Πρύτανης Χριστοφίδης: Πριν το 2020, θα μπορούμε να εξάγουμε ηλιακή ηλεκτρική ενέργεια


Τη βεβαιότητα του ότι  πριν από το 2020 η Κύπρος θα μπορεί  να εξάγει ηλιακή ηλεκτρική ενέργεια στην Ευρώπη εξέφρασε ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου Κωνσταντίνος Χριστοφίδης. Μιλώντας κατά την τελετή αποφοίτησης των μεταπτυχιακών φοιτητών ο κ. Χριστοφίδης  είπε ότι σύντομα, μεγάλα ηλιακά πάρκα θα προτείνουν στον Κύπριο καταναλωτή ηλεκτρική ενέργεια στο 1/3 της σημερινής της τιμής.

Ανέφερε μεταξύ άλλων:

«Έχουμε αυτό το εντυπωσιακό γεωγραφικό προνόμιο, που πολλοί ζηλεύουν. Ζούμε στη Μεσόγειο. Σύντομα, χάρη στον ήλιο θα έχουμε πρόσβαση σε φθηνή ενέργεια. Πριν το 2020, θα μπορούμε να εξάγουμε ηλιακή ηλεκτρική ενέργεια στην Ευρώπη. Θα μπορούμε, για παράδειγμα, να κτίσουμε μια άλλη βιώσιμη εναλλακτική πράσινη οικονομία. Αυτή, λοιπόν, η αλλιώτικη ανάπτυξη θα ανοίξει χιλιάδες νέες θέσεις ποιοτικής εργασίας.

Και εσείς, αγαπητοί απόφοιτοι, θα είστε οι πρωταγωνιστές αυτής της καινούργιας πατρίδας που γεννιέται.

Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι σύντομα, μεγάλα ηλιακά πάρκα θα προτείνουν στον Κύπριο καταναλωτή ηλεκτρική ενέργεια στο 1/3 της σημερινής της τιμής. Αυτομάτως, αυτό συνεπάγεται στην ουσία εκτόξευση της ανταγωνιστικότητας των κυπριακών προϊόντων, εκτόξευση της ανταγωνιστικότητας του τουρισμού, της βιομηχανίας, της γεωργίας καθώς και δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Η εξασφάλιση φθηνότερου ρεύματος θα οδηγήσει σε πληθώρα πλεονεκτημάτων, ηλεκτρικό συγκοινωνιακό δίκτυο, άφθονο νερό. Θα έχουμε τη δυνατότητα, για παράδειγμα, να δημιουργήσουμε τους βιότοπους που χάσαμε, να ξανακοιτάξουμε το Τρόοδος, να αυξήσουμε εντυπωσιακά την παραγωγή σε οργανικά και βιολογικά προϊόντα, να αναζωογονήσουμε την ύπαιθρο, με τους όρους του 21ου αιώνα».




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










226