Προοδευτική Κ.Φ: Απορρίπτουμε την πρόταση του Γ. Τάσου για τριετή πανεπιστημιακά πτυχία


Η Προοδευτική Κ.Φ, με ανακοίνωση της αναφέρει «απορρίπτει εκ γενετής την πρόταση του Προέδρου της Επιτροπής Παιδείας της Βουλής κ. Τάσου, βουλευτή του ΔΗΣΥ, για μείωση του απαιτούμενου χρόνου για απόκτηση του πτυχίου από 4 σε τρία χρόνια, από τα πανεπιστήμια της Κύπρου».

Και συνεχίζει:

«Ο κ. Τάσου σε μια στρατηγικά έξυπνη δημόσια τοποθέτηση, προσπαθεί, με εύηχες λαϊκίστικες προτάσεις να καλύψει το αυτονόητο από την κοινωνία, ότι η όποια μείωση του ακαδημαϊκού χρόνου για απόκτηση πτυχίου, θα συνεπάγεται την αυτόματη υποβάθμιση του περιεχομένου σπουδών.

Η πρόταση για απόκτηση πτυχίου στα τρία χρόνια δεν αποτελεί παρά ακόμη ένα βήμα προς την πλήρη και πιστή εφαρμογή της αντιδραστικής διαδικασίας της Μπολόνια. Πίσω από τις εύηχες λέξεις και προκλήσεις ενώπιων των φοιτητών, κρύβεται το σπάσιμο του κύκλου σπουδών σε δύο και τρεις κύκλους. Ουσιαστικά με το σπάσιμο του κύκλου σπουδών, μειώνεται το επιστημονικό πεδίο του πρώτου κύκλου σπουδών για να ικανοποιηθεί η ανάγκη ύπαρξης ενός δεύτερου και τρίτου κύκλου. Με αυτή την εξέλιξη ο προπτυχιακός κύκλος θα προσφέρει απλά σκόρπιες γνώσεις και δεξιότητες πάνω στο αντικείμενο των σπουδών, χωρίς ουσιαστικό αντίκρισμα. Τελικός στόχος είναι η δημιουργία του υποχρεωτικού κύκλου σπουδών με το σύστημα 3-2-3. Δηλαδή 3 χρόνια προπτυχιακό, 2 μεταπτυχιακό και 3 διδακτορικό.

Με την εφαρμογή της συγκεκριμένης πρότασης, ανάλογο του πτυχίου που ξέραμε σήμερα θα είναι όλο και περισσότερο το Master. Δηλαδή, η ειδίκευση που αποτελεί ένα κομμάτι του προπτυχιακού κύκλου σπουδών θα μεταφερθεί στο μεταπτυχιακό. Άρα θα αποτελεί προϋπόθεση κάποιος, για να γίνει ολοκληρωμένος επιστήμονας, να παρακολουθήσει «αναγκαστικά» μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών. Επισημαίνουμε ότι πουθενά δεν προσφέρετε μεταπτυχιακό πρόγραμμα δωρεάν.

  • Κάποιοι θέλουν να εξυπηρετήσουν οικονομικά συμφέροντα;
  • Κάποιοι θέλουν να κερδοσκοπήσουν με βάση τον ανταγωνισμό στην παραγωγή και το ποιος θα πάρει καλύτερη θέση στην αγορά εργασίας με βάση τα προσόντα του πτυχίο - μεταπτυχιακό;
  • Κάποιοι θέλουν να δημιουργήσουν φθηνό εργατικό δυναμικό με περιορισμένες γνώσεις;
  • Ολοκληρωμένοι επιστήμονες ενός πεδίου γνώσης να μπορούν γίνουν αυτοί που έχουν τα λεφτά για να γίνουν;

Θέλουμε απαντήσεις.

Ο κ. Τάσου σε μια προσπάθεια να χαδεύσει τα αυτιά των φοιτητών και της κοινωνίας θέτει ενώπιον μας την πρόκληση της τάχα επιβράβευση των ικανοτέρων να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους στα τρία χρόνια χωρίς να μειωθούν τα παρεχόμενα Ects – μαθήματα.

Το πρώτο που θέλουμε να ξεσκεπάσουμε είναι τη στρατηγική του κ. Τάσου. Μπορεί η Βουλή να μην μειώσει τα προσφερόμενα μαθήματα μέσω της νομοθεσίας. Η Τροποποίηση της όμως, είμαστε σίγουροι ότι θα δώσει το πράσινο φως στις Συγκλήτους των πανεπιστημίων να το πράξουν για να μπορούν να συμπυκνώσουν το πτυχίο στα 3 χρόνια. Σε όποια χώρα και αν εφαρμόστηκε κάτι τέτοιο είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση των μαθημάτων που προσφέρονται επί πτυχίου. Αν ξέρει ο κ. Τάσου σε ποια χώρα δεν έγινε κάτι τέτοιο να μας την υποδείξει.

Το δεύτερο που θέλουμε να εκφράσουμε ως φοιτητές είναι ότι «όποιος είναι απ’ έξω του χορού ξέρει πολλά τραγούδια» λέει ο σοφός μας λαός. 

  • Τον προκαλούμε να ερευνήσει πόσο πιεστικό είναι το πρόγραμμα σπουδών των φοιτητών στα 4 χρόνια.
  • Τον προκαλούμε να ρωτήσει πόσο επίπονο είναι να αντεπεξέλθει ένας φοιτητής στις ανάγκες της συνεχούς αξιολόγησης, εργασίες- ενδιάμεσες – τελικές εξετάσεις σε ένα πρόγραμμα σπουδών 4 χρόνων.
  • Τον προκαλούμε να ερευνήσει πόσοι φοιτητές πάσχουν από άγχος και παρουσιάζουν κρίσεις πανικού για να αντεπεξέλθουν στις ανάγκες ενός 4 ετούς προγράμματος σπουδών .
  • Να ρωτήσει πόσοι περνούν όλο το βράδυ στο πανεπιστήμιο Κύπρου για να ετοιμάσουν εργασίες.

Ο κ. Τάσου οφείλει να κατεβεί στους φοιτητές, εκεί που οι πολιτικές παίρνουν σάρκα και οστά,  και να τους ρωτήσει «οι ανάγκες για πτυχία με 240 Ects και ευρύ επιστημονικό πεδίο, με τα ίδια μαθήματα και απαιτήσεις, μπορούν να συμπυκνωθούν στα τρία χρόνια;»

Καλούμε την ακαδημαϊκή κοινότητα να συμπεριφερθεί υπεύθυνα απέναντι στους φοιτητές. Αυτοί γνωρίζουν τι κόπο κάνουν οι ίδιοι οι φοιτητές τους. Να ξεσκεπάσουν την όποια προσπάθεια για υποβάθμιση των πτυχίων μας και να διασφαλίσουν την ποιότητα των σπουδών μας. Τους υπενθυμίζουμε ότι έχουν ευθύνη απέναντι σε εμάς και την κοινωνία. Έχουν ευθύνη να μας παραδώσουν επιστήμονες με ένα πτυχίο με αξία και ουσιαστικό περιεχόμενο σπουδών.

Κλείνοντας αποφεύγουμε να τοποθετηθούμε γύρω από τα επιχειρήματα περί κόστους που θέτει ο κ. Τάσου. Για εμάς τους φοιτητές της Αριστεράς, η μόρφωση του ανθρώπου, δεν μπαίνει στην λογική του κόστους. Εμείς θέλουμε μορφωμένη κοινωνία! Ο κ. Τάσου και ο κάθε βουλευτής του ΔΗΣΥ και όχι μόνο, έχει ευθύνη απέναντι στην κοινωνία να βρίσκει τρόπους και πόρους να μορφώνει την κοινωνία. Γι’ αυτό τον εκλέξαμε στη Βουλή, γι αυτό είναι Πρόεδρος της Επιτροπής Παιδείας της Βουλής. Η μόρφωση δεν είναι κοινωνική πολιτική, είναι αγαθό όπως το νερό και το οξυγόνο για την κοινωνία. Και αυτή η αρχή είναι αδιαπραγμάτευτη. Καλούμε τους φοιτητές να επαγρυπνούν. Μαζί να διασφαλίσουμε το επίπεδο των σπουδών μας».

 

Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.Newsletter


41