Προοδευτική ΟΛΤΕΚ: H φετινή σχολική χρονιά 2016-2017 ξεκινά με κακούς οιωνούς


Η Προοδευτική Κίνηση Καθηγητών Μέσης Τεχνικής και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση καλωσόρισμα για τη νέα σχολική χρονιά:

«Αγαπητοί συνάδελφοι και συναδέλφισσες,

Η Προοδευτική Κίνηση Καθηγητών ΜΤΕΕ σας καλωσορίζει και σας εύχεται καλή και δημιουργική χρονιά, καλή δύναμη και κουράγιο. Ιδιαίτερα καλωσορίζουμε τους νεοεισερχόμενους συναδέλφους που εντάσσονται στην εκπαιδευτική μας οικογένεια σε μια δύσκολη περίοδο και τους διαβεβαιώνουμε ότι η Προοδευτική θα είναι δίπλα τους, όπως πάντα, για να τους στηρίξει και να διεκδικήσει τα δικαιώματά τους.

H φετινή σχολική χρονιά 2016-2017 ξεκινά, δυστυχώς και αυτή, με κακούς οιωνούς. Παρά τις διαβεβαιώσεις και πανηγυρισμούς του ΥΠΠ ότι φέτος τα σχολεία θα ξεκινούσαν χωρίς προβλήματα αυτό που διαπιστώνουμε όλοι είναι ακριβώς το αντίθετο. Τα γεγονότα μιλάνε από μόνα τους ειδικότερα για τις Τεχνικές Σχολές παρατηρούμε ότι:

  1. Δεν δόθηκε η ευκαιρία σε δεκάδες μαθητές να εγγραφούν σε κλάδους της προτίμησης τους λόγο έλλειψης υποδομών. Αντ’ αυτού πολλοί αναγκάστηκαν να κάνουν δεύτερες επιλογές ακόμη και να εγγραφούν στο Λύκειο. Για το θέμα αυτό ως Προοδευτική προειδοποιούσαμε τα τελευταία χρόνια ότι θα έπρεπε το ΥΠΠ να λάβει τα μέτρα του αλλά δυστυχώς ο Υπουργός… ΑΠΩΝ.
  2.  Έφτασε σχεδόν ο Οκτώβριος για να ολοκληρωθεί η στελέχωση των Τεχνικών Σχολών γεγονός που προκάλεσε μεγάλη αναστάτωση σε μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς.
  3. Ακόμη και αν δεν το παραδέχονται κάποιοι, είναι προφανές ότι εξακολουθούμε να βρισκόμαστε κάτω από τη βαριά σκιά του Μνημονίου, της Τρόικα, των εκθέσεων της Παγκόσμιας Τράπεζας καθώς και των αντιμεταρρυθμιστικών δυνάμεων εντός Κύπρου που προσπαθούν να εκμεταλλευτούν την συγκυρία, για να χτυπήσουν πισώπλατα το δημόσιο σχολείο και τους εκπαιδευτικούς. Περίτρανη απόδειξη αυτού είναι η πρακτική που εγκαινίασε από φέτος το ΥΠΠ με τον διορισμό συναδέλφων με δεκάμηνα συμβόλαια.
  4. Η αδυναμία του Υπουργείου Παιδείας και της Κυβέρνησης για την κάλυψη όλων των αναγκαίων θέσεων σε νευραλγικά πόστα όπως πχ, 1 θέση Επιθεωρητή στο κλάδο των ξενοδοχειακών, 1 θέσης διευθυντή Τεχνικής Εκπαίδευσης πρωινής φοίτησης και 2 θέσεις διευθυντών Εσπερινών Τεχνικών Σχολών, δηλαδή σε 3 από τις 13 Τεχνικές σχολές που λειτουργούν δεν υπάρχουν διευθυντές αλλά λειτουργούν με Βοηθούς Διευθυντές Α’. Αυτό δημιουργεί πολλά και αλυσιδωτά προβλήματα με τελικούς αποδέκτες τους συναδέλφους αλλά κατ’ επέκταση και τους μαθητές.

Η αρνητική επίδραση των πιο πάνω παραγόντων για το δημόσιο σχολείο και τους εκπαιδευτικούς είναι κάτι παραπάνω από εμφανής γι’ αυτό θα πρέπει και η ΟΛΤΕΚ να αντιδράσει άμεσα, να συμπεριφερθεί ως συνδικαλιστική οργάνωση που εργάζεται και εμπλέκεται στο διάλογο για βελτίωση της παιδείας αλλά και που νοιάζεται για τα καλώς νοούμενα συμφέροντα των μελών της.  

Παράλληλα, ο Υπουργός Παιδείας εξακολουθεί να χειραγωγείται από την ηγεσία της ΟΕΛΜΕΚ και να λαμβάνει αποφάσεις που ούτε ο ίδιος δεν ασπάζεται σε ότι αφορά τα χρόνια προβλήματα που έχουμε με τα τεχνολογικά μαθήματα που διδάσκονται στα Λύκεια.

  • Ενώ έγιναν συμφωνίες και δόθηκαν οδηγίες από τον «Υπουργό», μέσω της επιτροπής ελέγχου των Νέων Αναλυτικών Προγραμμάτων, για έλεγχο και διόρθωση της παρανομίας που υφίσταται στα αναλυτικά προγράμματα των μαθήματων, Εικαστικές Εφαρμογές και Ελεύθερου Προοπτικού  της 2ας  και 3ης Λυκείου, παρόλα αυτά ξεκινά και αυτή η χρονιά με τις ίδιες παρανομίες αλλά δυστυχώς ο Υπουργός… ΑΠΩΝ.
  • Ενώ δόθηκαν σαφείς εντολές από τον «Υπουργό» μέσω της επιτροπής Νέων Ωρολογίων Προγραμμάτων Τεχνικής Εκπαίδευσης όπου θα έπρεπε να ετοιμαστούν νέα αναλυτικά προγράμματα για τα μαθήματα των Ελληνικών, Μαθηματικών και Φυσικής παρόλα αυτά τίποτα δεν έγινε και δυστυχώς ο Υπουργός… ΑΠΩΝ

Αγαπητοί συνάδελφοι και συναδέλφισσες,

Δεν πρέπει να έχουμε καμία ψευδαίσθηση ότι οι πιο πάνω αρνητικές εξελίξεις που καταγράφονται κατά την έναρξη της φετινής σχολικής χρονιάς είναι οι τελευταίες που μας περιμένουν.

Αντίθετα, πολλά είναι αυτά που μεθοδεύονται αυτήν την περίοδο πίσω από τις πλάτες μας, τα οποία θα κληθούμε να αντιμετωπίσουμε στο άμεσο μέλλον. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), ένας από τους βασικούς πυλώνες της Τρόικα, και η Παγκόσμια Τράπεζα έχουν ήδη καταθέσει μια σειρά εφιαλτικών νεοφιλελεύθερων εισηγήσεων για την Παιδεία μας και ειδικότερα για την Τεχνική Εκπαίδευση. Τέτοιες εισηγήσεις και μέτρα, που αν τους επιτρέψουμε να τα υλοποιήσουν, είναι σίγουρο ότι θα επιφέρουν καταστροφή και ερείπια στη δημόσια εκπαίδευση της πατρίδας μας.

 Πέραν τούτου, οι κυβερνόντες μη έχοντας το θάρρος και την τόλμη να κυνηγήσουν τους λίγους που κατέκλεψαν και κατέστρεψαν την οικονομία αυτού του τόπου, έχουν το θράσος να ζητούν ξανά και ξανά από του εκπαιδευτικούς να συνεισφέρουν ακόμη περισσότερο. Οι πρόσφατες ενέργειες  του Υπουργείου Οικονομικών για αλλαγή του καθεστώτος εργοδότησης νέων συναδέλφων με δεκάμηνα συμβόλαια δείχνει του λόγου το αληθές.

                

Ως ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ Κίνηση Καθηγητών θ’ αντισταθούμε με όλες μας τις δυνάμεις απέναντι στην πολιτική της παρατεταμένης λιτότητας, των περικοπών και της υποβάθμισης της δημόσιας εκπαίδευσης.

Η ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ Κίνηση Καθηγητών σας καλεί όλους να συνταχθείτε στον κοινό μας αγώνα, και αν παραστεί ανάγκη ακόμη και με δυναμικές κινητοποιήσεις, να διεκδικήσουμε:

  • Διασφάλιση της εργασίας ΟΛΩΝ των συμβασιούχων και εκτάκτων συναδέλφων μας για να μην πάει χαμένη η δική μας συνεισφορά για τη διάσωση αυτών των θέσεων εργασίας
  • Να μην εφαρμοστούν οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές της άκρατης λιτότητας και των περικοπών στον τομέα της εκπαίδευσης
  • Συνέχιση της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης και να τεθεί φραγμός στα σχέδια των αντιμεταρρυθμιστικών δυνάμεων
  • Διατήρηση του κοινωνικού διαλόγου και της διαβούλευσης για θέματα εργασιακών σχέσεων
  • Ανατροπή των απαράδεκτων αποφάσεων για το συνταξιοδοτικό, που δημιούργησε καθηγητές τεσσάρων ταχυτήτων
  • Δημιουργία επαγγελματικού σχεδίου συντάξεως και εφάπαξ (ταμείου προνοίας) για όλους τους νεοεισερχομένους εκπαιδευτικούς
  • Να σταματήσει η κομματικοποίηση της παιδείας και το βόλεμα των ημετέρων
  • Αναβάθμιση της υλικοτεχνικής υποδομής των σχολείων
  • Συνεχή και συστηματική επιμόρφωση των εκπαιδευτικών
  • Λήψη αποτελεσματικών μέτρων για την παραβατικότητα»



Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










193