Προοδευτική Κ.Φ: Ανησυχούμε για τις εξελίξεις στη Ανώτατη Τριτοβάθμια Εκπαίδευση


«Αναφερόμαστε συγκεκριμένα στην Ημερίδα με θέμα: «Πανεπιστήμια και Επιχειρήσεις: Στρατηγική συνεργασία με στόχο την ανάπτυξη», που συνδιοργανώθηκε από τα Γραφεία Διασύνδεσης με τον Επιχειρηματικό κόσμο και από το Υπουργείο Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, στο πλαίσιο του Έργου «Ανάπτυξη και λειτουργία Γραφείων Διασύνδεσης με τον Επιχειρηματικό κόσμο στα Πανεπιστήμια που λειτουργούν στην Κυπριακή Δημοκρατία».

Ως Προοδευτική Κίνηση Φοιτητών, τοποθετηθήκαμε επανειλημμένα για αυτό το ζήτημα, αλλά δε θα σταματήσουμε να το κάνουμε κάθε φορά που βλέπουμε ότι απειλούνται τα δικαιώματα και η αξιοπρέπεια των φοιτητών, καθώς και το δικαίωμά μας στην ολόπλευρη μόρφωση. Παρατηρούμε μία άνευ προηγουμένου επίθεση στα εργασιακά δικαιώματα των φοιτητών, που στο όνομα της «επαγγελματικής κατάρτισης» και της «πρακτικής», εργάζονται χωρίς να πληρώνονται από τους εργοδότες. Την ίδια στιγμή, οι επιχειρήσεις με τους «συνεργάτες» τους εντός των πανεπιστημίων, επιδιώκουν να καθορίζουν το περιεχόμενο σπουδών, με σκοπό να βολεύει τις ανάγκες τους. Γνωρίζουμε πολύ καλά τους νόμους της αγοράς και δεν μπορεί κανείς να αμφισβητήσει το γεγονός ότι οι επιχειρήσεις το μόνο που σκέφτονται, είναι την κερδοφορία τους στις πλάτες των φοιτητών και των εργαζομένων.

Τί πιο εύκολο λοιπόν από τη χρηματοδότηση προγραμμάτων σπουδών, με απώτερο σκοπό την μελλοντική εξεύρεση ευέλικτου και φτηνού εργατικού δυναμικού, που στο όνομα της κρίσης, θα εργάζεται χωρίς ωράρια, χωρίς δικαιώματα, χωρίς ολόπλευρη μόρφωση, για ένα κομμάτι ψωμί;  

Στη δική μας αντίληψη, στόχος των γραφείων διασύνδεσης με τη μορφή και το χαρακτήρα που έχουν, είναι να προωθηθεί μια σειρά από μέτρα που στόχο έχουν την εμπλοκή των επιχειρήσεων και των μεγάλων πολυεθνικών στην εκπαιδευτική διαδικασία των πανεπιστημίων και γενικότερα της ανώτατης τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Απώτερος τους σκοπός αποτελεί βέβαια η μετατροπή της εκπαίδευσης σε ένα ακόμα εργαλείο εξασφάλισης κερδοφορίας για τις επιχειρήσεις.

Η Προοδευτική Κ.Φ δηλώνει για άλλη μια φορά ότι θα παραμείνει σταθερός θεματοφύλακας και μπροστάρης των διεκδικήσεων και των κεκτημένων του οργανωμένου φοιτητικού κινήματος. Δεσμευόμαστε ότι θα αγωνιστούμε με όλες μας τις δυνάμεις, μαζί με όλους τους φοιτητές, ενάντια στη Διαδικασία της Μπολόνια και τα δημιουργήματά της, από όπου πηγάζουν αυτές οι δραστηριότητες και οποιαδήποτε διαδικασία επιχειρεί να μετατρέψει τους σπουδαστές σε θύματα των ορέξεων του συστήματος στο βωμό του κέρδους. Το ξεπούλημα της παιδείας στο βωμό της εξυπηρέτησης των συμφερόντων των επιχειρήσεων, ως προτεραιότητα των κύκλων αυτών που προωθούν τη Διαδικασία αυτή, είναι ξεκάθαρη και στοχοπροσηλωμένη.

Για την Προοδευτική Κίνηση Φοιτητών, αμετάκλητος στόχος είναι και θα είναι η εξασφάλιση μιας πραγματικά δημόσιας και δωρεάν παιδείας για όλους τους νέους και τις νέες του τόπου μας. Παιδείας που να εξυπηρετεί τα συμφέροντα του λαού και της κοινωνίας, μακριά από τη λογική της υποταγής στις ορέξεις των επιχειρήσεων. Δηλώνουμε ξεκάθαρα, πως όποιος επιχειρήσει να κουτσουρέψει τη Δημόσια και Δωρεάν παιδεία στον τόπο μας, θα βρει μπροστά του ενωμένο το φοιτητικό κίνημα, έτοιμο να υπερασπιστεί τα δικαιώματα του».




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










135