Σπουδάστε στις ΗΠΑ με υποτροφίες


ΤΗΣ ΚΑΘΛΙΝ ΝΤΟΧΕΡΤΙ*

Γνωρίζετε ότι έχει απονεμηθεί πλήρης υποτροφία από ένα πολύ γνωστό πανεπιστήμιο των ΗΠΑ για ένα διδακτορικό πρόγραμμα σε ένα νεαρό ανερχόμενο Κύπριο συνθέτη; Ότι πολλοί Κύπριοι έχουν λάβει πλήρη ή μερική αθλητική υποτροφία σε τένις, ποδόσφαιρο, μπάσκετ - ακόμα και σε σκι - σε πανεπιστήμια των ΗΠΑ; Οτι δύο αδελφές από την Κύπρο σπουδάζουν με πλήρη υποτροφία σε πανεπιστήμιο στην Αϊόβα; Ότι μια φοιτήτρια από την Κύπρο έλαβε πλήρη χρηματοδότηση για τις διδακτορικές της σπουδές και κέρδισε ένα από τα πιο αναγνωρισμένα λογοτεχνικά βραβεία του Χάρβαρντ για μεταπτυχιακούς φοιτητές;

Ως Πρέσβειρα των Ηνωμένων Πολιτειών στην Κύπρο, χαίρομαι που βλέπω αυτούς τους ταλαντούχους Κύπριους να αναγνωρίζονται στις Ηνωμένες Πολιτείες. Αλλά ήμουν επίσης περίεργη γιατί αυτοί οι νέοι Κύπριοι επέλεξαν αμερικανικά πανεπιστήμια. Όταν τους ρωτούσαμε, είπαν τα εξής: «Μπορείς να είσαι όποιος θέλεις, να κάνεις ό,τι θέλεις και να είσαι αυτός που είσαι πραγματικά». «Οι πανεπιστημιακές σπουδές στις Ηνωμένες Πολιτείες δεν είναι απλώς ακαδημαϊκές- σε προετοιμάζουν για τον πραγματικό κόσμο και σου παρέχουν τα εφόδια για να ξεκινήσεις την καριέρα σου». Και «Μου αρέσει η ευελιξία και η ευθύνη που μου δίνει ένα αμερικανικό πανεπιστήμιο».

Παρόλο που πήγα κολέγιο πριν από πολλά χρόνια, θα έλεγα ακριβώς το ίδιο πράγμα. Παρακολούθησα ταυτόχρονα δύο κλάδους σπουδών, Πολιτικές Επιστήμες και Λογοτεχνία και πήρα μαθήματα στα Οικονομικά, Γεωλογία και Ισπανική γλώσσα. Ήμουν επικεφαλής ενός οργανισμού αφιερωμένου στην κοινωνική υπηρεσία, έγραφα για την σχολική εφημερίδα και έπαιζα ποδόσφαιρο. Εν ολίγοις, έγινα το άτομο που είμαι σήμερα.

Πολλοί νεαροί Κύπριοι μου είπαν ότι θα ήθελαν να σπουδάσουν στις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά ανησυχούν για το κόστος και είναι συγχισμένοι όσον αφορά τον αριθμό των πανεπιστημίων.

Η εκπαίδευση στις ΗΠΑ μπορεί να στοιχίζει, αλλά όταν εξετάζετε ένα κολέγιο, είναι σημαντικό να εξετάζετε το συνολικό κόστος. Τα δίδακτρα των πανεπιστημίων στις ΗΠΑ μπορεί να είναι πιο ψηλά από αυτά του Ηνωμένου Βασιλείου ή αλλού, αλλά το καθημερινό κόστος ζωής στις Ηνωμένες Πολιτείες μπορεί να είναι πολύ πιο χαμηλό. Αν είστε φοιτητής που θέλει να σπουδάσει στις Η.Π.Α. ή γονιός, υπάρχουν πολλοί τρόποι χρηματοδότησης της εκπαίδευσης σας. Σχεδόν όλα τα κολλέγια και τα πανεπιστήμια προσφέρουν υποτροφίες και πολλά από αυτά θέλουν πολύ να προσελκύσουν ξένους φοιτητές με οικονομικά βραβεία, αθλητικές υποτροφίες και άλλα κίνητρα. Επιπλέον, υπάρχουν χιλιάδες ιδιωτικοί οργανισμοί που βοηθούν τους φοιτητές να πληρώσουν τις σπουδές τους.

Επιπλέον, η εκπαίδευση στις ΗΠΑ αξίζει γι’ αυτό που πληρώνεις - είναι μια μοναδική εμπειρία που αλλάζει τη ζωή, όπως πολλοί Κύπριοι απόφοιτοι των πανεπιστημίων μας γνωρίζουν.  Μπορείτε να συνδυάσετε τις σπουδές πρωτεύων και δευτερεύων κλάδο σπουδών όπως έκανα και εγώ. Κανένα άλλο πανεπιστήμιο στον κόσμο δεν προσφέρει τόσο ευρύ φάσμα σπουδών και την ελευθερία και την ευελιξία να επιδιώξετε τα ενδιαφέροντά σας.  Επιπλέον, καλωσοριζουμε την διαφορετικότητα.  Υπάρχουν περισσότεροι από ένα εκατομμύριο ξένοι φοιτητές στα κολλέγια και τα πανεπιστήμια των ΗΠΑ. Το 5% του συνολικού πληθυσμού φοιτητών στις ΗΠΑ προέρχεται από το εξωτερικό. Οι σπουδαστές από το εξωτερικό είναι μερικοί από τους πολυτιμότερους φοιτητές, καθηγητές και ερευνητές στις Ηνωμένες Πολιτείες επειδή φέρνουν νέες προσεγγίσεις, δεξιότητες και ιδέες στην τάξη και στο εργαστήριο. Ο νεαρός Κύπριος συνθέτης που ανέφερα θα είναι βοηθός διδασκαλίας σε Σχολή Μουσικής. Επιπλέον, τα περισσότερα πανεπιστήμια έχουν συμβούλους σπουδαστών που βοηθούν τους ξένους φοιτητές να προσαρμοστούν στη ζωή στις Ηνωμένες Πολιτείες και να τους δώσουν εξατομικευμένη προσοχή καθ’ όλη τη διάρκεια των σπουδών τους.  Θεωρούμε ότι έτσι είναι όλοι κερδισμένοι: οι ξενοι φοιτητές επωφελούνται από μαθαίνοντας για τις Ηνωμένες Πολιτείες από τη δική τους προσωπική εμπειρία.  Εμείς επωφελούμαστε με το να εκθέτουμε Αμερικανούς φοιτητές στις ιδέες, πολιτισμό, και εμπειρίες φοιτητών από όλο τον κόσμο.

Εάν θέλετε ένα ακαδημαϊκό πρόγραμμα που να ταιριάζει με τα ενδιαφέροντά σας, εάν θέλετε να ζήσετε μια πλούσια ζωή στην πανεπιστημιούπολη γεμάτη ευκαιρίες για να κάνετε πράγματα που δεν θα μπορέσετε να κάνετε ξανά, εάν θέλετε να δημιουργήσετε συνδέσεις και ένα παγκόσμιο δίκτυο που θα διαρκέσει μια ζωή, αν θέλετε να εξερευνήσετε όλα τα ενδιαφέροντα και και ό,τι αγπάτε με πάθος, σκεφτείτε να υποβάλετε αίτηση σε ένα πανεπιστήμιο στις Ηνωμένες Πολιτείες. Στις 10 Οκτωβρίου, το γραφείο Education USA στο Κέντρο Fulbright στη Λευκωσία θα φιλοξενήσει μια έκθεση κολλεγίων με εκπροσώπους από 18 Αμερικανικά ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα. Εκεί μπορείτε να βρείτε αντικειμενικές και ακριβείς πληροφορίες σχετικά με τις σπουδές στις Ηνωμένες Πολιτείες. Θα είμαι και εγώ εκεί. Ελπίζω να σας δω.

*Πρέσβειρα των ΗΠΑ στην Κύπρο




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










488