το οποίο οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να παίρνουν από τη Γραμματεία των σχολείων, των οποίων οι απόφοιτοι μπορούν να είναι υποψήφιοι.

2. Οι αιτήσεις, πλήρως συμπληρωμένες και συνοδευόμενες από όλα τα απαραίτητα έντυπα και πιστοποιητικά, θα πρέπει να κατατεθούν ιδιοχείρως στην υπεύθυνη των υποτροφιών Μαρία Κυριάκου, στη γραμματεία του Παγκυπρίου Γυμνασίου μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου 2015 ή να αποσταλούν με συστημένη επιστολή στη διεύθυνση: Αγαθοεργόν Σωματείον Κληροδοτημάτων Γεωργίου και Μαρίας Τυρίμου, Παγκύπριο Γυμνάσιο, Τ.Θ. 21003, 1500 Λευκωσία.

3. Αιτήσεις, που δεν είναι πλήρως συμπληρωμένες ή δεν συνοδεύονται από όλα τα απαραίτητα πιστοποιητικά ή είναι εκπρόθεσμες, δεν θα γίνονται δεκτές και θα απορρίπτονται.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΑ ΕΝΤΥΠΑ ΚΑΙ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΑ

1. Αίτηση για παραχώρηση υποτροφίας (από τις Γραμματείες των σχολείων).

2. Απολυτήριο Λυκείου (πιστοποιημένο φωτοαντίγραφο).

3. Πιστοποιητικό επιτυχίας στις Παγκύπριες Εξετάσεις του Υπουργείου Παιδείας για εισαγωγή στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της Κύπρου και της Ελλάδας (βαθμός πρόσβασης).

4. Βεβαίωση εξασφάλισης θέσης σε δημόσιο Πανεπιστήμιο ή Πολυτεχνείο της Κύπρου ή της Ελλάδας από την Υπηρεσία Εξετάσεων (Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού), ή βεβαίωση εξασφάλισης θέσης σε πανεπιστήμιο άλλης χώρας του εξωτερικού.

5. Πιστοποιητικό κτηματικής περιουσίας πατέρα από το Επαρχιακό Κτηματολόγιο.

6. Πιστοποιητικό κτηματικής περιουσίας μητέρας από το Επαρχιακό Κτηματολόγιο.

7. Πιστοποιητικό Γεννήσεως.

 

8. Ταυτότητα Κυπριακής Δημοκρατίας (φωτοαντίγραφο).

9. Πιστοποιητικό μονίμου κατοίκου Κύπρου (από το Γραφείο Επάρχου μόνο).

10. Βεβαίωση για το ολικό μικτό ακαθάριστο εισόδημα και των δύο γονέων (χωριστά) για το φορολογικό έτος 2014, από το Τμήμα Εσωτερικών Προσόδων, Γραφείο Φόρου Εισοδήματος.

11. Πιστοποιητικά διαφόρων εξετάσεων ή διακρίσεων (αν υπάρχουν).

Τα πιο πάνω πιστοποιητικά γίνονται δεκτά σε φωτοαντίγραφα. Σε περίπτωση παραχώρησης υποτροφίας, ο/η επιτυχών/ούσα θα πρέπει να παρουσιάσει τα πρωτότυπα για πιστοποίηση των φωτοαντιγράφων.

ΟΡΟΙ ΕΞΕΤΑΣΗΣ ΑΙΤΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗΣ ΥΠΟΤΡΟΦΙΩΝ

1. Η υποτροφία παραχωρείται, μόνο όταν ο υποψήφιος εξασφαλίσει θέση σε πανεπιστήμιο ή πολυτεχνείο και παρουσιάσει τη βεβαίωση εγγραφής στο εκπαιδευτικό ίδρυμα.

2. Εάν η Διαχειριστική Επιτροπή αντιληφθεί, ότι οι δηλώσεις δεν είναι αληθείς, έχει το δικαίωμα να απορρίψει την αίτηση.

3. Η Διαχειριστική Επιτροπή δεν είναι υποχρεωμένη να παραχωρήσει τις υποτροφίες, σε περίπτωση που κρίνει, ότι κανένας από τους αιτητές δεν πληροί τους όρους επιλογής.

4. Εάν κρίνεται σκόπιμο, η Διαχειριστική Επιτροπή μπορεί να συνεργαστεί με άλλες κρατικές υπηρεσίες για την εξασφάλιση πληρέστερης έκθεσης της οικονομικής και οικογενειακής κατάστασης των αιτητών.

5. Το ύψος της υποτροφίας μπορεί να αναπροσαρμόζεται κατά την κρίση της Διαχειριστικής Επιτροπής και ανάλογα με τα εκάστοτε οικονομικά δεδομένα του Ιδρύματος.

6. Ο αριθμός των υποτροφιών καθορίζεται από τη Διαχειριστική Επιτροπή με βάση τις οικονομικές δυνατότητες του Σωματείου.

7. Όλα τα προσωπικά στοιχεία, που θα υποβάλουν οι αιτητές, θα τύχουν εμπιστευτικής μεταχείρισης για τους σκοπούς της παραχώρησης της υποτροφίας.

ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ ΥΠΟΤΡΟΦΙΑΣ

1. Για τους άρρενες υποψηφίους η υποτροφία αρχίζει να ισχύει μετά τη συμπλήρωση των στρατιωτικών τους υποχρεώσεων.

2. Πριν από την έναρξη της υποτροφίας ο υπότροφος υπογράφει Συμβόλαιο, με προσυπογραφή εγγυητή, που μπορεί να είναι ένας εκ των γονέων του υποτρόφου.

3. Η υποτροφία παρέχεται για ένα ακαδημαϊκό έτος και ανανεώνεται από το ένα έτος στο άλλο, μέχρι περατώσεως των σπουδών του υποτρόφου, νοουμένου ότι η πρόοδός του είναι ικανοποιητική και η διαγωγή του κοσμιότατη κατά την κρίση της Επιτροπής.

4. Το ποσόν της υποτροφίας καταβάλλεται σε δύο ισόποσες δόσεις:

Α. Η πρώτη καταβάλλεται το Νοέμβριο, αφού ο υπότροφος καταθέσει προηγουμένως:

(α) βεβαίωση εγγραφής στο Πανεπιστήμιο ή το Πολυτεχνείο,

(β) αναλυτική βαθμολογία του προηγούμενου ακαδημαϊκού έτους (δεν ισχύει για τις πρωτοετείς)

Β. Η δεύτερη δόση καταβάλλεται το Μάρτιο και αφού ο υπότροφος καταθέσει προηγουμένως αναλυτική βαθμολογία του πρώτου εξαμήνου (πιστοποιητικό προόδου).

5. Η συνέχιση της υποτροφίας προϋποθέτει επίσης, ότι ο υπότροφος δε θα μεταφέρει περισσότερα από τρία μαθήματα στο επόμενο ακαδημαϊκό έτος και ότι υποχρεούται να παραμένει στον τόπο που φοιτά και να παρακολουθεί τα μαθήματα.

6. Αν ο υπότροφος διακόψει τις σπουδές του χωρίς σοβαρό λόγο, τότε ο ίδιος και ο εγγυητής του υποχρεώνονται προσωπικώς και αλληλεγγύως να επιστρέψουν στη Διαχειριστική Επιτροπή τα χρήματα, που του έχουν δοθεί μέχρι την ημερομηνία που διέκοψε. Το ίδιο ισχύει και στην περίπτωση, που η Επιτροπή βρεθεί στην ανάγκη να διακόψει την υποτροφία λόγω μη ικανοποιητικής επίδοσης ή/και ανάρμοστης συμπεριφοράς του υποτρόφου.

7. Ο υπότροφος είναι υποχρεωμένος να αποστέλλει κάθε εξάμηνο πιστοποιητικό προόδου από το Πανεπιστήμιό του και στο τέλος των σπουδών του να καταθέσει στην Επιτροπή αντίγραφο του τίτλου που θα αποκτήσει.

8. Για να παραχωρηθεί η τελευταία δόση στους υποτρόφους, θα πρέπει να παρουσιάσουν πτυχίο τους.

9. Η Διαχειριστική Επιτροπή δεν έχει καμιά ευθύνη για την επαγγελματική τακτοποίηση του υποτρόφου μετά το πέρας των σπουδών του.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










316