Σαφείς αιχμές Γ Ελέγκτριας για το Ενιαίο Ολοήμερο Σχολείο


Αναφέρει στην έκθεσή της η κ. Γιωρκάτζη

« Ενιαίο Ολοήμερο Σχολείο (ΕΟΣ).

(i)      Ο θεσμός του ΕΟΣ εισήχθη, με την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου αρ. 63.788, ημερ. 17.5.2006, σε πιλοτική βάση, το σχολικό έτος 2006-2007 σε 9 σχολεία, και το σχολικό έτος 2007-2008 σε επιπλέον 6. Η πιλοτική εφαρμογή, σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό, θα τερματιζόταν το σχολικό έτος 2008-2009 και ανάλογα με τα αποτελέσματα της αξιολόγησης θα επεκτεινόταν σταδιακά σε όλα τα δημοτικά σχολεία της Κύπρου. Τελικά, η πιλοτική εφαρμογή συνεχίστηκε και για τέταρτο έτος (2009-2010) και ο θεσμός αποφασίστηκε όπως προς το παρόν εφαρμοστεί σταδιακά σε 25 συνολικά σχολεία και όχι σε όλα, όπως σχεδιαζόταν αρχικά. Ο θεσμός των ΕΟΣ εφαρμόζεται εκεί που η κοινότητα το επιθυμεί. Κατά το 2011 συμμετείχαν 14 σχολεία στο θεσμό.

(ii)     Αξιολόγηση του θεσμού. Σύμφωνα με την αξιολόγηση των ΕΟΣ, οι στόχοι που σχετίζονται με την φιλοσοφία του σχολείου, τη διδακτική μεθοδολογία και προσέγγιση, τη μετάβαση των μαθητών από το δημοτικό στο γυμνάσιο και τη μείωση της χρήσης των φροντιστηρίων, δεν ικανοποιήθηκαν μέσα από το υφιστάμενο πλαίσιο λειτουργίας του θεσμού.

Παρατηρήθηκε επίσης ότι η τελική έκθεση αξιολόγησης, καθώς και οι προηγούμενες, δεν αγγίζουν την οικονομική πτυχή του θεσμού, και την αξιοποίηση των διαθέσιμων οικονομικών πόρων».




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










227