Με ανακοίνωσή της η Προοδευτική Κίνηση Καθηγητών αναφέρει:
«Όλα αυτά τα χρόνια οι καθηγητές, όπως και ο κυπριακός λαός, πλήρωσαν βαρύ τίμημα στην προσπάθεια για στήριξη της οικονομίας του τόπου. Χωρίς να έχουμε ευθύνη για τη δεινή οικονομική κατάσταση, είδαμε τις απολαβές μας να συρρικνώνονται σε διψήφια ποσοστά, τα συνταξιοδοτικά μας ωφελήματα να καταστρατηγούνται και κάποια να καταργούνται. Από την άλλη πλευρά οι κύριοι υπαίτιοι της οικονομικής καταστροφής παραμένουν στο απυρόβλητο και ατιμώρητοι.
Το δεύτερο εξάμηνο του 2017 πρέπει να είναι για την ΟΕΛΜΕΚ περίοδος διαρκούς αγώνα για διεκδίκηση ή/και επαναφορά των μισθολογικών και άλλων δικαιωμάτων των καθηγητών, που απωλέσθηκαν τα προηγούμενα χρόνια εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, μέσα ένα κοινά αποδεκτό χρονικό πλαίσιο.
Μια κατηγορία καθηγητών, τα δικαιώματα των οποίων έχουν πληγεί ιδιαίτερα από τις πιο πάνω εξελίξεις, είναι οι νέοι/ες συνάδελφοι. Ύψιστη προτεραιότητα της Προοδευτικής Κίνησης Καθηγητών αποτελεί η αποκατάσταση των αδικιών έναντι των νέων συναδέλφων.
Υπό το φως των πιο πάνω, η ΟΕΛΜΕΚ θα πρέπει να στηρίξει όλα τα μέλη της - και συνεπώς ΚΑΙ τα νέα μέλη της - και να διεκδικήσει δυναμικά τα ακόλουθα:
Μαζί διαμορφώνουμε τη νέα ΟΕΛΜΕΚ που αγωνίζεται και διεκδικεί.
Μαζί διεκδικούμε την αποκατάσταση των δικαιωμάτων των νέων συναδέλφων».