Προοδευτική ΚΦ: Προκλητική η προσπάθεια της Πρωτοπορίας, να καπηλευθεί τη πρόταση του Υπουργείου για τον κατάλογο


«Αυτή η κυβέρνηση, με επιμονή, αποφασιστικότητα και με διαβούλευση με τους αρμόδιους φορείς, κατάφερε να τροχιοδρομήσει την επίλυση ενός προβλήματος, που καμιά άλλη κυβέρνηση δεν τόλμησε καν να αγγίξει. Λειτουργώντας μεθοδικά, με πράξεις και όχι με εύηχα συνθήματα, όπως κάποιους άλλους, ετοίμασε και παρουσίασε την πρόταση της για τον εκσυγχρονισμό του καταλόγου διοριστέων, με τη δημιουργία δυο ξεχωριστών πινάκων διορισμών.

Οι «ΠΙΝΑΚΕΣ Α», από τη μια θα αναθεωρούνται κάθε χρόνο, με βάση τις διατάξεις που ισχύουν σήμερα, αλλά δε θα καταχωρούνται νέοι αιτητές. Από την άλλη, οι «ΠΙΝΑΚΕΣ Β» θα καταρτίζονται ανά διετία, με βάση την αποτίμηση συγκεκριμένων κριτηρίων. Η κατάταξη των υποψηφίων στους «ΠΙΝΑΚΕΣ Β»  θα γίνεται λαμβάνοντας υπόψη μετρήσιμα και αντικειμενικά κριτήρια. Έτσι, θα λαμβάνονται υπόψη τα κριτήρια που ισχύουν και σήμερα εντός του «κλειστού έτους», το οποίο καταργείται, ενώ προστίθεται και το κριτήριο των γραπτών εξετάσεων. Για να μπορεί κανείς να γραφτεί στους νέους καταλόγους διοριστέων στις ειδικότητες της Μέσης Γενικής και Μέσης Τεχνικής Εκπαίδευσης θα είναι απαραίτητη, από τον κατάλογο Β του 2015 και μετά, η προσκόμιση «Πιστοποιητικού Παιδαγωγικής Κατάρτισης Καθηγητών Μέσης Εκπαίδευσης». Σχετικό πρόγραμμα για την απόκτηση του πιο πάνω Πιστοποιητικού θα προσφέρεται με ευθύνη του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου, σε συνεργασία με τα Πανεπιστήμια της Κύπρου.

Ως Προοδευτική, ήμασταν ανέκαθεν υπέρ του εκσυγχρονισμού του καταλόγου διοριστέων και όχι της κατάργησης του, αφού αυτό θα θυματοποιούσε χιλιάδες νέους που περίμεναν για χρόνια στη σειρά. Με τις προτάσεις μας, μέσω της συμμετοχής μας στη διαβούλευση για τον εκσυγχρονισμό του καταλόγου διοριστέων, βοηθήσαμε και εμείς με τη σειρά μας, στην προσπάθεια για επίλυση αυτού του τόσο σοβαρού προβλήματος. Η ίδια μας η ιστορία και η δράση, αποδεικνύει την αδιάκοπη μας πάλη για την υπεράσπιση των συμφερόντων των φοιτητών και δε θα μπορούσαμε να λείπουμε ούτε από αυτή τη μάχη.

Την ίδια ώρα, δεν μπορούμε να μην στηλιτεύσουμε την προκλητική προσπάθεια της παράταξης του ΔΗΣΥ, Πρωτοπορίας, να καπηλευθεί την πρόταση του Υπουργείου για τον κατάλογο διοριστέων και να την παρουσιάζει ως δική της. Είναι, τραγικό, αν όχι αστείο, να επιχειρεί η παράταξη της δεξιάς να καλύψει την απάθεια και την απραξία της για τη συντριπτική πλειοψηφία των φοιτητικών ζητημάτων, με το να καπηλεύεται τις προτάσεις και τις προσπάθειες της πιο φιλολαϊκής κυβέρνησης που πέρασε από αυτό τον τόπο. Αφού, όπως δηλώνει είναι δική της πρόταση, γιατί στα δέκα χρόνια διακυβέρνησης του κόμματος της, καμία ενέργεια δεν έγινε προς την κατεύθυνση της επίλυσης του προβλήματος αυτού; Γνωρίζει άραγε η παράταξη του Νίκου Αναστασιάδη, ότι το κόμμα της είχε εισηγηθεί πλήρη κατάργηση του καταλόγου διοριστέων και η πρόσληψη να γίνεται μέσω συνέντευξης, προκειμένου να έχουν την ευκαιρία προφανώς να «βολέψουν» τους δικούς τους; Είναι εις γνώση τους, ότι ο ΔΗΣΥ, μαζί με άλλα κόμματα, μπλόκαραν για τόσο καιρό την προσπάθεια του Υπουργείου, με προφάσεις και δικαιολογίες;

Χαιρετίζουμε για άλλη μια φορά τη θέληση της κυβέρνησης για την επίλυση του προβλήματος με τον κατάλογο διοριστέων, η οποία αποδεικνύει με πράξεις την ευαισθησία της για το μέλλον της νέας γενιάς του τόπου μας. Αναμένουμε την κοινή συνεδρία του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού μαζί με τα Συμβούλια Δημοτικής, Μέσης και Ανώτατης Εκπαίδευσης στις 29 Οκτωβρίου, η οποία θεωρούμε ότι μπορεί να δώσει το έναυσμα για την έναρξη της λειτουργίας του νέου τρόπου διορισμών στη δημόσια εκπαίδευση. Η Προοδευτική, θα συνεχίσει να βρίσκεται δίπλα στους φοιτητές και με τις προτάσεις και τις παρεμβάσεις της, μακριά από λαϊκισμούς και μικροπολιτικές λογικές, μέχρι την οριστική επίλυση και αυτού του ζητήματος».

 




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










159